Active Beauty
Hogyan lesz jó ember a gyermekemből?

A minta a lényeg

Hogyan lesz jó ember a gyermekemből?

Az inklúzió (befogadás), diverzitás (különbözőség) és antirasszizmus fogalmaival a legjobb, ha a szülői példamutatás révén találkozik a gyermek. Ezenkívül (hangos)könyvek, játékok, valamint gyerekszíndarabok és -filmek is a segítségünkre lehetnek ezen értékek átadásában.
Minden szülő azt kívánja, hogy a gyermeke már kiskorától fogva nyitottan és barátságosan viszonyuljon az emberekhez – származásuktól, nemüktől és esetleges korlátozottságuktól függetlenül. Ennek érdekében anya és apa általában rojtosra beszélik a szájukat. Pedig egy egyszerűbb megoldás is létezik: „A gyermek számára az válik mintává, amit a szülei mutatnak, és nem az, amit állandóan ismételgetnek neki” – mondja Hans-Otto Thomashoff osztrák pszichológus, a „Mi a fontos az életben?” című könyv szerzője.
 

ÍGY LEHET PIHENTETŐ AZ ÉJSZAKA KISBABÁVAL ISHa a gyermek azt tapasztalja, hogy a szülei bőrszíntől és szexuális irányultságtól függetlenül, mindenkivel szemben ugyanolyan természetesen viselkednek, automatikusan az vésődik a tudatába, hogy minden ember egyformán értékes, véli Karin Ivanovski klinikai szakpszichológus, egészségpszichológus.
Ehhez viszont gyakran arra van szükség, hogy a saját attitűdünket is folyamatosan vizsgáljuk. Ugyanis sokan azt tapasztalták a saját gyerekkorukban, hogy a környezetük kevésbé volt elfogadó a különbözőséget illetően, vagy épp nem ismerték el a nemi egyenjogúságot, esetleg sokszor – nem tudatosan – sztereotipikus kijelentéseket tettek, például mindig tűzoltó bácsikról beszélgettek, a tűzoltó nénikről megfeledkezve. „Sok dolgot, ami a szocializációnk során került a fejünkbe, először ki kell törölnünk belőle” – mondja Carla Heher, akinek a blogján és a podcastján gyermek- és ifjúságikönyv-ajánlókat találunk a témában.

Sokszínűség a gyerekszobákban
A felvilágosítás elsősorban a szülők dolga, mondja Martin Kurzhals, a tigermedia igazgatója. Ez a cég forgalmazza a Tigerbox Touch hangdobozt, amin a gyerekek nekik szóló hangjátékokat hallgathatnak. A szokások viszont makacsok, ezért jól jön egy kis segítség. „Azok a gyerekmédiumok, játékszerek, színházi darabok vagy filmek, amikben az emberek sokféleségükben jelennek meg, korszerű értékeket közvetítenek a szülők és a gyerekek számára, s ezek ily módon természetessé válhatnak anélkül, hogy folyamatosan fel kellene hoznunk a témát” – mondja Ivanovski. Kurzhals, a hangjátékok szakértője azt tanácsolja, hogy tudatosan, a saját sztereotípiáinkat félretéve válasszunk médiumokat a gyermekünk számára. Ideális esetben ezek a médiumok nem a problémákat hangsúlyozzák, hanem csak úgy mellékesen mesélnek a diverzitásról, véli Carla Heher. „Egy gyermek sem válik magától rasszistává vagy diszkriminálóvá” – mondja Martin Kurzhals.

