Active Beauty
Hypnobirthing

Természetes szülés félelem nélkül

Hypnobirthing

Mi a hypnobirthing?
A hypnobirthing egy speciális módja a szülésre való felkészülésnek, amelynek köszönhetően a nők sokkal jobban tudják kezelni a fájásokat. Az Amerikából származó Mongan-módszernek a középpontjában a gyengéd szülésre való felkészítés áll. Célja, hogy a szülés során olyan nyugodt állapotba kerüljenek a nők, amiben a fájdalmat nem élik meg annyira intenzíven.
Ennek az állapotnak az eléréséhez speciális technikákat kell megtanulniuk a kismamáknak, és azokat rendszeresen kell gyakorolniuk. Ide tartoznak többek közt speciális légző-, relaxációs- és vizualizációs gyakorlatok. Főleg azoknak ajánlott ezt alkalmazni, akik már átéltek egy traumatikus és fájdalmas szülést, hiszen ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetők az emlékekből táplálkozó a félelmek.
 

Őszintén a szülés utáni depresszióról


 
Hogyan működik a hypnobirthing?
Félelem következtében a szervezet olyan anyagokkal árasztja el a szervezetet, melyek gátolják a szülés folyamatát annak érdekében, hogy a kismama biztonságba tudjon vonulni egy veszélyes helyzetből. Ennek hatására az anyaméh begörcsöl, amitől erős fájdalmak lépnek fel, továbbá a szülés is sokkal nehezebb lesz. Nyugodt állapotban ellenben a szervezet endorfint szabadít fel, így természetes módon, a szervezet saját anyagaival enyhít a fájdalmon.
A hypnobirthing a hipnózis egy olyan formájával dolgozik, amelynek köszönhetően a kismama ellazul és képes összpontosítani. A szülésre felkészítő tanfolyamokon a tudatalattiba tesznek látogatást, ahol megismerkednek a félelmeikkel, majd ezeket a negatív képeket lecserélik pozitívakra. Elsősorban a kismamák önbizalma erősödik. Az ilyen szülések alapvetően gyorsabbak és könnyebbek is, ugyanis ezen technikával elkerülhető a nő kimerülése, illetve a kisbaba sem fog stresszelni, továbbá oxigénhiány sem alakul ki.
 

Bilitréning: 6 tipp a pelenka elhagyásához


Az apukáknak is segítség
A hypnobirthing során az apukát is bevonják, így ő sem csak egy megfigyelő, hanem a szülés tényleges segítője. A szülést megelőzően a jövendőbeli szülők együtt gyakorolhatják a relaxálást, a szülésre pedig kézhez kapnak egy tervet, amelyben részletesen le van írva, hogyan tudják támogatni a párjukat, így egy csapatként élhetik meg a szülést, amitől a kötődésük is sokkal erősebbé válik.

A hypnobirthing előnyei
  • A félelem és a feszültség teljes hiánya a szülést megelőzően, közben és utána is
  • A szülés első szakasza akár több órával is lerövidül
  • A fájások következtében is kevésbé fárad el a kismama, így több ereje marad a kitolásra
  • A hiperventilláció veszélye jelentősen lecsökken
  • Szorosabb lesz a kötelék az anya és gyermeke között
  • A szülést követően gyorsabb a regeneráció
  • Az apukának is központi szerep jut