Active Beauty
Egy parti Anyának

Mert megérdemli

Egy parti Anyának

Egy nappali tele lufikkal, muffinokkal és zászlócskákkal: az USA-ban a „babyshower” parti általában színes és kicsit giccses esemény. A leendő anyuka barátnői és női családtagjai jönnek ünnepelni, és magukkal hozzák a tapasztalatgyűjteményüket, valamint valódi „ajándékesőt” zúdítanak rá – ha már babyshowerről van szó.

Nálunk ezeket az összejöveteleket valamivel visszafogottabb keretek között szokás megrendezni. „Az eseményt általában a kismama édesanyja vagy anyósa szervezi” – mondja Tanja Grallert, aki Salzburgban a Cleverly cég, egy gyermek- és családi ünnepeket szervező ügynökség vezetője. Általában a legtöbb barátnő is rajta van a vendéglistán, néha még a leendő édesapa is. A középpontban viszont mindig a kismama áll.

Neki nem szabad sem az előkészületekben, sem pedig a parti utáni takarításban részt vennie: egyetlen feladata, hogy élvezze a bulit. Ezért a babaváró partit a legjobb a hatodik és a nyolcadik terhességi hónap közötti időszakra időzíteni. „A terhességi szabadság első hete az egyik legoptimálisabb időpont – mondja Grallert. – Ekkor a leendő édesanyának már szép gömbölyű a pocakja, viszont általában még mozgékonynak érzi magát, ráadásul ez a munka és a fészekrakás közötti átmenet időszaka.”

Csak csínján a meglepetésekkel

A leendő édesapa a legjobb forrása azoknak az információknak, amik alapján a legtökéletesebben lehet megtervezni az eseményt. Ő tudja, hogy a partnere hogyan viszonyul például a meglepetéspartikhoz vagy hogy a terhesség alatt milyen új szokásai alakultak ki. „Ajánlott szólni a kismamának a buliszervezési tervekről, és megkérdezni, hogy mi tetszene neki” – mondja Grallert. Fontos tudni, hogy az ünnepség helyszínét illetően a leendő szülők házát vagy inkább a helyiségbérlést preferálja, mennyi vendéget látna szívesen, és mely kezdő időpont a legmegfelelőbb számára. Valamint egy további fontos kérdés: ki rakjon rendet utána? Tanja Grallert legfeljebb 15 vendég meghívását javasolja, a kezdés időpontját pedig 15 és 19 óra közé tanácsolja tenni. „Mindenképpen tekintettel kell lenni arra, hogy a babaváró buli sohasem a késő éjszakába nyúló mulatozásról szól.” Ha a vendégek között kisgyermekek is akadnak, akkor ők örülnek annak, ha egy kis sarokban néhány játékkal eljátszhatnak. Amennyiben az aktuális koronavírusos helyzet nem engedi meg a buliszervezést, meghívhatunk a kertbe egy kellemes beszélgetésre néhány vendéget. Vagy szervezhetünk egy digitális összejövetelt is, amire minden vendégnek snackcsomagot küldünk.

Egy babaváró elsődleges célja az új életszakasz kezdetének megünneplése. „Mostanában megfigyeltem, hogy sok ember környezettudatosabbá válik, ha gyermeke születik – mondja Grallert. – Ezért amennyire csak lehet, törekedjünk a hulladékminimalizálásra. Evőeszközöket és étkészletet akár bérelhetünk is.” Vannak olyan leendő szülők, akik jobban szeretik a meghitt hangulatú eseményeket, és a babaváró buli helyett nagyobb örömüket lelnék egy blessingway rituáléban (útra bocsátó szertartásban). Ennek során a leendő édesanyát szelídebb, spirituálisabb formájú szertartás keretében ünneplik meg.

