Active Beauty
Ezért olvass a gyermekednek

Harisnyás Pippi, Gombos Jim & társai

Ezért olvass a gyermekednek

Nem minden szülő olvas rendszeresen mesét a gyermekeinek. Pedig sokat ad a kicsiknek ez a rituálé. Elmagyarázzuk, miért olyan jó dolog.
 
Csak még egy oldalt, csak még egy fejezetet, csak még egy jó-éjszakát-történetet, kéééérlek! – ezt a mondatot lehet, hogy már Te is hallottad lefekvés előtt a gyermeked szájából. Ugyanis sok családban ilyenkor jön el a meseolvasás ideje, és sok kisgyereknek ez a kedvenc napszaka: amikor a Franzról, Harisnyás Pippiről vagy Grüffeloról szóló történetek beindítják a fantáziájukat, és elkísérik őket az álomvilágba. Ám a meseolvasás- és hallgatás nemcsak kitűnő szórakozás, hanem rengeteg előnnyel is jár a gyermek fejlődése szempontjából.
 

Tippek az olvasóidőhöz:


A legfontosabb: a meseolvasáshoz mindig teremtsetek meghitt környezetet, bújjatok össze, és élvezzétek az együtt töltött időt, zárjatok ki minden zavaró, külső ingert, és hangolódjatok egymásra. A legjobb, ha az okostelefont és minden más figyelemelterelő dolgot száműztök a közeletekből azért, hogy teljes mértékben egymásra és a mesére tudjatok koncentrálni. Hiszen fontos, hogy a meseolvasás perceiben a gyermeked és te magad is a lehető legnyugodtabbnak legyetek. Ezek a pillantok nagyon értékesek, mert ez a meghittség erősíti a köztetek lévő kapcsolatot.

Ezenkívül: a meseolvasás ideális esetben egy rendszeres tevékenység, és a legjobb, ha mindennap ugyanabban az időben kerítetek sort rá, valamint legalább 15 percet rászántok. Ezalatt a gyermeked nemcsak remekül szórakozik, hanem játékosan tanul is – ráadásul úgy, hogy észre sem veszi. Ne aggódj, ha azt tapasztalod, hogy a kétéves gyermeked nem képes még 15 percen keresztül egy adott könyvre koncentrálni – ez teljesen normális! Ahogy idősödik, úgy javul a koncentrációs képessége.

Ráadásul ezt a tevékenységet sem lehet elég korán elkezdeni. A kicsi életének első évében lapozgathattok együtt textilkönyveket, vagy mesélhetsz neki a saját szavaiddal egy képeskönyv képeiről, esetleg nézegethettek együtt szótanító könyveket is, mint például Ole Könecke „Szavak és képek nagy könyve” c. művét. A gyermek az általa ismert képeket összeköti a szavakkal, amikre később a beszélni tanuláshoz lesz szüksége.

Gyermeked életkorának megfelelő könyveket internetes olvasólistákon találsz. De személyesen is megkérdezheted az óvodában vagy az iskolában, mely könyveket ajánlják az ő korosztályának, ahogy a könyvkereskedésben vagy más szülőktől is kérhetsz tanácsot – a legeslegjobb pedig, ha a gyermekeddel rendszeresen eljártok a városi könyvtárba. Minden gyermek imádja, ha sok könyv között önállóan válogathat!
 

3 ok, amiért érdemes mesét olvasnod a gyermekednek


1. Megnyugvás és beszélgetés
Ebben a felgyorsult világban sok gyermek nehezen nyugszik meg este. Az összebújós-meseolvasós percek lefekvés előtt – vagy ebéd után is – segítenek nekik abban, hogy megtanulják értékelni a nyugodt pillanatokat.
 
Meseolvasás közben rendezni tudják a gondolataikat, a történetre való figyelés által csökken a stresszszintjük, és még az is lehet, hogy ezekben az intim pillanatok inspirálják őket arra, hogy meséljenek az óvodai vagy az iskolai történésekről. Ezt mindenképp engedd meg neki.
Hiszen nem az a cél, hogy a lehető legtöbbet elmeséljünk neki a történetből. Előfordulhat, hogy a gyermeked ezekben az összebújós pillanatokban mesél a legszívesebben a nap történéseiről, mert ilyenkor érzi magát a legnagyobb biztonságban. A beszélgetéseket kitűnően beillesztheted ebbe a rituáléba – ezáltal a mese-idő lelki wellnessé válhat a gyermeked számára.
 

2. Új szavak tanulása
A meseolvasás egy további rendkívül pozitív hatása: a gyerekek, akiknek gyakran olvasnak a szüleik, sokkal nagyobb szókinccsel rendelkeznek másoknál. A Chicagói Egyetem egy kutatása is rámutatott: azok a kétévesek, akik rendszeresen nézegetnek könyveket a szüleikkel, 291 szóval többet ismernek azoknál, akik életéből hiányzik ez a rituálé. Hatalmas különbség! Ezenkívül a kicsik anyanyelvük nyelvtanával is megismerkednek a meseolvasás által.
 
Ráadásul: az olvasott meséken felnővő gyermekek alig várják, hogy végre iskolába mehessenek, és megtanulhassanak olvasni – ami valószínűleg könnyebben is sikerül nekik, ahogy azt egy 2018-as kutatás is bebizonyította. Azon gyermekek 78%-a, akiknek hetente vagy naponta többször olvastak a szüleik, könnyen megtanult olvasni. Azoknál a gyerekeknél, akiknek nem vagy csak ritkán olvastak, ez az arány csak 50% volt.
 

3. A fantázia és az empátia fejlesztése
Az olvasott mesék beindítják a gyermek a fantáziáját, mivel a történethez képek keletkeznek a fejükben, és nem a televízióból kapják készen azokat. A képzelőerő aktivizálódása bekapcsolja a jobb agyfélteket, ami által a kreativitásuk is fejlődik. Az olyan történetek pedig, amik például az iskolaváltásról, a háziállat elvesztéséről vagy más aktuális történésekről szólnak, segítenek a gyermeknek feldolgozni ezeket a témákat, valamint beszélni az ezekkel kapcsolatos érzéseikről.
 
De nem csak ebben segítik őket: azáltal, hogy beleképzelik magukat a különböző karakterek szerepébe, fejlődik a beleérzőképességük. Ennek köszönhetően a gyermek nyitottabbá válik mások nézőpontjára, tehát fejlődik a szociális kompetenciája. A meseolvasás tehát a gyermek és a környezete közötti kapcsolatokra is kifejezetten jó hatással van.


Egy utolsó, nem elhanyagolható előny a végére: a mesék a gyermekekkel az olvasást is megszerettetik.