Örök szerelmet és hűséget fogadunk egymásnak – aztán mégis gyakran korábban elválnak útjaink, mint ahogy terveztük. Azzal tisztában vagyunk, hogy mit akarnak a nők és a férfiak, és hogy hogyan szeretnek egymásba, az viszont, hogy hogyan működik jól egy tartós kapcsolat, sokak számára még mindig misztérium.

Mi most segítünk megoldani ezt a rejtélyt: az alábbiakban Claudia Sima párkapcsolati tanácsadó és párterapeuta, valamint a Lebensgefühl című blog írója tippjeit osztjuk meg veled. És ha sikerül a hosszú, boldog házasság: 10 nem szokványos házassági évfordulóról és jelentésükről összeállított listánkat olvashatod a cikk végén.
 

Már az esküvő napja is döntő jelentőségű?

Felmérések szerint a nagy, fényűző esküvők után gyakoribb a válás, mint az egyszerű, szűk körben megtartott házasságkötések után. Lehet ebben valami? Badarság, mondja a pártanácsadó. Ő a terápiáin ugyanúgy találkozik pompázatos és egyszerű keretek között egybekeltekkel. Tehát pusztán az esküvő milyenségéből nem lehet következtetni arra, hogy milyen házasélete lesz az ifjú férjnek és feleségnek.

A lényeg az, hogy a pár hogyan viszonyul a párkapcsolathoz és a házassághoz. „Ha csak azért házasodnak össze, mert a környezetük ezt várja el tőlük, vagy mert a körülmények épp kedvezőek az egybekeléshez, az egészen más, mint amikor két ember azért kívánja összekötni az életét, mert a szívük őszintén összekapcsolódik” – mondja a szakértő. Kik maradnak általában együtt? Nem nehéz kitalálni.
 

A vonzalom önmagában nem elég

Manapság szerencsére a legtöbb házasság a romantikus szerelem érzéséből köttetik. Az elején azonban sokan hajlamosak átsiklani a tény felett, hogy a vonzalom önmagában nem elég. Egy hosszútávú, jó kapcsolathoz az olyan pontok, mint a közös értékek, az alapvető kérdésekben való egyetértés és a hasonló életszemlélet, sokkal fontosabbak. Ezért valószínűleg nem sokáig vonzzák egymást az ellentétek, ha az alapkérdéseket illetően különböznek a vélemények.


A legfontosabb? A kommunikáció!

„Sokan a kapcsolatuk elején nem beszélgetnek eleget a szükségleteikről” – mondja a szakértő. A társadalom és a médiumok rendszerint egy bizonyos képet közvetítenek arról, hogy milyennek kell lennie egy házasságnak. Még sincs olyan, hogy „a kapcsolat”. Minden párnak magának kell eldöntenie, hogyan akarja élni a kapcsolatát – külön ágyban vagy gyerekek nélkül – Ti határozzátok meg, hogy számotokra mi a megfelelő.
A lényeg, hogy mindkét fél jól érezze magát, és nyíltan beszéljen az igényeiről. „Ha bizonyos vágyaid nem teljesülnek, beszélj a párodnak róluk, és ne várd, illetve ne várd el, hogy ő olvasson a gondolataidban, és automatikusan ő tegye meg az első lépést” – mondja a pártanácsadó.
 
 

A mindennapok megédesítése: az apró gesztusok

Egy kapcsolat milyenségét elsősorban az egymással való bánásmód határozza meg. Ha a mindennapok a gyerekekkel, munkával, házimunkával és egyéb feladatokkal nem sok teret engednek a kettesben létnek, akkor apró, értékelő gesztusokkal folyamatosan erősíthetjük a szerelmet. Egy cuki üzenet a fürdőszobatükrön, egy előkészített vacsora vagy egy ölelés a semmiből – a lehetőségek végtelenek. Sima szakértő hangsúlyozza: nemcsak a gesztusok fontosak, hanem az is, hogy észrevegyük azokat, és ne tekintsük őket maguktól értetődőknek.

A pártanácsadó azt tanácsolja, hogy újra és újra tegyük fel maguknak a következő kérdést: „Én magam mivel járulhatok ahhoz hozzá, hogy a kapcsolatunk jó, illetve jobb legyen?” Ha ezt a kérdést a pár mindkét tagja időről időre felteszi magának, és meg is válaszolja, az már egy jó alap a boldog házassághoz. Ehhez hozzátartoznak a tudatosan megtervezett randevúk és a közös élmények is. Mert minden párnak – amellett, hogy szülők és pénzkeresők – újra és újra egyszerűen szerelmespárnak is kell lennie. A mi ajánlásunk: mindig van ok az ünneplésre, ezért a kis évfordulókról se feledkezzünk meg. Inspirációként íme egy lista a nem szokványos évfordulókról és jelentéseikről:
 

10 kevésbé ismert házassági évforduló és jelentésük:

3. házassági évforduló: bőrlakodalom
A bőrről tudjuk, hogy szinte eltéphetetlen anyag. Tehát a 3. házassági évfordulóra a házasság már szinte elszakíthatatlan kötelékké erősödött.
12,5. házassági évforduló: petrezselyemesküvő
Félúton az ezüstlakodalom felé – ezt meg kell ünnepelni! Ha újra és újra megfűszerezzük a házasságot, akkor egész biztosan sikerül eljutni az ezüstlakodalomig.
17. házassági évforduló: orchidealakodalom
Az orchidea az eleganciát, a szépséget és a szerelmet jelképezi. És időről időre meglep minket új, csodálatos virágokkal – a „kopasz” időszakok után is. Pont, mint egy házasságban, ami már 17 éve tart.
27. házassági évforduló: mahagónilakodalom
A mahagóni ugyan 60 méter magasra is képes megnőni, viszont csak nagyon-nagyon lassan növekszik. Ahogy egy jó házasság is, ami már 27 éve folyamatosan fejlődik.
32. házassági évforduló: szappanlakodalom
Minden tisztára mosva: a házastársaknak 32 év után egész biztosan nincsenek már titkai egymás előtt. A szappan a bizalmat és az őszinte kapcsolatot jelképezi.
33,3. házassági évforduló: fokhagymalakodalom
33 év és 3 hónap: egy szokatlan évforduló. A fokhagyma az egészséget szimbolizálja, amit még jobban értékelünk, ha egymás oldalán öregszünk meg.
37.5. házassági évforduló: alumíniumlakodalom
A szerelem nem rozsdásodik – ahogy az alumínium sem. Az alumíniumlakodalmat a 37. együtt töltött év felénél tartják, mert még egyszer ennyi, és a koronaékszer-lakodalmat ünnepelhetjük.
47. házassági évforduló: kasmírlakodalom
Tudjuk: a kasmír különleges tulajdonságokkal rendelkezik, értékes és drága – pont, mint egy házasság 47 év után.
54. házassági évforduló: Zeusz-lakodalom
Egy isteni évforduló: akiknek sikerült 54 évet egymás oldalán eltölteniük, azok kiérdemelték Zeusz, a görögök főistene és felesége, Héra, a házasság védőistennője áldását.
67,5. házassági évforduló
Kemény és ellenálló, mint a kő: 67 év után már tényleg semmi sem tudja megrendíteni és tönkretenni a házasságot