Active Beauty
Egy párkapcsolat klasszikus fázisai

Melyikben vagytok épp?

Egy párkapcsolat klasszikus fázisai

1. fázis – Szerelem
A szerelem érzését mindenki ismeri, aki már párkapcsolatban élt, illetve valójában azok is, akiknek még nem volt partnerük. Ekkor mindent egy rózsaszín szemüvegen keresztül látunk, és mindenért rajongunk, amit a másik csinál, olyannyira, hogy a legszívesebben soha nem lennénk nélküle. Erre a fázisra jellemző az a tipikus érzés, mintha pillangók repkednének a gyomrunkban. A szervezetünket elárasztják a hormonok, amit ki kell élvezni – már csak azért is, mert amikor ez alábbhagy, akkor jön a kapcsolatunk első nagy próbatétele.
 

Összetartozunk?


2. fázis – Felébredés
Amikor picit megnyugszanak a hormonok, és a pillangók is lassabban repkednek a gyomrunkban, akkor jön el az ébredés időszaka. A legtöbb esetben ez az első év után következik be. Egyik pillanatról a másikra egyre több idegesítő dolgot fedezünk fel a partnerünkben, melyek esetenként bosszantóak is. Most már nem a rózsaszín szemüvegen keresztül látjuk a párunkat. Ez azért fontos, mert csak így alakulhat ki köztünk az igaz szerelem. Nagyon fontos, hogy ekkor toleránsak és megértőek legyünk. Amennyiben túl magasok az elvárásaink, mert azt szeretnénk, ha az életünkben minden tökéletes legyen, akkor mi magunk állunk a boldogságunk és a mélyebb érzések útjában. Sok kapcsolatban ekkor érkezik el a vég.
 
3. fázis – Küzdelem
Gratulálni szeretnénk azoknak, akik az ébredés után is a partnerük mellett maradtak, de megjegyeznénk, hogy ebben a szakaszban jön még csak a java. Sokan ezt a fázist tartják a legnehezebbnek: ekkor meg kell tanulnunk egymással veszekedni, helyt kell állnunk és helyre kell állítanunk a hatalom-egyensúlyunkat. Ekkor dől el, hogy jelent-e számunkra annyit a másik, hogy belemenjünk ezekbe a küzdelmekbe, és akár el is veszítsünk pár csatát, vagy inkább úgy gondoljuk, hogy az egész nem ér ennyit, és nem mondunk le a büszkeségünkről.

4. fázis – Megtalálás
A párkapcsolat ebben a szakaszában szépen lassan visszatér a nyugalom. Ekkor úgy érezzük, hogy a partnerünk egy igazi főnyeremény, teljesen függetlenül a gyengeségeitől vagy erősségeitől, és csapattagokként tekintünk egymásra. Tény, hogy néha vannak veszekedések, de ezeken sikerül túljutnunk, sőt mi több, a probléma leküzdése után sokkal közelebbnek érezzük magunkhoz a másikat, és erősebbnek érezzük a kapcsolatot.


Szex a terhesség alatt5. fázis – Megérkezés
Ha elértünk ebbe a fázisba, akkor igazán büszkék lehetünk egymásra, hiszen sikerült leküzdenünk jó pár akadályt. Ekkor jön el az ideje a szerepek felosztásának, szóba kerülnek a jövőbeli kívánságok és tervek. Mindkét fél jól és boldognak érzi magát a kapcsolatban, és mostantól már egy családot képeznek – ez az érzés független attól, hogy vannak-e közös gyermekek –, azaz biztonságban és otthon érzik magukat. Veszekedések ekkor is lehetnek még, de már olyan erős a kötődés, hogy a megoldható problémákat a felek megoldják, a megoldhatatlanokkal pedig megtanulnak együttélni. Utóbbi annak köszönhető, hogy ebben a fázisban már sokkal fontosabb a másik személye, minthogy mi kerüljünk ki győztesként egy-egy csatából.