Active Beauty
Ezekkel a fényvédőkkel nem csak a gyermeked bőrét, de a környezeted is óvhatod

Krémvédelem

Ezekkel a fényvédőkkel nem csak a gyermeked bőrét, de a környezeted is óvhatod

A nap sugaraiból nyert D-vitamin létfontosságú a szervezetünk számára, de a káros sugaraival szemben fel kell vérteznünk magunkat. Rendkívül fontos a gyermekeket már kiskoruktól kezdve a napsugárzás veszélyeire és a helyes napozási szokásokra oktatni. De vajon mennyit szabad a gyermekeknek a napon tartózkodniuk? Melyik fényvédő termék védi a legjobban a kisbabák és gyermekek bőrét? És vajon léteznek-e olyan termékek, amik nincsenek káros hatással a tengerekre, a tavakra és a folyókra? Kérdéseinkre egy szakértő ad válaszokat.

A gyermekek bőrét 12 éves korukig tulajdonképpen egyáltalán nem is szabadna közvetlen napsugárzásnak kitenni. Hogy lehet, hogy ennek ellenére kaphatók speciálisan gyermekbőrre kifejlesztett fényvédő termékek (a dm kínálatában is)? Dr. Verena Beck bécsi bőrgyógyász elmagyarázza, hogy lehet a már az egész kicsi gyerekek bőrét is szépen lassan hozzászoktatni a naphoz, és hogy mely termékek lehetnek ebben segítségünkre.

Nyolc dolog, amit a gyermekek bőrére kifejlesztett fényvédőtermékekről tudni érdemes

Mit kell tudni a gyerekek fényvédelméről?

A gyermekek bőre a felnőttekénél ötször vékonyabb, és ezért különösen érzékeny. Ha lehet, a déli óráktól kb. 16 óráig, tehát amikor a legerősebb az UV-sugárzás, ne menjünk velük a napra. A kisbabák és kisgyerekek bőrének védelmére kifejlesztett naptejek közül a legmagasabb fényvédőfaktoros készítményeket tanácsos választani. Az ásványi szűrős termékek nagy előnye, hogy a felvitel után azonnal hatnak, és a bőrön keresztül nem jutnak be a szervezetbe. Optimális kiegészítést jelenthet azon pólók és a nadrágok viselete, amik a speciális szövési technikának vagy az impregnálásnak köszönhetően különösen jó UV-védelmet nyújtanak.

Meddig maradhatnak a babák a napon?

A csecsemők bőrét életük első 12 hónapjában egyáltalán nem szabadna közvetlen napsugárzásnak kitenni. Ez viszont sokszor szinte elkerülhetetlen, ha a család kirándulni vagy nyaralni indul. Ezért tegyük meg a szükséges óvintézkedési lépéseket:

  • A babakocsiban mindig védjük a kicsiket egy napernyővel és naptetővel (ez a túlhevülés ellen is véd), valamint a megfelelő ruházattal.
  • A fej, különösen a tarkó és a fülek különösen érzékeny testrészek. Ezért a gyerekre mindig adjunk egy kalapot vagy egy sapkát, ami ideális esetben a tarkójukat is takarja.
  • A kisbabák bőrét első életévükben ne kenjük be fényvédő készítménnyel. Ezenkívül jó tudni, hogy a babaolaj nem nyújt védelmet a napsugárzás ellen.

Hogy lehet a gyermekbőrt felkészíteni a nyárra?

Lassan és magas faktorszámú termékek használatával. Ezenkívül a fényvédő készítményt a gyermek bőrének struktúrájához javallott megválasztani. A nagyon száraz bőrnek speciális ápoló összetevőkre van szüksége. Ezenkívül a gyerekeket már egész kiskorukban hozzá kell szoktatni a napszemüveg viseléséhez, mert a szemek védelme is kiemelkedő fontosságú.

Hogy védjük a kicsiket a napsugárzástól a szabadtéri tevékenységek során?

Ha nyáron hosszabb időt töltötök el a szabadban, akkor a kint tartózkodás ideje alatt többször is kend be a gyermeked bőrét magas faktorszámú fényvédő termékkel. Ezek a készítmények az izzadás és a súrlódás által idővel lekopnak a bőrről – ez érvényes a vízálló formulájú termékekre is. A vízbe UV-szűrős pólóval és fejfedővel engedd be. A víz visszaveri a napsugarakat, tehát több oldalról is éri őket „támadás”. Emiatt a vízparton sem az árnyékban, sem a napernyő alatt nem tudhatjuk őket teljes biztonságban. Ahogy a hegyekben sem: a sugárzás ott különösen erős, elsősorban a hófedte területeken. Ezért azt tanácsolom, hogy ha a hegyekbe indulsz kirándulni, akkor olyan termékkel védd a bőrötöket, ami egyszerre óvja a hidegtől és a naptól.

