Active Beauty
Bonding a kisbaba és a szülei között: miért olyan fontos?

Születés utáni meghitt pillanatok

Bonding a kisbaba és a szülei között: miért olyan fontos?

Mit jelent a bonding? Milyen hatásai vannak azontúl, hogy segíti az egészséges szülő-gyermek kapcsolat kialakulását?
 
Ne aggódj, a bonding által nem válik belőled helikopter szülő. De pontosan mi is a bonding? Egy új babatrend, mint a gender reveal (baba nemét felfedő) parti? Nem. Ugyanis a bonding fontos a szülők és – mindenekelőtt – az újszülött számára. Valamint kielégíti a szülő és a gyermek közötti ösztönös szükségleteket. Hogyan? Olvass tovább.
 

Útmutató: Hogy működik a bonding?

A bonding, azaz a korai kötődés a szülők és gyermekük közötti érzelmi kötődés kialakulásának folyamata. A bonding szó az angolból származik, és kötődést jelent. A korai kötődés már a terhesség alatt megkezdődik, amikor a leendő anyukák és apukák beszélnek a még meg nem született gyermekükhöz, és az édesanya pocakját simogatják. Hiszen a kisbabák már a 23. terhességi hét után hallanak. Az újszülött a világrajövetele után újra felismeri a szülei hangját, és megnyugszik tőle.

A megszületés utáni bonding – amit arany órának is neveznek – különösen meghatározó, és segít kiváltani a baba természetes szopóreflexét is. Az arany óra módszerének megvalósítása szempontjából fontos, hogy a megszületés után az újszülöttet azonnal az édesanyja vagy édesapja csupasz felsőtestére helyezzék – ahol háborítatlanul, a szülei ölelésében töltheti el élete első 1-2 óráját.

A sok bőrkontaktus által mély kötődés alakul ki a szülők és kisbabájuk között. A kicsi ekkor érzi meg először a szülei illatát, bőrük melegét, valamint a gyengéd simogatásokat, és hallja meg a már ismert hangokat.

A bondingot végezheti csak az egyik szülő is, de ha úgy kívánják, mindketten aktívan részt vehetnek benne. A kisbabát meleg takarókkal betakarják, hogy még jobb legyen a közérzete. A mosdatás, mérlegelés, pelenkázás és felöltöztetés ilyenkor általában még várhat egy kicsit. És hogy ez is gördülékenyen menjen, mindenképpen érdemes tájékoztatnod a kórházi személyzetet arról, hogy a kisbabáddal szeretnéd tölteni élete első két óráját, nyugalomban.

 

Bonding: milyen hatásai vannak?

A tudomány ma már tisztában van vele: az édesanyák és a kisbabák szervezete a szülés utáni első két órában rengeteg oxitocint, szeretet- és kötődéshormont termel. Tehát ez az időszakasz kiemelkedő jelentőségű a korai kötődés kialakulásának szempontjából – és rengeteget ad: a kutatók rájöttek arra, hogy a korai testkontaktus erősíti az édesanyák érzelmi kötődését a kisbabájukhoz.

Ezenkívül az arany órát átélt anyukák ritkábban szenvednek baby blues-ban, tehát szülés utáni depresszióban. A bonding növeli az édesanya önbizalmát, egyben erősíti anyai intuícióját.

A bondingból a kisbaba egészsége is profitál: javulnak a vércukorértékekei és a testhőmérséklete is kiegyensúlyozottabbá válik általa. A bondingnak köszönhetően a kisbaba nyugodtabban alszik, kevesebbet sír, és általában az első szoptatás is könnyebben sikerül. A legtöbb csecsemő körülbelül fél órával a megszületése után ösztönösen elkezdi keresni az édesanyja mellét. Általában ilyenkor gond nélkül sikerül őt első alkalommal mellre helyezni. A korai, gyakori szoptatás a placenta megszületését is segíti.

Talán a legfontosabb érv a bonding mellett: ennek köszönhetően elkezd kialakulni a kisbaba édesanyjába, illetve szüleibe vetett bizalma. Aki megéli ezt az ősi bizalmat, abban egészséges önbizalom alakul ki, és egész életében képes lesz megbízni másokban. Ez az alapja annak, hogy egy ember úgy érezze, jó helyre született.
 

Ha elmarad az arany óra: hogyan lehet bepótolni?

Ha a szülés után először el kell látni a sebeidet, császármetszésed volt, vagy egyszerűen csak túlságosan kimerült vagy ahhoz, hogy egyből a mellkasodra lehessen fektetni a kisbabád – ne aggódj. A bonding egy folyamat, és nemcsak a születés utáni pillanatokról szól.

Ám mivel ezek rendkívül intenzív órák a korai kötődés kialakulása szempontjából, az édesapa is átvállalhatja ezt a feladatot – a kisbabát ő is a meztelen mellkasára fektetheti, finoman simogathatja, és halkan beszélhet hozzá. És ha ez sem sikerül: töltsetek a kisbabátokkal szülőkként sok-sok időt a születés utáni napokban és hetekben. Beszéljetek hozzá sokat, szeretgessétek, és legyen hordozókendőben a testetek közelében annyit, amennyit csak lehet.

Egy további lehetőség az úgynevezett bonding-fürdő. Ennek során az anya és a gyerek harmonikus körülmények között még egyszer, nyugalomban megismétlik az élet kezdetének pillanatait: fürdesd meg az újszülöttet, és fektesd meztelenül és vizesen a csupasz felsőtestedre.

A korai kötődés és bizalom egész biztosan kialakul, ha anya és apa a kisbabájukat kezdettől fogva sok melegséggel és szeretettel árasztják el, felismerik a szükségleteit, és igyekeznek ezeket kielégíteni.