Beszélgess a gyermekeddel!
A gyerekmédiumok „csodálatos beszélgetésindítók és gondolatébresztők lehetnek” – mondja Heher. Különösképp a kicsik „kérdeznek ezek kapcsán sokat vagy épp keveset, attól függően, hogy az adott pillanatban mennyit képesek megérteni a témából, és mennyi mindenről szeretnének beszélgetni” – mondja Karin Ivanovski. Az ő tippje: várd meg, hogy a gyermeked maga tegyen fel kérdéseket, és az ő nyelvén, röviden és természetesen válaszolj. Ha a gyermek például egy képeskönyv lapozgatása közben megjegyzi: „Ennek a kisgyereknek két anyukája van”, arra a következőképpen reagálhatunk: „Igen, vannak gyerekek, akiknek két anyukájuk vagy apukájuk van.” Ha nincs több kérdése, és csak egy „ahá”-t válaszol, akkor elsőre meg is beszéltük a dolgot. Ha azonban a gyermek érdeklődését felkelti a téma, akkor Carla Heher azt javasolja, hogy lapozgassunk vele további könyveket is a témában.
„Négy-öt éves koruktól a gyerekeknek már proaktív kérdéseket is feltehetünk, például, hogy szerintük mi a mondanivalója a történetnek, milyen érzéseket vált ki belőlük a téma, és hogy ők hogyan cselekednének a bemutatott helyzetekben” – tanácsolja Martin Kurzhals. Így megtanulják a fejükben a megfelelő helyre tenni a szituációkat, és az ilyen történetek inspirálhatják is őket arra, hogy ők maguk is fellépjenek az igazságosságért, és kiálljanak másokért.
 

GYEREKEK ÉS A KÜTYÜKTanulságos színházi előadások
A fiatal közönség a színházi előadásokból is impulzust meríthet, mondja Claudia Bühlmann színházpedagógus, a Színházművészeti Intézet (IFANT) vezetője. „A gyermekeknek és fiataloknak szóló darabokat a családok általában együtt nézik meg, így közösen beszélgethetnek a történetről.” Sok darabhoz színházpedagógiai kísérőanyagok is elérhetők a színházak honlapján, és néha közönségtalálkozókat is tartanak. A játszóklubokban a gyerekek belebújhatnak a szereplők bőrébe, és akár a darab jeleneteit is eljátszhatják.

Egy előadás után feltehetünk a gyermeknek olyan kérdéseket, mint a „Mi volt számodra izgalmas a darabban?” vagy „Melyik jelenet töltött el jó érzéssel, és mely szituáció tett dühössé?” – mondja Bühlmann. „A gyermek válaszát nyitottan és elfogulatlanul hallgassa meg.” A beszélgetést akár egy énüzenettel is indíthatjuk, például egy ilyennel: „Csodálatosnak tartottam, ahogy a kislány azért küzdött, hogy a barátnője a kerekes székben is mindenhová el tudjon jutni.” Vagy beszélgethetünk az egyes figurákról: „Te melyik szerepet játszottad volna el a legszívesebben? Miért?” Ezen dialógusok a színházpedagógus szerint közelebb hozzák a gyermekhez a befogadás, az elfogadás és a különbözőség témáit.
De vajon miből látják a szülők, hogy sikerült-e átadniuk gyermeküknek ezeket a fontos értékeket? Például abból, hogy gyermekük boldogan javítja őket: „De anya, ne csak a rendőr bácsikról beszélj, hanem rendőr bácsikról és rendőr nénikről!” Akkor feltételezheti: sikerült!
 
Gyerekprogram és színháztippek:
  • Változatos színházi előadások olyan klasszikusokkal, mint a Lúdas Matyi, A dzsungel könyve, a Jancsi és Juliska, vagy épp A kiskakas gyémánt félkrajcárja. ↘ centerszinhaz.hu
  • Csecsemő-, gyermek- és ifjúsági előadások között találhatjuk meg azt, amire a mi csemeténk vágyik. ↘ kolibriszinhaz.hu
  • A kicsik imádják a bábszínházat, főleg, ha olyan előadásokon élvezhetik, mint a Nyúl Péter, a Diótörő, vagy épp a 80 nap alatt a Föld körül. ↘ budapestbabszinhaz.hu
  • Ahol a látvány beszél a szavak helyett: a Fővárosi Nagycirkusz új, Csillag Tánc előadása igazán káprázatos. ↘ fnc.hu
  • Országszerte 11 Pagony-bolt vár kicsikre és nagyokra, hogy elvesszenek a mesék világában, érdemes megnézni az aktuális programokat is. ↘ pagony.hu
  • Játék közben jönnek a legjobb gondolatok – főleg, ha néhány új baráttal kiegészülve valósul meg a terv. A 3–12 éves korosztály játszva ismerkedhet meg a felnőttek világával a minipoliszban, és próbálhatnak ki olyan dolgokat, amik általában tiltva vannak számukra. ↘ minipolisz.hu