Active Beauty
Ágybavizelés iskoláskorban – 5 tipp, hogy mit tegyenek a szülők

Semmi stressz

Ágybavizelés iskoláskorban – 5 tipp, hogy mit tegyenek a szülők

Gyermeked már elég nagy, mégis nedves a lepedője reggelente? Az ágybavizelés iskolás korban gyakori jelenség, viszont tabutéma. 5 tipp, hogyan kezelhetik a szülők legjobban ezt a helyzetet.
 
Ha az iskolás gyermek éjszakánként még mindig bepisil, sok szülő magát okolja, hogy kudarcot vallott a nevelésben. Bármilyen nehéz is, a szülőknek nyugodtan kell megközelíteni a témát, mert a stressz és a nyomás súlyosbítják a helyzetet.
 

Milyen gyakori az ágybavizelés iskolás korú gyermekeknél?

Míg az alkalmanként előforduló ágybavizelés normálisnak tekinthető 5 éven aluli gyermekek esetében, idősebb korban már tabunak számít. Pedig gyakran előfordul: Ausztriában a hat-tíz évesek körülbelül 10-15 százalékát érinti. Így az ágybavizelés (orvosi elnevezése enuresis) az egyik leggyakoribb gyermekkori krónikus betegség.

Az ágybavizelés tekintetében családi halmozódás figyelhető meg. Ha a szülőknél is előfordult, 75 százalék annak az esélye, hogy a gyermekeiknél is megjelenik a probléma. Ha csak az egyik szülő volt érintett gyermekként, a kockázat továbbra is 45 százalék. A fiúkat egyébként körülbelül kétszer olyan gyakran érinti, mint a lányokat.
 

Mi okozza az ágybavizelést iskolás gyermekeknél?

Gyakran megkönnyebbülést jelent a szülők és a gyermekek számára is, ha tudják, hogy az ágybavizelésnek idősebb gyermekek esetében 80 százalékban fizikai okai vannak. Előfordulhat például, hogy a hólyag hormonális nappali-éjszakai szabályozása még nem érett meg. Az antidiuretikus hormon (ADH) gondoskodik arról, hogy éjszaka koncentráltabb legyen a vizelet, és ne teljen túl a hólyag. Amennyiben ez a ritmus zavart szenved, az éjszaka folyamán több vizelet kerül kiválasztásra. Ebben az esetben az ágybavizelést olyan gyógyszerekkel lehet kezelni, amelyek kiegyenlítik az ADH hiányát.

A pszichés állapot csak ritkán okoz ágybavizelést iskolás korú gyermekeknél. A szülőknek azonban azonnal reagálniuk kell, ha a gyermek már legalább fél éve ágytiszta volt, és hirtelen újra elkezd bepisilni. A kiváltó okok lehetnek stresszes helyzetek – például testvér születése, iskolakezdés, költözés vagy családi krízishelyzetek.
 

Hogyan támogathatják a szülők a gyermeküket?

Noha az ágybavizelés kialakulása esetén a lelki okokat legtöbbször ki lehet zárni, a betegségnek pszichés következményei lehetnek, különösen akkor, ha az ágybavizelést nem kezelik. A gyermek szégyenkezik a problémája miatt, és kerüli azokat a helyzeteket, amelyekben előfordulhat az ágybavizelés: nem szeretne a barátainál aludni, vagy nem hajlandó több napos kirándulásokon részt venni. Ezért a szülőknek a lehető legtöbb támogatást kell nyújtaniuk a gyermekük számára.
 

1. Az ágybavizelés nem tabu

Az éjszakai ágybavizelés nem lehet a fő beszédtéma a családban. Ennek ellenére beszélgess róla gyermekeddel, amikor alkalom adódik rá, méghozzá úgy, mint egy olyan dologról, amiért senki sem hibás.
 

2. Orvosi szempontból tisztázzuk az ágybavizelés okát

Vigyük el gyermekünket gyermekorvoshoz, hogy megismerjük az ágybavizelés pontos okát, amelyet így megfelelően lehet kezelni. Segíthet, ha viszünk magunkkal egy „hólyagnaplót”. Ehhez feljegyzéseket készítünk gyermekünkkel együtt arról, hogy mikor mennyit ivott, és mikor mennyi vizeletet ürített.
 

3. A türelmen és a motiváción van a hangsúly

Ne várjunk a kezeléstől túl gyors sikert, de bátorítsuk gyermekünket, hogy tartson ki, és ne adja fel még akkor sem, ha vannak visszaesések. Jutalmazzuk meg, ha betartja a terápiás javaslatokat – ne csak azért, mert száraz maradt. És ne büntessük meg, ha mégis bepisilt. A szidás sem helyénvaló, hiszen nem azért pisil be, hogy minket bosszantson.
 

4. Figyeljünk oda az ivás mennyiségére

Ügyeljünk arra, hogy a gyermek este már ne igyon túl sokat. Egyenletesen osszuk el a szükséges folyadékmennyiséget a nap folyamán. Esténként, lefekvés előtt pedig mindenképpen menjen el WC-re.
 

5. Adjuk meg a döntés lehetőségét gyermekünk számára

Ha az iskolás gyermek ágybavizeléstől szenved, gyámoltalannak és tehetetlennek érezheti magát, mert nem tudja irányítani a testét. Ezért hagyjuk, hogy gyermekünk maga döntse el, hogy szeretne-e pelenkát vagy sem. A speciális nadrágpelenkák nem feltűnőek a pizsama alatt, kényelmesek, és akár egy alsónemű, könnyen fel- és levehetők. Megfelelő segítséget jelenthetnek a matracvédők, amelyeket a lepedő alá tehetünk a matracra, biztosítva a nyugodt éjszakákat. Amennyiben a gyermek ellenzi a pelenkát vagy a nadrágpelenkát, mégis baleset történik, legyen az ő felelőssége, hogy például segít kicserélni az ágyneműjét és a pizsamáját.