Active Beauty
A magzatburok leválasztása: mit tehetünk a fájások beindulásáért?

Szülésindítás

A magzatburok leválasztása: mit tehetünk a fájások beindulásáért?

Kismamaként számos érdekes kifejezéssel találkozunk. Ilyen például a burokleválasztás is. Itt részletesen olvashatsz a bábák által alkalmazott, mechanikus szülésindító metódusról.
A szülés beindításának egyik legősibb módja a burok leválasztása. Ennek során az orvos vagy a bába bevezeti egy ujját a hüvelybe, és finoman masszírozni kezdi a méhszájat, hogy leválassza a burok alsó részét a méh faláról, és ezzel beindítsa a szülést. Először kicsit kellemetlennek hangzik, mégis sok előnyt remélhetnek tőle a kismamák.
 

Szülésindítás: Mi történik a burokleválasztáskor?

A terhesség alatt a magzatburok széle rátapad, rásimul a méhszájra. „A burok manuális leválasztásának célja az, hogy az „ingerlés” nyomán a méhszáj környékén prosztaglandin szabaduljon fel” – mondja Beate Kayer bába. Ez felkészíti a méhet a szülésre, és elősegíti a méhszáj felpuhulását és kinyílását. Ennek következtében beindulhatnak a fájások.
 

Fájdalmas a burokleválasztás?

A burokleválasztás lehet nagyon fájdalmas, ám van, aki számára csak épphogy kellemetlen. Azok a nők, akik a második gyermeküket várják, általában nem vagy alig éreznek fájdalmat, mivel a szöveteik már lazábbak.
Ezen túl a fájdalom mértéke attól is függ, hogy a beavatkozás időpontjában a szervezet mennyire áll készen a szülésre: ha a méhszáj és a méh felkészült rá, akkor a burokleválasztást várhatóan alig fogod megérezni. „Viszont, ha a méhnyak még nagyon hosszú, a méhszáj pedig még teljesen zárt, akkor a burokleválasztás nagyon kellemetlen lehet, és ebben a stádiumban nem is szabad elvégezni” – mondja Kayer.
„Fontos, hogy a leendő anyukának a beavatkozás előtt pontosan elmagyarázzuk, hogy mit fogunk tenni, és hogy az esetleg fájdalommal járhat. Azonnal abba kell hagyni a beavatkozást, ha a kismama borzasztó fájdalmakat él át közben.” A várandós hölgyek többsége azonban a mechanikus szülésindítás ezen formáját inkább csak kellemetlennek írja le.
 

Milyen előnyökkel járhat, ha burokleválasztással indítjuk be a szülést?

A burokleválasztás (angol szakszóval: membrane stripping) egy mechanikus metódus. Ez azt jelenti, hogy egy teljes mértékben gyógyszermentes eljárásról van szó. Sőt, azt is bebizonyították, hogy a burokleválasztást követően ritkábban van szükség gyógyszerekre a szülés beindulásához. A beavatkozás egy további nagy előnye, hogy többször is végrehajtható.

Viszont csak 25-50%-ban eredményes. „Sikeres beavatkozás után a fájások általában 24 órán belül beindulnak” – mondja Kayer bába. Indukálhat azonban olyan fájásokat is, amelyek nem elég erősek a szülés beindulásához. Okozhat enyhe pecsételő vérzést is, ami több napon át is tarthat, ám teljesen ártalmatlan.


Burokleválasztás: Mikor ajánlott elvégezni?

A burokleválasztás a 38. terhességi hét után elvégezve meghozhatja a tőle várt hatást. Az orvosok többsége azonban azt javasolja, hogy várjunk vele a 40. terhességi hétig, amikor a szervezet már felkészült a szülésre. Általában ekkor már puha és enyhén nyitott a méhszáj, az anyaméh pedig kedvező pozícióban fekszik.

A szakértő hozzáteszi: „A burokleválasztást a gyakorlatban alapvetően a szülés kiírt időpontja után végezzük el.” Azonban – mint a szülésindítás valamennyi formájának – ennek az eljárásnak is lehetnek bizonyos magzati és anyai indikációi.


Milyen egyéb szülésindító eljárások léteznek?

A burokleválasztás mellett más orvosi beavatkozások is segíthetik a kisbaba világrajövetelét:
 

1. Oxitocin és prosztaglandin

A gyógyszeres szülésindításhoz hormonokat használnak: intravénásan oxitocint, vagy tabletta, zselé, esetleg kúp formájában prosztaglandint adnak a kismamának. Az oxitocin – a szeretethormon – stimulálja a méhizmok működését. A prosztaglandin – ahogy már említettük – egy hormonszerű vegyület, amely segíti a méhszáj érését.
 

2. Ballonkatéter

A ballonkatéter használata elősegíti a prosztaglandin felszabadulását, amelynek következtében beindulhat a szülés. A ballont bevezetik a hüvelybe, ami nyomást gyakorol a méhszájra, és enyhén kitágítja azt. „Ez a metódus azoknál a nőknél is alkalmazható, akik korábban császármetszéssel szültek” – mondja a bába. „Ennek oka, hogy az ő esetükben a gyógyszeres szülésindító módszerek csak korlátozottan alkalmazhatók.” Ugyanis a gyógyszerek nagyon gyorsan rendkívül erős fájásokat indukálhatnak, aminek következtében a méhen lévő – császármetszés miatti – heg akár meg is repedhet, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.
 

3. Bábakoktél

Egy ricinusolajat tartalmazó koktél megindíthatja a szülést, ám mellékhatásai is lehetnek. „Lehet, hogy semmilyen reakciót nem vált ki, viszont akár erőteljes hányást, hasmenést, hasfájást és fájásokat is előidézhet.” És mivel a koktél alkoholt is tartalmaz – aminek fogyasztása várandósoknak alapvetően nem ajánlott –, bábakoktélt csak az orvos vagy a bába engedélyével szabad keverni, és csak a kórházban, felügyelet mellett szabad elfogyasztani.
 

4. Burokrepesztés

Az orvosok és a bábák olykor a magzatburok megrepesztésével adják meg a startlövést a szüléshez. Ehhez azonban megfelelő mértékben érettnek kell lennie a méhszájnak a szüléshez, valamint a magzati fejnek jól és stabilan kell illeszkednie a medence bemenetére.