Active Beauty
Iskolaérettség?

Ne sürgessük!

Iskolaérettség?

A gyereked nemsokára betölti a hatéves kort, de úgy érzed, hogy jobb lenne, ha még nem menne iskolába? Ebben az esetben van mód az iskolakezdés halasztására, de ehhez szigorú követelményeknek kell megfelelni.

Mivel hazánkban nem az érettség számít az iskolába íratás során, hanem az életkor, nem igazán dönthetnek ebben a kérdésben a szülők, sőt mi több, az óvoda sem. Míg korábban az óvoda felelőssége volt, hogy megállapítsa egy gyerekről, hogy iskolaérett-e vagy sem, ez a hatáskör mára átkerült az Oktatási Hivatalhoz. Annak ellenére azonban, hogy érezhetően kevés beleszólása van egy szülőnek abba, hogy megkezdje-e gyermeke az első osztályt vagy sem, érdemes ismernünk az iskolaérettség jeleit.
 

Ezért olvass a gyermekednekMikor számít iskolaérettnek a gyerek?
Ez egy rendkívül összetett kérdés, hiszen számos tényezőtől függ, hogy egy gyerek iskolaérett-e vagy sem. Alapvetően szemügyre kell venni…
  • az értelmi
  • a gondolkodásbeli
  • a testi
  • és az érzékszervi fejlettséget, tovább
  • a beszédkészséget
  • a mozgáskoordinációját
  • a tartós figyelem képességét
  • és a szociális fejlettséget is.

Ezek megítélés rendkívül nehéz feladat egy szülő számára, így nagy segítséget jelent ebben az óvópedagógus. Ő azonban csak abban tud tanácsot adni, hogy a szülőknek érdemes-e kérvényezniük az iskolakezdés elhalasztását, hiszen szakértői véleményt nem adhat.
 
Milyen esetben ajánlott késleltetni az iskolakezdést?
Amennyiben a gyermek a fent említett tényezők tekintetében még elmaradást mutat, akkor megér egy próbát a kérvény benyújtása. Erős indokként a halasztás mellett szól, ha a gyermek nem tud sokáig egy dologra figyelni, nem kitartó és fáradékony. Szintén ilyen ok, ha rossz az emlékezőképessége, fejletlen a beszéde és a beszédértése, nem érti az ok-okozati összefüggéseket, csak az érzelmeire hallgat, nem tud önállóan dönteni, érzelmi állapota labilis, túl nagy a mozgásigénye, így nem bír egyhelyben ülni, nem szabálykövető, nem alakult ki, hogy a jobb vagy a bal keze domináns-e, elrontja az irányokat, időben nem tud tájékozódni vagy a ceruzavezetése nem megfelelő.
 

Bilitréning: 6 tipp a pelenka elhagyásáhozÁrt a gyereknek, ha később kezdi az iskolát?
Amennyiben a fentebb említett problémák nem állnak fenn, akkor ártalmas lehet a gyereknek egy további év az óvodában, hiszen ott unatkozni fog, később pedig az iskola is unalmassá válhat a számára. Épp ezért csak abban az esetben ajánlott a gyereket az óvodában tartanunk, ha a fejlettségi szintje nem éri el a szükséges mértéket.