Active Beauty
Játszd magad fittre!

Irány a szabad!

Játszd magad fittre!

Tornaóra az iskolában, ritmikus gimnasztika az óvodában, foci a miniligában, balett a zeneiskolában – normális esetben hét közben szépen megdolgoztatják a lurkókat.

Az elmúlt hónapokban azonban egy kicsit máshogy volt ez. A fiatalok mindennapjai fenekestül felfordultak. Habár a karlsruhei Technológiai Intézet több mint 1700 – 4 és 17 év közötti – gyermek és fiatal fizikai erőnlétét vizsgáló felméréséből az derült ki, hogy 2020 tavaszán, a koronavírus miatt otthon töltött időszakban nemhogy nem kevesebbet, de még többet is mozgott ez a korosztály. Jóllehet a lakókörnyezet is fontos tényező volt: a legmozgékonyabbak azok a megkérdezettek voltak, akik kistelepülésen, családi házban, a legkevésbé pedig azok, akik városban, többemeletes házban laktak. Ám amire egyértelműen rámutatott a kutatás: a gyerekek a kieső sportolási lehetőségek helyett másikat kerestek maguknak.

A gyerekek imádnak mozogni

Hiszen a vérükben van. Ehhez helyre van szükségük – és fiatalabb korukban egy kísérőre, aki lehetővé teszi számukra a mozgást, a sportolást. Ideális esetben a szülők a gyerekekkel együtt találják ki a kihagyott tornaórák kompenzálásának módját. És nem, nem kell ehhez kötelezően sporteszközöket felállítani a kertben. A közel fekvő zöldövezetben – vagy rossz idő esetén a házunk négy fala között – elég lehetőség kínálkozik az egész család játékos módon való átmozgatására.

Versenyszökdelés

Unalmas egyedül ugrókötelezni? Akkor anya is beszáll – hiszen ez az edzésforma a felnőtteket is topformába hozza. A gyerekek általában kitartóbbak, ha valakivel összemérhetik az állóképességüket: ki ugrál a leggyorsabban? Kinek sikerül a legtöbbet egyhuzamban, hiba nélkül ugrania? Hárman még mókásabb lesz: ketten hajthatják a kötelet, a harmadik pedig megpróbál a lehető leghosszabb ideig szökdelni fölötte.

Fogócska a szabadban

Ehhez a kedvelt játékhoz is legalább három személyre van szükség. Mindenki nekitámaszkodik egy fának, csak egyikőjük áll középen, és egyszer csak elkiáltja magát: „Fácskák, cseréljetek helyet!” A többiek nekiiramodnak, és megpróbálnak eljutni egy másik fához. Ha a középen állónak eközben sikerül egyiküket elkapni, akkor annak kell középre állnia.

Itt a cirkusz! Tessék, csak tessék!

Mit szeretnek a gyerekek még a cirkuszba járásnál is jobban? Így van! Ha maguk lehetnek a cirkuszi akrobaták. Legyen szó kötéltáncos produkcióról a slackline kötélen vagy egy fatörzsön, egy zsonglőrmutatványról labdákkal és színes sifonkendőkkel vagy bohócbukfencekről: egy cirkuszi szám begyakorlása általában jó kis edzésnek bizonyul. Különösen izzasztó a „lángoló karikán” való átugrás, amihez egy vörös, sárga és narancssárga krepp-papírokkal feldíszített hulahoppkarikára van szükség. Hogy senki se sérüljön meg, a másik oldalra tegyünk egy régi matracot.

Bingó az erdőben

E játéknak köszönhetően a gyerekek alig várják majd a túranapot! Kell hozzá gyerekenként (vagy csapatonként) egy üres tízes tojástartó, amire tíz általunk kinyomtatott képet ragasztunk. Ezeken a képeken olyan dolgok szerepeljenek, amik megtalálhatók az erdőben, s majd ezeket kell a gyerekeknek megkeresniük. Az nyeri a játékot, aki először telerakja a tojástartóját. A kondíciót kiválóan fejleszti a szaladgálás és a keresgélés.

Vizespohár-egyensúlyozó verseny

Kinek sikerül egy vízzel teletöltött joghurtospoharat a leggyorsabban végigvinnie egy kijelölt versenypályán anélkül, hogy kilötyögne a tartalma? És a végén kinek marad a legtöbb víz a poharában? Hogy a versenyben a fiatalabbak is egyenlő eséllyel indulhassanak, az idősebbek számára építsünk be akadályokat, amiket meg kell kerülniük, vagy amin át kell mászniuk.

Kapd el az árnyékot!

A klasszikus „fogócska” egyike a legismertebb futójátékoknak. Egy kijelölt játékmezőn a fogónak a lehető leggyorsabban el kell kapnia valakit. Ha ez sikerül neki, akkor cserélődnek a szerepek – akit megfogtak, az lesz a fogó. Az „árnyékfogócska” verziót napsütésben vagy este, egy jól megvilágított helyen lehet játszani. Ennél nem érintéssel kapjuk el a másikat, hanem az árnyékát kell átugrani ahhoz, hogy ő legyen a fogó.

Végezetül egy kis masszázs

Egy kör mozgásos játék szép lezárása egy jó kis masszázs. Másszunk fel egy dombra, egyenes testtel guruljunk le róla, és közben reménykedjünk abban, hogy nem akad az utunkba tehénlepény. Ez nemcsak az orientációs képességet fejleszti, hanem a földdel való összekapcsolódást is szolgálja.

Mozgás és móka a négy fal között, rossz időben

Plüssmacifitnesz

A plüssállatainkkal már az óvodában is öröm volt a torna. Ehhez
a gyakorlathoz először dobjuk fel a plüssmacit magasra, ügyesen kapjuk el, majd ülve a lábunk közé szorítva, kinyújtott lábbal emeljük fel, aztán rakjuk le. Kinek sikerül a legtöbbet megcsinálnia ebből a gyakorlatból?

Beltéri akadálypálya

Ha a gyerekszobában még nincs összepakolva, akkor nem kell sokat változtatni a viszonyokon. Ha viszont túl nagy a rend, rakjunk egymásra könyveket, amiket át lehet ugrani, állítsunk fel foteleket, hogy át lehessen mászni alattuk, és készítsünk egy szlalompályát játékokból. Felkészülni, vigyázz, és indulhat a beltéri akadályverseny!

Kelj fel, Jancsi!

Jelöljünk meg a játéktéren egy induló- és egy érkezővonalat, kb. 10 méternyire egymástól. A játékosok az indulóvonalnál állnak, egyikük, a vezető pedig az érkezővonalnál, háttal a többieknek, és elkezdi a kérdezést:

• Kelj fel, Jancsi!
• Hány órára? (a többiek)
• Öt bolhaugrásra.

A vezető bármilyen számot mondhat a tízes számkörből, majd megnevezi a mozdulatformát is, és ugyancsak háttal állva annyit számol hangosan, ahány mozdulatot kért. A számolás befejeztével hirtelen hátrafordul, és akit még mozogni lát, azt visszaküldi a kiindulási pontra. Amíg a vezető háttal áll, addig a játékosok annyi és olyan mozdulattal haladnak előre, amennyit és amilyet a vezető megjelölt. A játékosok feladata előrehaladni. Az a győztes, aki a leghamarabb megérinti a háttal álló vállát.