Miért kell feltétlenül megelőzni a leégést a gyermekek életének első éveiben?

A gyermekbőr még nem tud elég gyorsan és megfelelő mennyiségben olyan pigmenteket termelni, amik természetes védelmet nyújtanak a napégés ellen, és az UV-károsodás után sem képes megfelelően regenerálódni. Ezért égnek le a kicsik gyorsabban és súlyosabban. Ezenkívül minden egyes napégés növeli a felnőttkorban kialakuló fehér vagy fekete bőrrák kialakulásának veszélyét. Ha nagy felületen kipirosodik a gyermeked bőre, azt mindenféleképpen meg kell mutatni egy orvosnak.

Szüksége van a gyermekbőrnek a napon való játék után extraápolásra?

A gyermekek bőrét a szabadtéri játék után nem feltétlenül szükséges speciális napozás utáni ápolókészítményekkel kezelni. Azokon a napokon, amikor sok nap érte a bőrüket, csupán arra tanácsos figyelni, hogy megfelelően hidratáljuk azt. A gyermekek számára kifejlesztett termékek összetevői kapcsán különösen érvényes szabály: a kevesebb több. Valamint tanácsos olyan termékekkel ápolni a gyermekbőrt, melyek sem illatanyagokat, sem illóolajokat nem tartalmaznak. Egyébként a gyermekbőr is hálás az aloe verás ápolásáért. A rendkívül érzékeny gyermekbőrt a napfürdőzés után a megszokott ápolótermékekkel tanácsos bekenni.

Hány éves kortól javasolt az anyajegyeket rendszeresen ellenőriztetni?

A gyermekek anyajegyeit a szülőknek időről időre tanácsos átvizsgálniuk. Abban az esetben, ha a gyermek bőrén sok anyajegy található, vagy ha a családban előfordult már bőrrákos megbetegedés, javallott azokat rendszeresen megmutatni egy szakembernek.

Milyen fényvédelemmel kapcsolatos mítoszok élnek a köztudatban?

Egy nagyon veszélyes tévhit: nem olyan nagy baj, ha leég a gyermek bőre, mert azáltal erősödik, és ellenállóbbá válik az UV-sugárzással szemben. Ez nem így van. Ezenkívül sokan azt is hiszik, hogy bekrémezve nem fognak lebarnulni. Az igazság: a bőr a fényvédő termék használata ellenére is termeli a melanin pigmentet, csupán valamivel hosszabb a barnulási folyamat, viszont egyértelműen egészségesebb is. További tévhit, hogy a babaolaj véd a leégés ellen.

Mely naptej tesz jót a bőrnek és a természetnek egyaránt?

Évente körülbelül 14000 tonna fényvédőszer kerül a Föld élővizeibe. Egy részük fürdés közben oldódik a vizekbe – a vízálló termékekből is jócskán kerül beléjük –, a maradék tusolás közben kerül a lefolyóba. Néhány kémiai fényvédőszerrel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy negatív hatást gyakorolnak a szervezetre és a környezetre. A legtöbb ilyen fényvédő oxibenzont és oktinoxátot tartalmaz, amelyek elősegítik a korallok fehéredését, és lassítják a növekedésüket. A hagyományos fényvédőkben nagyon gyakran használt kémiai szűrők továbbá azért jelentenek veszélyt a környezetre, mert aktiválják a vírusokat, amelyek elszaporodnak és elpusztítják a korallok túléléséhez szükséges mikroalgákat. Ezenkívül a termékekben lévő mikroműanyag és más műanyagok is szennyezik az élővizeket.

Vannak korallbarát fényvédő termékek?

Hawaiion, Palaun és még néhány nyaraló-paradicsomban már engedélyezték a korallbarát fényvédőszerek használatát. Viszont idehaza is tanácsos bőr- és környezetbarát termékeket használnunk. A gyermekbőrt legjobb ásványi szűrős fényvédő készítménnyel védeni. Az ezekben található cink- és titándioxid vékony réteget képez a bőrön, ami a napsugarakat tükörként veri vissza a felvitel pillanatától fogva. A minősített natúrkozmetikumok között is találunk ilyen termékeket. A BDIH vagy az Ecocert pecsétjével ellátott termékek nem tartalmaznak a nanorészecskéket. Ugyanakkor a szintetikus fényszűrőt tartalmazó termékek között is találunk biztonságos és környezetbarát alternatívákat.