Active Beauty
13 dolog, amit még nem tudtál a szülésről

Ez vár rád

13 dolog, amit még nem tudtál a szülésről

Egyre közeledik a szülés kiírt időpontja, és egyszer csak megjelenik a szüléstől való félelem gyomrot görcsbe rántó érzése? Ennek nem kell így lennie. Segít, ha tudod, mi vár rád. El is árulunk néhány dolgot neked.
 
Minden szülés egyedi: vannak nők, akik nagyon könnyen hozzák világra gyermeküket, mások viszont traumaként élik meg a szülést. És természetesen abban is különbözünk, hogy ki hogyan dolgozza fel az élményeket, benyomásokat és fájdalmakat. Ami viszont tény: a szülés egy cunami a testben, ami könnyű, menstruációs görcsökre hasonlító fájásokkal kezdődik, és a kitolási szakasszal végződik, amiben minden nő a teljesítőképességének határait feszegeti.

A szüléstől senkinek sem kell félnie – az esetleges aggodalmakat egy szülésfelkészítő kurzuson segítenek eloszlatni a szakemberek. Hiszen minél többet tudnak a nők arról, hogy mi vár rájuk a szülésnél, annál kevesebb félelemmel és annál nyugodtabban érkeznek a szülőszobára. Sok nőnek az is biztonságot ad, ha végigkíséri egy dúla vagy egy szülésznő a terhesség, a szülés és a szoptatás időszakán.

Egyébként pedig: szülés után, amikor a csöppségünket a karjainkban tartjuk, minden fájdalmat elfelejtünk (mindazonáltal a nők a szülés fázisait még évekkel később is fel tudják idézni). Csak a női test lesz más, mint amilyen a tolófájások és a gátrepedés előtt volt. Mi minden vár rád a szülőszobán, majd pedig a gyermekágyi időszakban? Íme:
 

Szülés: Ezt a 13 dolgot érdemes megtudnod róla - Gátlások nélkül

 

1. Szégyenérzet?

A szülés alatt felejtsd. A szülőszobán meztelenül fogsz járkálni, szitkozódni, kiabálni fogsz, és igen, kitoláskor előfordulhat, hogy vizelet és széklet is fog távozni belőled, a magzatburok megrepedésekor pedig hatalmas erővel fog kizúdulni belőled a magzatvíz.  Ne aggódj, ezek egyike sem lesz idegen a szülésznő számára. És teljesen őszintén: meglátod, az említettek egyike sem fog érdekelni, ha ott leszel.
 

2. Beöntést fogok kapni?

Biztosan meg fogod kérdezni magadtól: akkor előtte/közben nem szabad elmennem vécére? Természetesen szabad! De igen, kérhetsz beöntést is, ha még van elég idő a kitolási szakaszig. Minél több vizet öntenek beléd, annál teltebbnek fogod érezni az alhasadat, de a beöntés alapvetően nem fáj. Ha viszont utána a vécén ülsz, kellemetlen érzés lehet, hogy a kisbabád fejét már szinte a gátadnál fogod érezni.
 

3. Tessék kifáradni!

Olyan szépen elképzeltétek: a partnered a vajúdás alatt fogja a kezed, masszírozza a hátad, nedves kendővel hűti az izzadt homlokod, és motivál, ha a célegyenesben kifogyna az erőd… Most mégis úgy érzed, hogy jobb lenne, ha inkább kimenne a szobából? Küldd ki nyugodtan. Előfordulhat, hogy így érzed magad komfortosabban – ráadásul nem is csak az első szülésnél! Jól van ez így – Te döntesz a körülményekről.
 

4. Az epidurális érzéstelenítés hátránya

Az első fájás jelentkezésekor tudjuk, végre itt az idő: megkezdődik a szülés. Viszont innentől a vajúdás még hosszú órákig eltarthat. Mivel ez a folyamat rengeteg energiát emészt fel, és komoly fájdalmakkal is jár, sok nő már előre úgy dönt, hogy epidurális érzéstelenítést kér. Ez egy érzéstelenítő injekció a gerincoszlopba. Hátránya: gyakran annyira legyengíti a természetes fájásokat, hogy fájáserősítő szert kell kapnia a kismamának – és ennek hatására sokszor sajnos még fájdalmasabbá válik a szülés. Az epidurális érzéstelenítésen kívül viszont más fájdalomcsökkentő lehetőségek is vannak. Beszélgess el ezekről a dúlával!
 

5. Ha reped a gát...

Szülés közben szinte elkerülhetetlen, hogy megrepedjen a gát, főleg akkor, ha az első gyermekedet hozod épp világra. Ez volt a rossz hír. A jó pedig: meg sem fogod érezni, ha megtörténik. Egyébként a szülésznők azt mondják, hogy a megfelelő szülő testhelyzet csökkenti a gátrepedés valószínűségét: az oldalfekvő vagy a térdelő pozíciókat – például a négykézlábállást – gátkímélő kitoló testhelyzetnek tartják, a háton fekvésben és mélyguggolásban szülést viszont nem ajánlják.
 

