Active Beauty
Készülj fel a tinédzser korra ezzel a 6 aranyszabállyal

Így könnyítsd meg magatoknak a serdülőkort

Készülj fel a tinédzser korra ezzel a 6 aranyszabállyal

#1 tipp – Maradj jelen!
A tini gyereked igencsak meg fogja nehezíteni az életedet, ennek ellenére soha ne hagyd cserben. Éreztesd vele, hogy bármikor beszélhet veled, és bármikor kérhet segítséget! Ha aggódsz érte vagy valamitől tartasz, akkor ezt is mondd el neki, méghozzá nyugodt és kedves hangnemben. A legtöbb esetben ilyenkor észbe kapnak a tinik, de ha mégsem, akkor legalább pontosan tudják, hogy mindig ott vagyunk nekik. Ezáltal stabilizálod és támogatod a személyiségfejlődését.

#2 tipp – Légy laza!
Soha ne felejtsd el, hogy a gyermekednek szüksége van rád, még akkor is, amikor azt érezteti, hogy ez nem így van. Mindig mutasd neki, hogy érdekelnek a gondolatai és kívánságai, továbbá együttérzel vele. Hagyd, hogy kipróbálja magát, és csak akkor avatkozz be, amikor tényleg szükségesnek látod, hiszen a gyerekednek meg kell tanulnia, hogy a tetteinek következményei vannak.
 

A kamasszal is lehet beszélgetni#3 tipp – Együtt hozzátok meg a fontos döntéseket
A lényeges dolgokban ne hagyd, hogy egyedül hozzon döntéseket, de természetesen te se dönts anélkül, hogy megbeszélnéd vele. Tartsd tiszteletben a véleményét, üljetek össze, és kardinális kérdésekben együtt hozzátok meg a végleges döntést.
 
#4 tipp – Kerüld a szemrehányást!
Soha ne felejtsd el, hogy tiniként te is hoztál rossz döntéseket. Ezekkel nincs is semmi baj, hiszen ezekből is tanulunk. Épp ezért olyan fontos, hogy mindig légy megértő, és soha ne szemrehányó, ha serdülő gyermeked hibát követ el. Engedd, hogy helyrehozza a következményeket, és bocsáss meg neki.

#5 tipp – Beszélgessetek a változásokról
A serdülőkor nemcsak azért nehéz időszak, mert különféle változásokon mennek keresztül a gyerekek, hanem azért is, mert a világ dolgaival kapcsolatban nagyon bizonytalanok. Ha azonban megértik, hogy nincs velük semmi probléma, akkor megszabadulhatnak a lelki nyomástól. Leginkább a szexualitásuk okoz fejtörést számukra, de ha magyarázatot kapnak a testükben végbemenő változásokra, melyek az érzelmeikre is hatással vannak, akkor megkönnyebbülnek. Ebben pedig neked, mint szülőnek alapvető felelősséged van.
 

Mobiltelefon és a gyerekek


#6 tipp – Támogasd gyermeked kognitív fejlődését
A gyereked kognitív fejlődése rendkívül fontos, amit azzal támogathatsz, ha sokat beszélgetsz vele különböző társadalmi, politikai és filozófiai témákról. Kérd ki az ő véleményét is ezekben a kérdésekben. Meg leszel lepve, milyen érdekes gondolatai vannak az adott témáról. A tiniket gyakran alábecsülik az ilyen fontos és komoly kérdésekben, pedig érdemes őket végighallgatni, hiszen sokszor teljesen más oldalról közelítik meg a dolgokat. További pozitívum, hogy a gyereked értékesnek és fontosnak fogja érezni magát.