Active Beauty
Kertészkedés a gyerekekkel: 5 kedvcsináló ötlet

A természet megélése

Kertészkedés a gyerekekkel: 5 kedvcsináló ötlet

A gyerekek a közös ültetés, locsolás és szüretelés során sokat tanulhatnak a természetről. Olvasd el a közös kertészkedéshez kapcsolódó 5 ötletünket – mindegy, hogy egy egész kert vagy csupán néhány balkonláda áll rendelkezésedre hozzá.  
 
Gyerekekkel kertészkedni kiváló időtöltés, ami során a kicsik kiélhetik a kreativitásukat, és közelebb kerülnek a természethez. Mire lesz szükséged hozzá? Néhány eszközön kívül elsősorban fantáziára és némi türelemre. Mert egy gyermek, aki az első tapasztalatait szerzi mini kertészként, ültetni akar, majd pedig a legszívesebben rögtön szüretelne is. Ezzel az öt ötlettel meghozhatod a kedvét a zöldben tevékenykedéshez.
 

1. Tedd kalanddá

A gyerekek a legegyszerűbben játékosan tanulnak, a velük született kíváncsiságuk hajtja őket. Természetesen a növényeket rendszeresen öntözni kell, és nem szabad elhanyagolni őket. Mégsem szabad a gyerekekkel való kertészkedésre mint munkára tekinteni, hanem közös kalandként érdemes megélni azt. Ráadásul a kicsik szívesen foglalkoznak olyan dolgokkal, amikhez kötődnek. Ezért első lépésként fedezzétek fel együtt a kerti világot. Milyen virágok nőnek itt? Milyen állatok másznak a leveleken? Hogyan hívják ezeket a bogyókat a bokrokon?
Különösen szórakoztató a program, ha a barátok vagy a szomszéd gyerekek is részt vehetnek benne. Ezért gondoljátok végig együtt, hogy kit lehetne még bevonni a mókába. Lehet, hogy ismersz valakit, akinek saját kertje van? Vagy csatlakozhattok egy közösségi kerthez is, ahol más családokat és kertbarátokat ismerhettek meg.

2. Külön gyerekágyás kialakítása

A gyerekek önállóan szeretnek tevékenykedni. Ezért érdemes saját területet biztosítani számukra ehhez. Akár saját ágyásokat is kialakíthatsz, vagy külön ládát is vásárolhatsz nekik a balkonra. Együtt válasszátok ki a megfelelőt.
Légy nyugodtan kreatív! Ki mondta például, hogy egy ágyásnak feltétlenül négyszögletűnek kell lennie? Lehet, hogy a gyermeked jobban örülne egy szív, egy csillag vagy egy kör alakú ágyásnak. A legkisebbek is biztos szívesen körberakják őket színes kövekkel, mesefigurákkal vagy kis fadarabokkal.
 

3. Nassolnivaló biztosítása

A kertészkedés csak fele olyan jó móka, ha nincs semmi leszedhető és megkóstolható a kertben. Gondoljátok át együtt: melyik zöldséget vagy fűszernövényt eszegeti a gyermek a legszívesebben? Van kedvenc virága? Ha könnyen gondozható fűszernövényekből, zöldségfélékből és virágokból csipegethet munka közben, garantáltan motiváltan fog majd bele a kertprojektbe.

Egy „nasi-ágyásban” egyszerűen termeszthetsz retket, ami már 30 nap múltán éretten kihúzható. Ők jó ágyásszomszédjai a karalábénak. A sarkantyúka ugyancsak nagyon gyorsan nő. A virágai ehetők, és a salátáknak is ízletes színfoltjai. Az eper és a paradicsom igazi nasiklasszikus.
 

4. A feladatok kor és érdeklődés szerinti felosztása

Hogy a gyerekekre milyen kerti feladatokat bízhatsz rá, az az életkoruktól és a személyiségüktől is függ. A fiatalabbak segíthetnek a kisebb feladatok elvégzésében, mint a növények öntözése, a gyümölcsök felszedése vagy a magszalagok leterítése. Az idősebb iskoláskorúak a palánták kiültetésében, az ágyások előkészítésében vagy a levelek összegereblyézésében segédkezhetnek. Egy biztos: a kertészkedés kellemesen lemozgatja őket a friss levegőn.

Ha gyerekekkel készülünk kertészkedni, nem szükséges drága eszközöket vásárolnunk az akcióhoz. A kisgyerekek kezdésnek nyugodtan használhatják a homokozójátékaikat a kiskertben is. A kicsiknek az öntözéshez gyerek locsolókannát ajánlott a kezükbe adni: ez nem olyan nehéz, és könnyen fel tudják emelni őket. Az idősebbek viszont már kaphatnak saját kerti szerszámokat A növényápolásnak is adhatunk játékos kereteket: gazoló vagy levélösszeszedő versenyt is meghirdethetünk.
 

5. Színes kerti dekoráció készítése

A virágocskák, a zöldségek és a fűszernövények magjai elvetve. És most? A szüretelésig az időt a szorgos kiskertészekkel kreatív programokkal is elüthetjük. Fessetek köveket ágyásdísznek, vagy készítsetek egy szélkereket. A gyerekágyásokhoz vezető lépőköveket maguk a kicsik is elkészíthetik: ehhez keverjetek össze némi hobbibetont vízzel, és töltsétek eldobható műanyag leveses dobozokba. Szórjatok bele mozaikköveket, kagylókat és üveggyöngyöket, és legalább 24 órán át hagyjátok száradni őket.

Egy felfedezésre csábító kert hívogatóbb a gyerekek számára, mint egy tökéletesen kialakított „kirakat-kert”. S ebben más kerti lakóknak is helye van: készítsetek rovarhotelt vagy menedéket a süninek. És majdnem minden gyermek élvezettel figyeli a madáritató körül összegyűlt madarak játékát.