6. Piros pöttyök az arcon

Úgy nézel ki a szülés után, mint egy tinédzser? Kitolás közben az erőlködés miatt az arcodon és a szemeidben is elpattanhatnak az erek. Szerencsére ezek a piros foltok hamarosan újra eltűnnek. Kitolás közben próbáld meg erőteljesen lefelé préselni a levegőt.

7. Hol marad a boldogságérzés?

Sok nő életének legboldogabb pillanata, amikor az éppen megszületett kisbabáját a mellkasára helyezik. De ez sem igaz mindenkire. A fiatal anyukák zavarodottan is érezhetik magukat ebben a helyzetben, kissé idegen lehet számukra az apró lény, aki mostantól örökre hozzájuk tartozik, pánikszerűen számolgatják az ujjacskáit, hogy tényleg mindegyik megvan-e, meglepődhetnek a kinézetén – vagy az is lehet, hogy semmit sem éreznek a kimerültségen kívül. Ebben a helyzetben szinte bármit érezhetsz! Kell egy kis idő megszokni egymást, az új helyzetet. Ha viszont a gyermekágyi időszakban is csak negatív érzések kavarognak benned, akkor felmerülhet a gyermekágyi depresszió lehetősége.
 

8. A szülés utáni vérzés

Mindig is erős volt a menstruációd? Akkor számíts arra, hogy a szülés után még a menzesznél megszokottnál is jóval több vér fog távozni belőled. Közvetlenül a szülés után ugyanis akár teniszlabdanagyságú vérrögök is ürülhetnek belőled. Ez a vérzés tulajdonképpen a szervezet szülés utáni takarítómunkája, amely során megszabadul a vértől, a szövetdarabkáktól és a felgyülemlett váladékoktól. A gyermekágyi folyás általában kellemetlen szagú. A vérzés intenzitásának folyamatosan csökkenő tendenciát kell mutatnia, viszont a méhnek körülbelül hat hétre van szüksége ahhoz, hogy teljesen kitisztuljon. Ilyenkor nem elég normál betétet használni, az első néhány napban jónéhány magas nedvszívóképességű, speciális szülés utáni betétre lesz szükséged.


9. Duzzadt szeméremajkak

Minden szülés nyomot hagy a testünkön. Az utóhatások egyike: közvetlenül utána extrém duzzadttá válnak a szeméremajkaid. Ne ijedj meg! Néhány napon belül visszanyerik az eredeti méretüket.
 

10. Fájdalmas szülési sérülések

Ha megrepedt a gátad, vagy – ritkábban – gátmetszést végeztek el rajtad, az első napokban valószínűleg kicsit kényelmetlen lesz ülni. Érezni fogod a varratokat, melyek szoptatás közben is kellemetlenséget okozhatnak. A legjobb, ha jól kipárnázva és fekve szoptatsz. A testednek szülés után egyebként is sok nyugalomra és pihenésre van szüksége. A belső szeméremajkakon keletkezett kis sebek miatt a vizelés is csípő érzéssel járhat. Ezért pisilés közben érdemes egy flakonból csapvizet csorgatnod a szeméremtestedre.
 

11. Aranyér szülés után

Szülés után meglehetősen különös élmény az első székelés: nyomsz, de olyan az érzésed van, mintha nem haladnának előre a dolgok. Nem csoda: ilyenkor a hasadban lévő szerveknek időre van szükségük ahhoz, hogy visszarendeződjenek. Szülés után gyakran jelentkezik aranyér, de általában rövid időn belül vissza is húzódik. Ebben az időszakban semmiképpen sem szabad erősen nyomnod, és erőltetni a székelést. A szorulás több napig is eltarthat. Igyál sokat, fogyassz sok rostot, és próbálj meg a pihenőszünetek után újra mozogni egy kicsit.
 

12. Segítség, vizelettartási problémáim vannak!

Szülés után a nők többsége tapasztalja, hogy a medencefeneke izmai még nem működnek megfelelően. Ezért ilyenkor elég gyakoriak a vizelettartási problémák. Például tüsszentésnél és köhögésnél is könnyen előfordulhat, hogy néhány csepp a nadrágba csorog. Azért, hogy ez ne maradjon így, ajánlott mielőbb elkezdeni újra megerősíteni a gátizmaidat!
 

13. Aú, belövell a tej!

Szülés után 2-5 nappal elkezd termelődni az anyatej. Addig a kisbabádat a tápanyagdús előtejjel tudod táplálni. A tejbelövellés fájdalommal járhat, mert ilyenkor a mellek és a mellbimbók erősen megduzzadnak, a bőröd is erősen feszül, esetleg a testhőmérsékleted is megemelkedhet. Ilyenkor nagyon fontos, hogy igyekezz megelőzni a tejcsatorna-elzáródást vagy a mellgyulladást – vedd fel a kapcsolatot egy szoptatási tanácsadóval, ha fájdalmat érzel szoptatás közben. A szoptatás kezdetén a mellbimbók begyulladhatnak és vérezhetnek is. Ezen segíthet egy lágylézeres kezelés, amit otthon is elvégezhetsz – vagy kérdezd meg a kórházban, hogy ott van-e lehetőség lézerterápiára.