Környezetbarát dekoráció és könnyed játékok

A babaváró partik bájosabbak, ha a visszafogottság jellemzi őket. Egyre többen díszítik a helyiséget a környezettudatosság jegyében. „A papírvirágok és a lampionok csodálatos atmoszférát teremtenek” – mondja Tanja Grallert. Az illatokkal, vagyis az illatgyertyákkal azonban legyünk óvatosak, mert a várandós nők nem feltétlenül szeretnek vagy tudnak elviselni bizonyos illatokat. A hangulatról olyan játékok gondoskodnak, melyek beindítják a fantáziát. Grallert kedvence a fotópárosítás: „Minden vendég hoz magával egy kiskori fényképet önmagáról, majd pedig ki kell találni, hogy melyik melyik felnőtthöz tartozik.”

Könnyű ételek gyümölcsökkel és zöldségekkel

Ami a partiételeket illeti: legyenek inkább könnyűek és egészségesek, mintsem édesek és kiadósak. A várandós hölgyek többsége igyekszik tudatosan táplálkozni. A gyümölcs- és zöldségtálak, a piros gyümölcsök – mint a meggy, az eper – és a citrusfélék biztosan jólesnek majd neki. Ezzel kapcsolatban is érdemes megkérdezni a leendő édesapát. Természetesen a szusi és a nyers tejből készült sajt tabu, és a prosecco helyett kis ernyőcskékkel megtűzdelt alkoholmentes italok varázsolnak laza koktélbáros hangulatot.

Jól kigondolt ajándékok

A babaváró buliajándékok klasszikusai közé tartozik például a pelenkatorta vagy egy családi fotózás a legújabb családtaggal. Remek ajándék egy utalvány egy kezelésre, például a dm kozmetikai vagy fodrászszalonjába, valamint az „időajándékok” is igazán jó helyre kerülnek. „Egy baráti ígéret, például egy babafelvigyázás mindenképpen jól fog jönni a kismamának néhány hónap múlva” – mondja Tanja Grallert. A koronavírusos időkben legyünk kreatívak: az ajándékcsomagot egyszerűen csak tegyük le a kismama ajtaja elé, dugjuk el a kertjében, esetleg postán küldjük el neki.

Kisfiú vagy kislány?

Európában is egyre népszerűbbek a gender-reveal, azaz a baba nemét felfedő partik, melyek a babaváró buli részét is képezhetik. Ezen az eseményen nemcsak a barátnők előtt fedik fel a születendő gyermek nemét, hanem sokszor a leendő szülők is csak akkor értesülnek róla. Egy ilyen esemény megszervezése viszonylag nagy önfegyelmet követel. Ilyenkor az ultrahangvizsgálaton a gyermek nemét egy cetlire írják fel, és egy borítékba teszik úgy, hogy azt a szülők se pillanthassák meg. A buliig egy bizalmi ember őrzi ezt a borítékot, vagy átadják egy cukrásznak, aki azt kinyitja, és a bulira készülő muffinokat annak megfelelően kék vagy rózsaszín töltelékkel látja el.

Viszont ezzel kapcsolatban se árt az óvatosság. Ugyanis manapság a leendő szülők egy része gyermekük nemi sztereotípiáktól független fejlődésére is hangsúlyt fektet. Aki biztosra akar menni, az tehát egyszerűen a sárga színnel dekorál. Ez a szín az élénkséget, boldogságot és életörömöt jelképezi. És annak minden család örül.

Útra bocsátás: a leendő édesanya és az anyatermészet

A blessingway rituálé az egyesült államokbeli navajo indiánok kultúrájából származik. Ennek során a meghívott női családtagok és barátnők együtt meditálnak, táncolnak és énekelnek a kismamával. Az ünneplés legfőbb célja, hogy a szülni készülő nő erősnek, szeretettnek, bátornak, felkészültnek érezze magát, s a körülötte levő támogató női háló megerősödjön. „A leendő édesanya a szertartás keretében összekapcsolódik az őstermészettel és a Földanyával” – magyarázza Stephanie Johne dúla és női egészség coach, aki Badenben blessingway lelkigyakorlatokat tart. „A bizalmi körben a várandós nő meg tudja osztani a többiekkel az érzéseit és a gondolatait.” A kismama kis ajándékokat is kap, például egy szülésékszert, amihez minden résztvevő hoz egy gyöngyöt, amiket felfűznek, és közben kívánnak valamit a leendő édesanyának.