Active Beauty
Amikor mozog a fog

Viszlát, tejfogak

Amikor mozog a fogMikor kezdődik meg a gyermekeknél a fogváltás?

A 6. életév körül. Körülbelül 9 éves korig kiesnek az alsó, majd pedig a felső középső metszőfogak. Ezeket az alsó és a felső oldalsó metszőfogak követik. A 12. életévig a tejőrlők helyébe lépnek a kisőrlők, és a szemfogak váltása is megtörténik. Gyakori, hogy a szülők észre sem veszik a két első nagyőrlő kibújását, mert azt nem előzi meg tejfog kiesése, így szinte észrevétlenül zajlik le 6-7 éves korban. 13 éves koruk körül pedig a második nagyőrlők is megjelennek a szájukban.

Mit tegyünk, ha a fogváltás fájdalommal jár?

A tejfogak általában fájdalommentesen esnek ki. Gyökereik lassan felszívódnak, majd pedig a maradófogak kitolják őket az állkapocsból. Néha azonban eltart egy ideig, amíg egy mozgó fog kiesik. Ilyenkor többnyire nem a fog fáj, hanem a fogíny, mert a mozgó fogak evés vagy tisztítás közben irritálhatják azt, és ha a tisztítás nem elég alapos, az ott maradt lepedéktől begyulladhat. Ugyancsak probléma lehet, ha egy tejőrlőfog hosszabb ideig egy már áttörő fogon „lóg”. Ilyenkor az új fogon fogszuvasodás alakulhat ki a rágófelületen. Ebben az esetben egy fogorvos is segíthet a ragaszkodó fog eltávolításában.

Mit változtassunk a fogápolási rutinon, ha áttört az első maradófog?

Az új fogak zománcának nagyjából három évig szilárdulnia kell. Ebben az időszakban különösen könnyen elszuvasodhatnak. Ezért ajánlott ilyenkor junior fogkrémre vagy felnőtt fogkrémre átállni. Ezek a tejfogkrémeknél nagyobb koncentrációban tartalmaznak fluoridot, védik a maradófogat a fogszuvasodástól, és erősítik a fogzománcot. A junior fogkrémek valamivel szelídebbek a felnőtt termékeknél, és a gyerekek jobban elfogadják őket. Hogy biztosítsuk a fogak hosszú távú egészségét, építsük be a fogápolási rutinba a szájöblítő oldatok és a fogselyem használatát is – ez utóbbi tejőrlők közötti alkalmazását a fogorvosok már négyéves kortól tanácsolják. Mire a maradó fogsor kialakul, már rutinná válik a használata, és elejét vehetjük vele a fogak közötti szuvasodásnak. Én személy szerint a napi szájhigiéniához reggel és este egy oszcillációs-rotációs elektromos fogkefével való tisztítást ajánlok. Ez jóval hatékonyabban távolítja el a lepedéket, és a hátsó fogak is könnyebben elérhetők vele.

Mit takar a „fogváltó pubertás” kifejezés?

A fogváltás a gyermeket élete egy fontos szakaszán kíséri végig. Az egész teste erőssé fejlődik, az arányai megváltoznak, az új fogak a tejfogakhoz képest gyakran szokatlanul nagynak látszanak. A legtöbb esetben a gyerekek alig várják, hogy végre elkezdjen mozogni az egyik foguk, és „iskolaéretté váljanak”. Sok gyermeket viszont megvisel lelkileg ez a folyamat, és nehezükre esik kisgyerekből nagygyerekké válni. Fontos, hogy a szülők azt kommunikálják a gyermekük felé, hogy a fogváltás egy teljesen normális folyamat, és hogy csodás dolognak tartják, hogy gyermekük már ilyen „nagy”.

A fogtündéres rituálé segíthet ezt az időszakot könnyebben átvészelni?

Mindenképpen! A fogtündér elhozza a kiesett tejfogat, és vigyáz rá. A gyermek a fogért cserébe – általában éjszaka – egy kis ajándékot kap. A várakozás öröme feledteti a fog elvesztéséért érzett bánatot. Mindenképpen jó ötletnek tartom, ha az első fog kiesése előtt mesélünk a gyermeknek a fogtündérről. Az első tejfog kiesésének minden gyermek számára egészen különleges és pozitív élménynek kell lennie!

 

INTERJÚALANYUNK:

Dr. Irene Zifko gyermekfogorvos Bécsben. Praxisában empátiával és türelemmel fordul a kis páciensek felé. Így még a félős gyermekek egy negatív élmény miatt elvesztett bizalmát is vissza tudja nyerni.