„Hurrá, megszületett a kisbabánk!” Az újdonsült szülők boldogsága határtalan. A kis csodát ápolni, etetni kell, és gondoskodni kell róla. De ezzel nem ér véget a sor. Ahhoz, hogy egészséges és erős személyiséggé fejlődhessen, fontos, hogy a gyermeket a saját útján sok szeretettel és odafigyeléssel kísérjük el, valamint védelmezzük őt. Míg korábban a gyermek megszületése után elsősorban az anya feladata volt a kisbaba körüli teendők ellátása, addig az elmúlt években sok minden megváltozott. Ma már az apáknak is van lehetősége ezt az utat választani, aktívan részt venni a gyermekük napi életében, és gondoskodni róla a születésétől fogva.

Ez az édesanyáknak is a javára válik ez, állítja Claudia Grafl családtanácsadó az ichwirsiefamily-től. „Ha az apa tudatosan úgy dönt, hogy 100%-ban vállalja a felelősséget a gyermekéért, akkor éppen olyan jól gondját viselheti, mint az édesanyja.” Ehhez a szakértő szerint elengedhetetlen, hogy az apa kezdettől fogva intenzíven részt vegyen a kisbaba életében.


Egészséges énérzet = erős személyiség

Ahhoz, hogy jó kapcsolatot tudjunk kialakítani a gyermekkel, fontos, hogy hitelesek legyünk, valamint merjük megélni és kimutatni az érzéseinket. „Az apáknak ez néha nehezükre esik, mert a múltban ebben a szerepben nem igazán volt, aki példát mutatott volna nekik”– mondja Grafl. Különösen a fiúk profitálnak sokat abból, ha azt látják, hogy az édesapjuk nyíltan kifejezi, nem pedig elrejti az érzéseit. Ha a gyermekek megtanulják az édesapjuktól, hogy a félelem, a szomorúság vagy a düh ugyanolyan kimutatható érzés, mint az öröm, akkor egészséges énérzet alakulhat ki bennük. „Ha az apuka néha például birkózik a fiával, azzal megtanítja őt bánni a saját maszkulin energiájával” – magyarázza a családtanácsadó és pedagógus. A lánya ezzel szemben azt gyakorolhatja ilyenkor, hogy hogy kell a saját határait megvédenie.


A gyermek erősítése és az apai támogatás felajánlása

Az apukák jellemzően racionális beszélgetőpartnerek: „Ők rendszerint kevésbé emocionálisan reagálnak, ezért sikeresebben veszik fel a kapcsolatot a gyermekükkel, és könnyebben kezdenek beszélgetésbe velük” – mondja a szakértő. Az apák azzal támogatják gyermeküket, hogy megosztják velük a tapasztalataikat, és úgy segítenek nekik megtalálni a saját útjukat, hogy mindig rendelkezésre állnak, ha a gyermek mesélni szeretne a gondjairól vagy a kívánságairól.