Active Beauty
Furcsa tünetek a terhesség alatt

Ezekre (is) számíts

Furcsa tünetek a terhesség alatt

A várandósság során óriási változásokon megy át a testünk, így nem meglepő, hogy a furcsa tünetek is jelentkeznek. Ezekről általában kevesebbet beszélünk, de mi most összeszedtük őket, hogy tudd, mire számíthatsz.

Fémes szájíz
Annak ellenére, hogy kevesen említik ezt a tünetet, rendkívül gyakori, hogy a várandósok fémes szájízt tapasztalnak. A legtöbb érintett ahhoz hasonlítja, mintha pénzérmét szopogatna. Az orvosok úgy vélik, hogy az ösztrogén megemelkedett szintje okozza ezt a jelenséget. Többek között ez a hormon játszik szerepet az ízérzékelésnél és a szaglásnál. Fémes szájíz általában az első trimeszterben jelentkezik, majd a másodikban eltűnik.

Fájdalmas orgazmus
Orgazmus esetén teljesen normális jelenség, ha összehúzódik a méh, hiszen ez a várandósság előtt is így működött. Mivel azonban a méh a terhesség során megváltozik, nem meglepő, hogy ezek az enyhe összehúzódások fájdalmakkal is járnak. Azonban semmi ok az aggodalomra, hiszen ez nem azt jelenti, hogy beindul a szülés, továbbá a kisbabára sem jelent veszélyt. Egyes nők egyébként ilyenkor sokkal intenzívebben és jobban élik meg az orgazmust.
 
Puffadás
A várandósok gyakran tapasztalnak emésztési zavarokat. Úgy érzik, mintha fel lennének puffadva, de ez sokkal kellemetlenebb panaszokkal jár, mint a terhesség előtt. A magas progeszteronszint lelassítja az emésztési folyamatokat az első trimeszterben, és ellazítják a bélizmokat. Ennek következtében az étel tovább időzik a belekben, amitől több gáz termelődik, ez pedig erősebb fájdalommal járhat.
 

MÉREGTELENÍTÉS KISOKOSHüvelyi visszér
A terhesség alatt nő a vérmennyiség és csökken a véráramlás sebessége az alsó testben. Ettől megnő a nyomás az erekben, ami visszerek kialakulásához vezethet. Már mindenki hallott visszeres lábakról, azonban sokkal kevésbé ismert a hüvelyi visszér. Utóbbi olyan tüneteket okozhat, melyektől az érintettek úgy érezhetik, mintha meg lenne duzzadva a hüvelyük. A sokáig tartó álldogálás, edzés és szex tovább súlyosbíthatják a helyzetet.

Szivárgó mellek
Mindenki tudja, hogy a mellek és a mellbimbók sokkal érzékenyebbek a terhesség során. Egyes nőknél azonban még valamilyen váladék is szivárog a mellbimbókból. Ezt a folyadékot kolosztrumnak hívják, azaz előtejnek. Ez a jelenség szintén teljesen normális, nem kell miatta aggódni.