Active Beauty
5 klasszikus hiba a párkapcsolati kommunikációban

Beszéljük meg!

5 klasszikus hiba a párkapcsolati kommunikációban

#1 – Nem a megoldásra koncentrálunk

Néha egyszerűen ki kell engednünk a gőzt, és el kell mondanunk, hogy mi zavar minket. Ilyen esetben is fontos, hogy mindig tudatában legyünk annak, hogy az adott dolgokat miért mondjuk. Természetesen rendkívül fontos, hogy a párunk tudja, mi a probléma, ha azonban azt szeretnénk, hogy változtasson ezeken a dolgokon, akkor ne vádaskodjunk! Mondjuk el a partnerünknek, hogy miért zavar vagy bánt minket annyira a viselkedése. Mielőtt azonban hangosan kimondjuk a sérelmeinket, gondoljuk végig, hogy így tényleg a megoldás felé haladunk-e. Amennyiben nagy valószínűséggel veszekedéssé fajulna a beszélgetés, akkor inkább időzítsük egy másik napra.

#2 – Nem vagyunk őszinték

A kommunikáció rendkívül fontos egy párkapcsolatban, de az őszinteség is hasonlóan lényeges. Azzal nem jutunk semmire, ha rendszeresen beszélgetünk, de nem mondunk el mindent. Az őszinteség azt is jelenti, hogy néha kellemetlen helyzetbe kerülünk, de ezzel sincs semmi baj, hiszen muszáj a zavaró dolgokat is átbeszélni. Hosszú távon jót fog tenni a kapcsolatunkkal az őszinteség.
 
#3 – Csak a másikban keressük a hibát

Gyakran nem magunkban keressük a hibát, hanem csak a párunkban, ami teljesen logikus, hiszen ez sokkal egyszerűbb. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy mindig végezzünk önvizsgálatot is, és gondoljuk végig, hogy mi magunk nem tévedtünk-e. Ha ezt a partnerünknek is megmutatjuk, akkor ő is sokkal könnyebben fog minket megérteni.

#4 – Nem figyelünk

Egy vita során viszonylag gyorsan jutunk el arra a pontra, hogy úgy érezzük, a másik fél nem figyel ránk, vagy egyszerűen nem ért meg minket. Sok esetben ez tényleg így is van, ezért olyan fontos, hogy a legközelebbi beszélgetés során először tudatosan hallgassuk meg a párunk mondanivalóját, és próbáljuk megérteni. Ha a partnerünk befejezte, és meg is értettük az ő álláspontját, akkor mi következünk.

#5 – Bezárkózunk

Gyakran érezzük úgy egy vita során, hogy a másik fél támadó viselkedést mutat? Ilyen esetben automatikusan védekezni kezdünk, sarokba szorítva érezzük magunkat, és bezárkózunk. Ilyenkor sértődötten reagálunk, hiszen kedves szavak helyett csak vádakat kapunk. Annak érdekében, hogy ne fajuljon idáig egy beszélgetés, maradjunk nyitottak a másik féllel szemben, próbáljunk nem azonnal megsértődni, és mindent személyes támadásnak venni.