Active Beauty
5 kérdés a szoptatásról, amit sokan nem mernek feltenni

És a válaszok

5 kérdés a szoptatásról, amit sokan nem mernek feltenni

#1 kérdés – Kicsik a melleim. Elegendő tejet tudok biztosítani a gyerekemnek?
A legtöbb nő szervezete elegendő tejet képes termelni a gyermeke számára, teljesen függetlenül a mellmérettől. Természetesen vannak nők, akiknek több tejük van, mint másoknak, de ez nem a mellek nagyságától függ. Ezt sokkal inkább a mellszövetek szabják meg, pontosabban azok képessége a tej elraktározására.

#2 kérdés – Nem szeretek szoptatni. Nem árt a gyermekemnek, ha lefejve adom neki az anyatejet?
Számos anyuka van, aki egyszerűen nem élvezi vagy rosszul éli meg a szoptatást, ettől függetlenül anyatejjel szeretné táplálni gyermekét. Ha te is közéjük tartozol, akkor nyugodtan próbálkozz meg a fejéssel és a cumisüvegből való etetéssel. Amennyiben a kisbabád elfogadja a cumisüveget, akkor nyugodtan etesd abból, így neked sem okoz stresszt a szoptatás, viszont a kisbabád hozzájut az anyatejhez.
 

Őszintén a szülés utáni depresszióról#3 kérdés – A mellbimbóim sebesek és fájnak. Folytassam a szoptatást?
A szoptatás első heteiben nagyon gyakori, hogy kisebesednek a mellbimbók. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy ha állandó fájdalommal jár a szoptatás, akkor valószínűleg a kisbabád nem szopizik megfelelően. A babának egészen mélyen be kell kapnia a mellbimbót, azaz minél többet a bimbóudvarból. Ennek köszönhetően több tejhez jut hozzá, továbbá jelentősen csökken a kisebesedés kockázata. Ha ismételten rosszul kapja be a mellbimbódat, akkor az ujjaid segítségével óvatosan nyisd ki a száját, és próbáld meg újra.
 
#4 kérdés – Normális, ha nyilvános helyen indul meg a tejem, és szivárog?
Újdonsült anyukák esetében teljesen normális, ha a legváratlanabb időpontokban indul be a tejtermelés. Egyes anyukák már akkor érzik ennek a folyamatnak a beindulását, ha mindössze a kisbabájukra gondolnak vagy egy másikat sírni hallanak. A szoptató anyukák egyik legfontosabb kelléke épp ezért a melltartóbetét, ami kiváló nedvszívó képességének köszönhetően megóvja a ruhákat a szivárgó tejtől.
 

Bilitréning: 6 tipp a pelenka elhagyásához#5 kérdés – Normális, ha kemények és fájnak a melleim?
A kisbabád születését követő 2-5 napban teljesen normális, ha kemények, melegek és érzékenyek a melleid. A szakemberek javaslata alapján ajánlott a melleket teljesen kiüríteni. Egy újszülött kb. három óránként eszik – napközben és éjszaka egyaránt. Amennyiben nem issza meg az összes anyatejet, akkor ajánlott lefejni a maradékot. Ezt követően sokat segíthet egy hideg borogatás, ami megakadályozza a mellszövetek megduzzadását.