Active Beauty
Az anyaméhből jelentjük

Izgalmas tények babád első 9 hónapjáról

Az anyaméhből jelentjük

#1 – Egy „kész” emberke
A tizedik terhességi héten még csupán 18 milliméteres a magzat, ennek ellenére már egy „kész” emberke: például már az összes ujjacskája kifejlődött. A 12. hétre már az összes szerv megtalálható, kisbabánk pedig már tud ásítani, mosolyogni, sőt mi több, a homlokát is össze tudja ráncolni.

#2 – Ujjlenyomat
A negyedik terhességi hónap elejére már ujjlenyomata is van a magzatnak, ami teljesen egyedi. Ez alól mindössze az egypetéjű ikreknek jelentenek kivételt, ugyanis nekik azonos az ujjlenyomatuk – ami egyébként az ujjhegyeknél kezd kialakulni, majd onnan terjeszkedik tovább.

#3 – Sötétség és világosság
Ki gondolná, hogy a hasunkban lát bármit a baba? Pedig már a 13. héten képes különbséget tenni a világosság és a sötétség között. Ha például a hasunkra világítunk egy elemlámpával, akkor azt a magzat észleli.

#4 – A szex edzi a magzat keringését
A várandósok libidója nagyon hullámzó, illetve sokan attól tartanak, hogy a szexuális együttlét kárt tehet a magzatban. Ettől azonban egyáltalán nem kell félni, ugyanis épp az ellenkezője igaz: az orgazmus következtében gyorsuló pulzus és magasra szökő vérnyomás rendkívüli módon edzi a magzat keringését. Egy tanulmány továbbá azt is kiderítette, hogy egy komplikációktól mentes várandósság során a rendszeres szex jelentősen csökkenti a koraszülés rizikóját.

#5 – Szopja az ujját
A kisbabák már a tizedik héttől képesek az ujjukat szopizni, amivel az izmaikat edzik, azaz felkészítik azokat a később szopizásra.
 
#6 – Magzatvíz
A magzat már nagyon korán iszik a magzatvízből, ami aztán ki is ürül a szervezetéből. Ezt olyan tempóban teszi, hogy a magzatvíz teljes mennyisége kb. három óránként lecserélődik. A várandósság vége felé már 1,2 liter magzatvízről beszélünk.

#7 – Hallás
Rendesen még csupán a 25. terhességi héttől hall a baba, de ekkor inkább a mély hangokat részesíti előnyben.

#8 – Vér
Egy várandós nő vérmennyisége 50 százalékkal megnő, ami azt jelenti, hogy a terhesség vége felé kb. 1,5 literrel több vér folyik az ereiben, ami természetesen a mérlegen is plusz 1,5 kilogrammot jelent.

#9 – Csapatmunka
A szülés során nem csak az anyuka dolgozik keményem, hanem a baba is, aki minden egyes tolófájás során próbálja magát előre tolni, amit speciális forgásokkal tesz, eközben pedig ügyesen a mellkasához szorítja a fejét, hogy könnyebben átférjen a szülőcsatornán.

#10 – Térdkalács
A kisbabáknak még nincs térdkalácsuk, mindössze egy porc van a helyén, amiből születés után alakul ki a térdkalács. Ezen kívül az is érdekes tény, hogy a kisbabáknak több csontjuk van, mint nekünk felnőtteknek: míg nekünk 206, addig a babáknak 350 csontjuk van.