Active Beauty
Kihívások a karácsonyfa alatt

Első karácsony a kisbabával: 7 tipp a stresszmentes ünnephez

Kihívások a karácsonyfa alatt

Aki karácsonykor érezni akarja annak varázslatát, és idilli hangulatra vágyik, annak jól fel kell készülnie rá. Mert az első karácsony a kisbabáddal új kihívásokat tartogathat számodra.
A karácsonyi előkészületek gőzerővel zajlanak. Hiszen a kisbaba első karácsonyának egészen különlegesnek kell lennie. Azért, hogy a szenteste és az ünnepnapok olyan tökéletesek legyenek, mint amilyennek szeretnéd őket, azt tanácsoljuk, igyekezz elkerülni néhány tipikus hibát.

 

A kisbaba első karácsonya: ezeket a hibákat ne kövesd el

 

1. Túl sok vendég meghívása

A cuki jövevénynek természetesen az egész család és a baráti köröd is nagyon örül. Újszülött kisbabával a karácsony viszont csak lesz akkor idilli, ha mindenkivel szigorúan betartatod a „jóleső” látogatási időt. Ne aggódj: nem udvariatlanság, viszont abszolút szükséges, ha azt szeretnéd, hogy a kisbabádnak is kellemes legyen az estéje. Ezért kérd a vendégeid megértését – már jó előre –, és magyarázd el nekik, hogy a kicsi érdekében legfeljebb csak néhány órára tudsz látogatókat fogadni. Ugyancsak jó: már az adventi időszakban hívd meg a barátaidat és a rokonaidat egy kis „előkarácsonyi” ünnepségre. Így lehet, hogy a szeretet ünnepét már zavartalanul tudjátok élvezni, teljesen egyedül, a kis kincsetekkel.

 

2. Az idegenekkel való kontaktus erőltetése

Egy fotó az áruházi Mikulással és egy puszi a mamától – kedves ötletnek tűnik, viszont végzetes lehet a boldog karácsonyi hangulatra nézve. Hiszen nem minden kisbaba szereti, ha idegenek nyúlnak hozzá. Legtöbbjük anyánál és apánál érzi jól magát. Ezért ne kísérletezz – különösen ne karácsonykor.

3. Nem megfelelő ruhácska

Igen, a hihetetlenül cuki ruhácskák és bodyk az apróságokat karácsonykor zabálnivalóvá teszik. Ám a tapasztalt szülők tudják: ha nem elég kényelmes az outfit, és nem könnyen feladható-levehető, akkor az beárnyékolhatja a karácsonyi hangulatot. A babák nem jól akarnak kinézni, hanem jól akarják érezni magukat – egy idilli családi ünnepségen pedig különösen.

 

4. Pompa biztonság helyett

Gyertyák, üveg karácsonyfagömbök és csábító csokoládé mikulások: mennyi felfedeznivaló! De ezek nem mindegyike egészséges és veszélytelen a kicsikre nézve. Ezért a szülőknek a potenciálisan veszélyes tárgyakat el kell távolítaniuk a gyermekük közeléből. Igazi gyertyát a karácsonyfán inkább majd csak néhány év múlva gyújts. Az első közös karácsonyon nem kell mindennek tökéletesnek lennie – minden évben új rituálékkal bővítheted a repertoárt.

 

5. Nem megfelelő tervezés

A szupermarketek túlzsúfoltsága stresszt jelent a kicsik számára. Aki az újszülöttjével idilli hangulatban szeretné tölteni a karácsonyt, annak időben gondoskodnia kell a bevásárlásról és az egyéb ügyek elintézéséről. Érdemes a vacsorát előre megfőznöd, hogy a szenteste már teljes nyugalomban teljen. És ne felejtsd el: nem csak a felnőttek menüjét lehet előre elkészíteni. Ha a kisbaba eszik már szilárd falatokat, akkor mindenki jól jár azzal, ha előre megfőzöl, és lefagyasztasz neki néhányféle pürét. A hozzátáplálást viszont nem ajánljuk az ünnepnapokon elkezdeni – inkább told át a következő évre.

 

6. A napirend felborítása

A kisbabák imádják a mágikus karácsonyi hangulatot. És igen, egy napon ők is követelni fogják az adventi kalendáriumot … Életük első éveiben azonban még fontosabbak számukra a fix rituálék és a megszokott ritmus; ez biztonságot ad nekik. Mindegy, hogy az étkezésekről, pihenő- vagy alvásidőkről van szó, ahhoz, hogy az első közös karácsonyotok jól sikerüljön, a mindennapi ritmust az ünnepnapokon is tartanotok kell.

 

7. Túl magas elvárások

A karácsonynak nem tökéletesnek, hanem meghittnek kell lennie. Hiszen a kisbabák nem értik, mi történik körülöttük. Viszont mindent megéreznek. Ha anya és apa a tökéletesség miatt stresszel, akkor lehet, hogy gyönyörű a karácsonyfa, viszont nem lesz igazán karácsonyi a hangulat. Mert az attól lesz igazán ünnepi, ha mindenki jól érzi magát. Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem három fogásos menü, hanem rendelt pizza lesz a vacsora. Az első karácsonynak a kisbabánkkal tehát egészen egyedi szabályai vannak – és főleg: pillanatai, amik soha nem jönnek vissza. Tehát: élvezd!