Active Beauty
5 dolog, amit megtanulhatunk a lányainktól

Szemléletváltás

5 dolog, amit megtanulhatunk a lányainktól

Az anyák a lehető legtöbbre szeretnék megtanítani a lányaikat, fontos számunkra, hogy felkészítsék őket az életre. Azonban gyakran nem is vagyunk tisztában azzal, hogy valójában a lányaink az igazi tanítómesterek.
 
A gyermekünk születésével minden megváltozik – gyakran a világról alkotott képünk is. Nem számít, hogy hány évesek, a lányaink rengeteg mindent megtaníthatnak nekünk – saját magunkról anyaként, az értékeinkről, a beállítottságunkról és a hitünkről, az életről. Nekik köszönhetően könnyebb más nézőpontok elfogadása, valamint nyitottá válni számtalan téma iránt.
 

Tanulás a lányainktól

1. Tökéletesen tökéletlen

Számos anyát az a vélt perfekcionizmus vezérel, amely a közösségi média összes csatornájából rázúdul. De a való életben egy kisgyermekkel egy anya számára hamar világossá válik: a lányok nem várják el, hogy mindig minden tökéletes legyen – sem mi magunk, sem az, ami körülvesz minket. Óvodás korban a kicsiknek teljesen mindegy, hogy anyának az egyik nap a kedvenc bő pulóverére, másnap pedig egy csinos fodros blúzra esik-e a választása, vagy hogy sminkelve vagy anélkül hagyja-e el a házat. Egy kisgyermek amiatt sem fog ítélkezni az anyja felett, mert nem olyan rendezett és stílusos a lakás, mint a Pinteresten, vagy ha még nem végezte el az aznapi tennivalókat. Egy ilyen korú gyermek számára az édesanyja a legjobb anya a világon. Egyszerűen azért, mert olyan, amilyen – tökéletesen tökéletlen. Ezeken a jóindulatú szemeken keresztül gyakrabban kellene tekintenünk önmagunkra.
 

2. Legyünk az „itt és most”-ban

„Ha a lányom belekezd valamibe, akkor azt biztos nem hagyja abba egy darabig. Ha játszik, akkor játszik. Ha rajzol, akkor rajzol. Ha pedig olvas, akkor olvas. Mindegy, hogy szólunk neki, elkészült az étel, vagy csöng a telefon – teljesen belemerül a pillanatba, és arra koncentrál, amit éppen csinál” – írja egy édesanya a blogjában. Egy csodálatos tulajdonság, amelyet mindannyian magunkban hordoztunk egykor, és amelyet majdnem elvesztettünk a felnőtté válás során, amikor tíz dologgal zsonglőrködünk egyszerre. Tudatosítsuk magunkban ezt a ki nem mondott, szinte már buddhista bölcsességet: „Tedd, amit teszel, minden más ráér!”
 

3. Engedd el magad

Mikor énekeltél utoljára teljes erőből? Hangosan, hamisan, teljes hévvel? Vagy mikor bolondoztál úgy egy igazán jót? Minden szégyenkezés és gondolat nélkül, hogy „való így viselkedni egy felnőttnek?” A gyerekek magától értetődően átadják magukat az érzelmeiknek. Nem játsszák meg magukat. Igazak és őszinték. Egy irigylésre méltó tulajdonság, amelyet mi, édesanyák is elrejtettünk valahol az érzelmi repertoárunkban, és időnként szívesen ássuk elő. Mert van abban valami felszabadító, amikor a kedvenc dalodat teljes hangerőből énekled, és táncolsz közben. És ha ezen jól szórakozik a család, annál jobb.
 

4. Légy büszke magadra

Először beugrani a medence széléről a vízbe, először mondani a pincérnek, hogy „szeretnék fizetni”, először ottaludni egy barátnőnél. A gyermekeink minden nap túlnőnek önmagukon – és erre jogosan lehetnek büszkék. Felnőttként az a természet rendje, hogy egyre ritkábban élünk meg első alkalmakat, ennek ellenére mi, anyák büszkeséget érezhetünk. Nemcsak akkor, amikor bizonyos helyzetekben átlépjük a saját árnyékunkat vagy kilépünk a komfortzónánkból. Akkor is, amikor esténként fáradtan heverünk el a kanapén, és visszatekintünk egy eseménydús napra. Büszkék lehetünk arra, hogyan oldjuk meg a hétköznapokat, még akkor is, ha néha ez azt jelenti: „Nálunk így mennek a dolgok. Ugyan hátrafelé és hegynek fel, de mennek.“
 

5. Környezettudatosság

Nem kell ifjúságkutatónak lennünk ahhoz, hogy észrevegyük, mennyi minden történik a fiatalok életében. Lányaink ambiciózusan és lelkesedéssel emelik fel szavukat a Fridays for future tüntetéseken (ahol egyébként a résztvevők 70%-a nő). Hadat üzennek az erőforrások pazarlása ellen, és aktívan fellépnek a környezetvédelem mellett. Az állatok érdekében lemondanak a napi húsfogyasztásról, és élvezettel esznek vegetáriánus és vegán ételeket. Előnyben részesítik a kerékpárt, ha az utazáshoz nincs szükség autóra. És szívesebben viselnek menő, karakteres vintage ruhákat, mint jellegtelen fast fashion darabokat. Lányainkban erős személyiségek nőnek fel, amire anyaként nemcsak igazán büszkék lehetünk, de mi is profitálhatunk belőle.