Active Beauty
Gyerekek személyiségtípusai

Mindenki egyedi

Gyerekek személyiségtípusai

Érzékeny

Az érzékeny gyerekek igazi álmodozók. A felnőttek legtöbbször félénknek és visszafogottnak tartják őket. Nagyon fontosak számukra az olyan barátságok, melyekben pozitív dolgokat élnek meg. Harmóniára és elismerésre vágynak.

Ebbe a típusba tartozó gyermekeknek nagyon jó a fantáziájuk, kreatívak, így szeretnek rajzolni és festeni, és többnyire tehetségesek is ezeken a területeken. Mivel szeretik a harmóniát és arra is törekszenek, így a legtöbb társuk kedveli őket.
Az érzékeny gyerekeknek óvatosan kell megmutatni és elmagyarázni a nagyvilágot, továbbá gyakran biztatásra szorulnak. Utóbbi nem könnyű a szülők számára, hiszen biztonságérzetet kell nyújtaniuk a gyermeküknek, de ezzel együtt bíztatniuk is kell őt az elválásra. A szülőktől rengeteg közelségre és összebújásra van szükségük. Gyakran túl tapintatosan kezelik őket, amitől társaiknál később válnak csak önállóvá.
 

Önreflexió anyaként: 8 lépés, hogy visszatalálj önmagadhoz


Rámenős

Számos olyan gyermek van, aki folyamatosan úton van, és ezt nagyon élvezi. Fára mászik, imádja a kalandokat, szeret pörögni, játszani, és néha gondolkodás nélkül cselekszik. A rámenős gyermekek rendkívül jó motorikus képességekkel rendelkeznek, tág az ismeretük, és gyorsan megértik a praktikus összefüggéseket.

Nagyon lényeges, hogy megértsük az ilyen gyerekek érzelmi világát, és megtanuljuk kezelni őket. A szülőknek leginkább a viselkedésükkel szemben kell megértőnek lenniük, illetve időt és teret kell biztosítaniuk a gyermekük impulzív karakterének a kiélésére.
Egy rámenős gyermeknek már korán és következetesen fel kell vázolni a határokat, és ha szükség van rá, akkor többször is el kell neki magyarázni, hogy mi a jó és a rossz. Utóbbi esetén mindig meg kell őrizni a nyugalmukat, még akkor is, ha ez néha rendkívül nehéz.
 
Vezető

Az ilyen gyermekek nagyon dominánsak, és gyakran tartják őket okostojásnak. Gyakran kilépnek a csoportból, de ennek a hátterében sokszor a csoport nyomása áll.

A vezető típusú gyermekek szívesen vállalnak felelősséget, de nem mindig tudnak ezzel megfelelően bánni. Annak ellenére, hogy szociális oldaluk is van, sokszor nem kedvelik őket a többiek.

Viselkedésük mögött zömében a kontrollvesztés félelme, illetve egy esetleges kirekesztéstől való tartás áll. A szülőknek az egyik oldalon védelmezniük kell őket, de másik oldalon a határokat is meg kell húzniuk. Az ilyen típusú gyerekeknek érezniük kell, hogy az erősségeikkel és gyengeségeikkel együtt szeretik őket.
 

SOS tippek válogatós gyerekhez


Diplomata

A diplomata típusú gyerekek már viszonylag korán felelősségteljesen viselkednek a természettel és a környezetükkel szemben. Szeretnek részt venni különböző feladatokban, és azokat korrekten és kötelességtudóan elvégezni. Rendkívül segítőkészek, és zömében nincs problémájuk az iskolában. Ezek a típusú gyerekek szeretnek nyomulni, hogy valamilyen feladatot kapjanak.

Elismerésre és dicséretre van szükségük, továbbá ajánlott velük közösen hagyományokat és struktúrákat kialakítani.
A diplomatáknak már korán meg kell tanulniuk, hogy legyen saját véleményük, ami mellett ki is állnak. Ahelyett, hogy azonnal feladnák, inkább meg kell tanulniuk egyezkedni, hogy egy mindenki számára elfogadható kompromisszumra jussanak. Továbbá abban is meg kell erősíteni őket, hogy akkor is végig vigyék a terveiket, ha ettől népszerűtlenek lesznek.

Sztár

Az ilyen gyerek mindig mindenhol és mindenben ki szeretne tűnni a tömegből. Zömében magával van elfoglalva, és a külsőségekre helyezi a hangsúlyt. Mindig verseng másokkal, és rajong a státuszszimbólumokért. A sztár típusú gyerekek gyakran népszerűtlenek.

Annak érdekében, hogy enyhüljön az állandó versengés okozta nyomás, a szülőknek meg kell értetniük a gyermekükkel, hogy a belső értékek sokkal fontosabbak a külcsínnél. Természetesen a szülőknek is jó példával kell elől járni: ne foglalkozzanak külsőségekkel, és soha ne kritizáljanak másokat a gyermekük jelenlétében.