Active Beauty
Higiéniai tippek kisbabák mellé

A túlzott tisztaság káros lehet!

Higiéniai tippek kisbabák mellé

Egy kisbaba élete, főleg amikor még kúszva-mászva közlekedik, zömében a padlón zajlik, ahonnan pedig bármit a szájába vehet, amit talál. Ez elég ok arra, hogy fertőtlenítő és antibakteriális tisztítószereket használjunk? A válaszunk röviden és tömören: nem! Teljesen elegendő, ha rendszeresen és alaposan feltakarítjuk a padlót egy általános tisztítószerrel. Amennyiben azonban háziállataink is vannak, akkor nyugodtan használjunk fertőtlenítő hatású termékeket
.
A túlzott higiénia károsan hat a gyermek egészségére

A kutatók biztosak abban, hogy a kisbaba immunrendszere erősödik, amikor különféle baktériumokkal érintkezik. Ennek ellenére természetesen védjük őket a kórokozóktól, és tartsuk tisztán az otthonunkat, viszont semmiféleképp se essünk túlzásba! Fontos megjegyezni, hogy a túlzott fertőtlenítéssel nem csak a káros baktériumokat tüntetjük el, hanem azokat is, melyek jelenléte az égészségünk szempontjából lényeges és hasznos. Számos kutatás bizonyította, hogy azok a kisbabák, akik egy túlzottan tiszta otthonban nőttek fel, sokkal nagyobb eséllyel lettnek allergiásak, illetve gyakrabban alakultak ki náluk krónikus gyulladásos bélbetegségek.
 
Konyhai higiénia

A konyha esetén azonban nem létezik túlzott tisztaság, hiszen itt mindenféleképp ajánlott az alapos tisztítás. Ha élelmiszerekről van szó, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniára. A 4 hónaposnál fiatalabb babák esetén mindig főzzük ki a cumisüvegeket, illetve a mellszívót is, hiszen a maradék tejben pikk-pakk elszaporodnak a baktériumok. Annak érdekében, hogy a gyümölcsökön és a zöldségeken se maradjanak mikroorganizmusok, azokat a hámozás előtt is alaposan mossuk meg! Ezeken kívül természetesen mindig mossunk kezet az étel elkészítése előtt, illetve után, vagy ha bármilyen kétséges felülettel érintkezett a kezünk. A munkaterületet is mindig takarítsuk le, főleg abban az esetben, ha például tojással vagy hússal dolgoztunk.

Gyerekbarát tisztítószerek

Számos olyan termék kapható már – akár a dm üzleteiben is –, mely kifejezetten olyan háztartásokba lett kifejlesztve, ahol babák vagy gyerekek is élnek. Ezek jó alternatívát jelentenek. De választhatjuk a természetes megoldásokat is. Ha takarításhoz jobban preferáljuk a sima ecetet, akkor nyugodtan használjuk tovább, és mosogatáshoz is nyugodtan választhatunk sima mosogatószert. Amit viszont vegyünk szigorúan: a rongyokat és a szivacsokat rendszeresen cseréljük, a tisztítószereket pedig mindenféleképp olyan helyen tároljuk, ahol férhetnek hozzá a gyerekek.