Active Beauty
15 háztartási fortély

Okos trükkök

15 háztartási fortély

Ügyes háztartási megoldásainkkal nemcsak időt, hanem sokszor pénzt is spórolhatsz. Mert a leleményes emberek egyszerűbbé tudják tenni a mindennapjaikat.
Te is azoknak a táborát erősíted, akik a házimunkát rendszerint holnapra halasztják? Akkor jó helyen jársz! Megmutatjuk neked a legjobb könnyítő trükköket, amikkel újra öröm lesz a főzés, a takarítás és a rendrakás.  


15 háztartási praktika: 

1. Okos frissentartó fólia trükk

Ki ne ismerné: a fóliatekercs elejét sokszor nem könnyű megtalálni, mert a rétegek nagyon egymáshoz tapadnak. A megoldás: tedd a fóliát a fagyasztóba. Ezután nagyon egyszerű lesz letekerni róla a rétegeket.


2. Üvegnyitás gumikesztyűvel

A savanyúságos üveget megint akkora kihívás kinyitni, mint Dagobert bácsi széfjének ajtaját? Húzz fel egy gumikesztyűt, ugyanis a gumi csodálatosan rátapad a fémtetőre, és nem csúszik le róla, így egy szempillantás alatt lecsavarhatod a tetejét.


3. Makulátlan zuhanyzóajtó

A kerámia főzőlaptisztító az üveg zuhanyzóajtók tisztítására is alkalmas. Használatával rengeteg súrolást és törölgetést spórolhatsz meg magadnak.
 

4. Matrica eltávolítása olívaolajjal

A makacs ragasztómaradványok, címkék és matricák lekaparására néhány idegszálunk és körmünk már ráment. Ha a vízbe áztatás sem segít, akkor próbáld meg olívaolajjal! Kend be vele a matricát – vagy azt, ami megmaradt belőle –, hagyd rajta kicsit, majd dörzsöld le törülközővel.

5. Dió: tuti tipp a fafelületeken keletkezett karcolások eltüntetésére

Ezzel a trükkel garantáltan eltűnnek a karcolások a sötét fáról. Enyhén rányomva dörzsöld be a sérülést egy friss, hámozott dióval, majd polírozd simára egy ronggyal. Dörzsölés közben az apró diórészecskék beleülnek az „árkokba”, és optikailag eltüntetik a karcolásokat.


6. Tojáshéj vízkő ellen

Ha még mindig vízkő díszeleg a virágvázán, pedig a virág már régen a komposztban van, a következő praktikát vetheted be: az üvegvázát egyharmadáig töltsd meg tojáshéjjal, majd öntsd fel vízzel. Rázogasd meg egy kicsit a vázát, hogy a tojáshéjak elkezdjenek mozogni benne. És voilà: a váza újra csillog-villog.


7. Mosogatógép illatosítás

A mosogatógéped kissé nedves és dohos szagú? Akkor tegyél az üres gépbe egy mosogatógéptablettát, és indítsd el 60 Celsius-fokon. Ha kész, nem marad más, mint a jó illat.

8. Tisztítótrükk a turmixgéphez

Ha a turmixgéped használat után belül ragadós marad, akkor készítsd el benne az alábbi elegyet: tegyél bele vizet és néhány csepp mosogatószert, majd indítsd el, így a konyhagép gyakorlatilag megtisztítja önmagát.

9. Sütőpor a kellemetlen szagok ellen

Ha a hűtőszekrényed kellemetlen szagú, tegyél egy tálba egy evőkanál sütőport, majd rakd a hűtőbe, és a szag elillan.

 

10. Elszíneződött műanyag dobozok megtisztítása

Ehhez a trükkhöz szükséged lesz cukorra, jégkockákra, mosogatószerre és szódavízre. Tedd a cukrot a jégkockákkal együtt a dobozba, önts hozzá némi mosogatószert és szódavizet, majd hagyd 10 percet állni. Ennek letelte után a műanyagdoboz szebb lesz, mint újkorában.

11. Fadeszka tisztítása citrommal 

A fa vágódeszka újra makulátlan lesz, ha megszórod sóval, és egy fél citrommal erősen átdörzsölöd. Hagyd így kb. 20 percig, majd alaposan öblítsd le.


12. Felolvasztás egyszerűen

Két fémlábas segítségével könnyedén felolvaszthatod a fagyasztott dolgokat. Tedd a fagyasztott ételt az egyik megfordított lábasra, a másik lábast pedig töltsd meg meleg vízzel, és tedd rá erre. A lábasok kíméletesen kivezetik a hideget a fagyott ételből.

13. Kávézaccal a tiszta lefolyóért

A konyhatakarításhoz meríts erőt egy jó kávéból. A zaccot pedig egyszerűen csak öntsd a lefolyóba. A kávézacc oxidáló hatása révén megtisztul a lefolyócső. De vigyázz! Ezt a trükköt csak heti egyszer vesd be, különben eldugulhat a lefolyó.

14. Mikrohullámú sütő tisztítása citromos gőzzel

Kezdj el melegíteni a mikróban néhány szelet citromot egy tányéron. Ettől egy szempillantás alatt leoldódnak a lerakódások a mikró faláról. Ráadásul friss citromillat lengi majd be az egész konyhát.

15. Szappan a lecsapódó pára ellen 

A szappan képes megakadályozni, hogy tusolás után bepárásodjon a fürdőszobatükör. Ehhez vékony rétegben szappanozd be a tükröt, majd egy puha törlőruhával polírozd csillogóra.