Active Beauty
Így lesz gyerekjáték az iskolakezdés

Kezdődik a suli

Így lesz gyerekjáték az iskolakezdés

Az iskolakezdéssel egy új életszakasz veszi kezdetét, amikor is általában az egész család élete a feje tetejére áll. Van néhány trükk a tarsolyunkban, amik segíthenek a kis nebulónak könnyebben venni a kezdeti akadályokat. Plusz: megmutatjuk, hogy készítheted el te magad az iskolatölcsért, és inspirációt adunk egy szívhez szóló levélke megírásához, amit a tölcsérhez mellékelhetsz.
 
Iskolakezdéskor sok új benyomás éri a nebulókat, akik ilyenkor sok új szabállyal is találkoznak. Ha a gyermeked egyébként nem szívesen mesél az iskolai mindennapjairól, akkor ezek a tippekkel ösztönözheted mesélésre.
 

Mi minden változik meg a gyermek számára az iskolakezdéssel?

Tanárok, diáktársak és osztálytermek: az iskolában egy teljesen új környezet vár a kicsikre. Ezenkívül a suliban általában számukra addig ismeretlen szabályokkal is szembesülnek. Pontosnak kell lenniük, nyugodtan kell ülniük, csendben kell dolgozniuk, és jelentkezniük kell, ha valamit mondani szeretnének. A legszokatlanabb a kisiskolások számára: egyetlenegy felnőtt személyre koncentrálni, és csendben ülni – és mindezt egy osztályterem falai között.
 

A rituálék megkönnyítik az iskolakezdést

A biztos keretek és a fix napirend megléte az alapja annak, hogy az újdonságok is gyorsan rutinná válhassanak a kicsik életében: időben lefeküdni és felkelni, együtt megreggelizni, valamint a házi feladatokat minden nap azonos időben elvégezni. Viszont ezt ellensúlyozandó az is fontos, hogy gyermeknek legyen módja eleget játszani és kitombolni magát. Jó, ha az óvodai évek alatt megszokott esti mesélés és más rituálék is megmaradnak az iskolakezdés után is. Hiszen amikor minden új és idegen, a megszokott dolgok azok, amik megteremtik a biztonságérzetét a kicsik számára.
 


Nagy lépés a kis gyerekek számára

Az iskolakezdéshez kapcsolódó új kihívások által a gyermekek sokat fejlődnek. Magabiztosabbá és önállóbbá válnak. Feltéve, hogy a szülők nem végeznek el minden feladatot a gyerek helyett, és tudatosan bevonják őket a teendőkbe – mindegy, hogy tízórai vásárlásról, iskolatáska pakolásról vagy a reggeli ruhakiválasztásról van szó. Ugyanakkor sok gyerek ilyenkor egy kis magánszférára is vágyik: nem akarják például, hogy zavarjuk őket, ha iskolai barátok jönnek hozzájuk látogatóba.
 

Iskolatölcsér sajátkezűleg

Aki azt gondolja, hogy iskolatölcsért csak vásárolni lehet, az téved. Íme egy útmutató az elkészítéséhez, ami teret enged a kreativitásnak, és amivel nagy örömöt szerezhetsz a gyermekednek.
 

Ezekre lesz szükséged hozzá:

Színes papírra vagy kartonra
Krepp papírra
Szalagra
Matricákra
Ollóra és ragasztóra
Ceruzára és cérnára
 

Elkészítés lépésről lépésre:

Tégy le magad elé az asztalra vízszintesen egy ív tetszőleges színű papírt.
Köss a ceruzádra egy olyan hosszú cérnát, mint amekkora tölcsért szeretnél készíteni.
Helyezd a ceruzád hegyét a papír bal felső sarkába.
Húzd át a cérnát megfeszítve az alsó sarokba, és ott nyomd le az egyik ujjaddal.
Most – a cérnát továbbra is kifeszítve- a ceruzával rajzolj egy nagy negyedkört.
Vágd ki körszeletet.
Most ezt a körszeletet a lehető legszorosabban csavard össze tölcsér formájúra.
Ragaszd össze.
Vágj ki egy nagyobbacska darabot a krepp papírból.
Kend be a tölcsér peremének belső felét ragasztóval.
Ragaszd bele a krepp papírt.
A tölcsért tetszés szerint dekorálhatod matricákkal, pomponokkal vagy girlandokkal.
Most pedig töltsd meg a tölcsért. Nem kell a tölteléknek kizárólag édességből állnia. A gyerekek imádják a szép színes ceruzákat, noteszeket vagy radírokat is. Sok szülő egy levelet is mellékel hozzá, amiben kedves szavakkal motiválja az iskolába induló gyermekét.
Végezetül kösd át a tölcsér száját egy selyemszalaggal. És kész is a műalkotás!