Active Beauty
Vigyázat, helikopter szülő!

Ideje leszállni

Vigyázat, helikopter szülő!

Mit takar a helikopter szülő kifejezés?

Már a kifejezés is rendkívül jól szemlélteti, hogy mit csinálnak gyermekükkel az ilyen típusú szülők: folyamatosan körülötte sürögnek-forognak, és mindenáron irányítani akarnak mindent. Óvoda, iskola, szabadidős tevékenységek, barátok – a szülőknek minden apró történésről tudomásuk van, és azonnal akcióba lépnek, ha valami olyan dolog történik, ami szerintük veszélyt jelenthet vagy akadályt állít a gyermeknek. A tanárok és nevelők rettegnek tőlük, hiszen mindenbe beleütik az orrukat, a többi szülő pedig csak lesajnálóan tekint rájuk, hiszen az életük csak a gyerek körül forog.

Tény, hogy azzal nincs semmi baj, ha valaki minden erejével azon van, hogy gyermeke minél védettebb környezetben nőjön fel, azonban a gyermek állandó megfigyelése meggátolja a szabad kibontakozását, továbbá az önállósága is sérül.
 
Tipikus viselkedési formák

A kisgyerekek védelme teljesen normális dolog, amiben nincs semmi kivetnivaló, hiszen rendkívül fontos, hogy ott legyünk számukra, amikor szükségük van ránk. Amikor azonban ezt a gondoskodást már túlzásba visszük, egyáltalán nem segítünk a kisinek. A helikopter szülők legtipikusabb viselkedéseire az alábbi példákat hoztuk:
  •  
  •  
  • - Mindenhova viszik és hozzák a gyereket – iskolába, edzésre, zeneórára –, még akkor is, ha ő inkább egyedül intézné a dolgait.
  • - Felügyelik a gyermek iskolai teljesítményeit, és állandó kapcsolatban állnak a tanárokkal.
  • - Nagyon magas elvárásaik vannak a gyerekkel szemben, hiszen rendkívül fontos számukra, hogy később sikeres legyen.
  • - A gyermek minden vágyát teljesítik.
  • - Beleszólnak abba, hogy gyermekük kivel barátkozzon.
  • - Mindig a gyerekük áll a középpontban.
  • - A gyermek teljes napja pontosan meg van szervezve, és zömében alig marad ideje a játékra.
  •  
A legtöbb helikopter szülő nem veszi észre, hogy teljesen elnyomja a gyermekét a túl sok szeretettel és túl erős kontrollal, viszont ők maguk is szenvednek, hiszen fárasztó egyfolytában készenlétben állni. Ezen kívül az is rendkívül nyomasztó, hogy folyamatosan azon stresszelnek, hogy mindenben a legjobbat biztosítsák a gyermeküknek.

Mit tehetnek a változásért a helikopter szülők?

Meg kell találni az egyensúlyt
Az egy dolog, hogy szeretjük a gyermekünket, az már azonban teljesen más, ha uralkodunk felette, hiszen a gyereknek is meg kell tanulnia az önállóságot. Biztosítsuk arról, hogy mindig ott vagyunk számára, amikor szüksége van ránk, de engedjük szabadon, hogy saját tapasztalatokat szerezhessen.

Segítsük az önállóságot
A gyermekünknek meg kell tanulnia döntéseket hozni, és nehéz helyzetekben is helyt kell tudnia állni. Ehhez idő kell, továbbá nagyon fontos, hogy ebben ne gátoljuk, hiszen a későbbiekben csak így fogja tudni megtalálni a helyét a társadalomban, illetve fogja tudni kezelni a különféle akadályokat és feladatokat.

Tiszteljük a gyermekünk kívánságait
A helikopter szülők gyakran megfeledkeznek arról, hogy tiszteljék gyermekük kívánságait, ugyanis sokkal inkább azon dolgoznak, hogy a saját elképzeléseiket kényszerítsék rá. Az nagyon jó, ha a gyermekünk focizni szeretne vagy gitározni, de hadd döntse el ő maga, hogy mit szeretne a szabadidejében csinálni.