Active Beauty
8 illóolaj & hatása

Illatos növényi anyagok

8 illóolaj & hatása

Az illóolajokat a növények illatos lelkének is nevezik. De a hatásukat is ismered?
A növények közel sem olyan védtelenek, mint amilyennek tűnnek: ügyesen meg tudják védeni magukat azokkal a rovarokkal szemben, amelyek meg akarják enni őket. Ehhez egy egyszerű fegyvert vetnek be: az illatukat – méghozzá illóolajok formájában. Viszont az illatukat nemcsak önmaguk védelmére használják, hanem arra is, hogy magukhoz csalogassák azokat a rovarokat, amelyek beporozzák őket, vagy tovább viszik magjaikat.

Az illóolajokat isteni illatuk miatt kedveljük, de ezen tulajdonságukat aknázzák ki az aromaterápiában is. Ugyanakkor nemcsak ezen a területen hasznosítják őket: a gyógynövény gyógyászat és a szépségipar is alkalmaz illóolajokat, amelyek például öregedésgátló szerekbe kerülnek. Ezek mindamellett, hogy ellátják a bőrt fontos anyagokkal, még a lelket is simogatják.
 

Így hatnak az illóolajok

Jóformán mindegyik illóolaj más és más hatással rendelkezik, ám van néhány tulajdonság, ami a legtöbb olajra jellemző. Így az illóolajok nagy része gyulladásgátló, baktérium-, vírus-, vagy gombaölő hatású.
Ennél egyszerűbben leírható az, hogy hol fejtik ki a hatásukat: mivel az illóolajok imádják a zsírt, a bőrünkön és a nyálkahártyánkon át könnyedén fel tudnak szívódni. Az illóolajok egyik legfőbb ereje az illatukban rejlik. Az illóolajok – ha belélegezzük őket – befolyást gyakorolnak a központi idegrendszerünkre, különösen az agyunkra.

 Ezért az aromaterápiában ezeket az illatokat arra használják fel, hogy ott bizonyos hatásokat váltsanak ki velük. Így képesek például megnyugtatni, lokálisan ingerelni, vérkeringést serkenteni vagy görcsöket oldani.

Vigyázat! Az illóolajokat nem szabad hígítatlanul használni!

Az illóolajokat soha ne alkalmazd belsőleg, a bőrödön pedig ne használd hígítatlanul. Ennek oka, hogy irritálhatják a nyálkahártyádat és a bőrödet. Ezért – ha lehet – mindig hígítsd őket növényi olajjal, például mandulaolajjal, mert az illóolajok vízben alig vagy egyáltalán nem oldódnak.

Arra ugyancsak figyelj, hogy bizonyos olajok használata érzékeny bőrűek, felső légúti betegségben szenvedők, várandós nők és különösen gyermekek számára ellenjavallott, mivel bizonyos esetekben mellékhatásaik lehetnek. Ezért használat előtt tájékozódj!
 

Illóolaj vásárlása és tárolása: mire figyeljünk?

A dm üzleteiben is kapható illóolajok vásárlásánál arra ügyelj, hogy 100% tisztaságú, természetes illóolajat válassz.
 

Hogyan tároljuk az illóolajokat?

Jól lezárva, fénytől védett és hűvös helyen. Ha túl meleg helyen tartjuk őket, akkor gyorsan elpárolognak. Ha túl sok oxigénnel érintkeznek, akkor az oxidációs folyamat beindulásának következtében az olajok bőrirritáló hatásúvá válhatnak.
 

Melyik olajat mire használjam? 8 illóolaj & hatása

​Levendula: az illóolaj nyugtató, félelemoldó és kiegyensúlyozó hatású. Sokan egy kevés levendulaolajat tesznek a párnájukra, ha nehezen alszanak el. Ezenkívül a saját készítésű fürdőadalékunkba is érdemes cseppentenünk belőle.

Rózsa: a rózsaolaj nem épp a legolcsóbb illóolaj, viszont érdemes beszerezni, ugyanis a rózsának szépítő hatást tulajdonítanak. Állítólag feszesíti a bőrt, csökkenti az esetleges kipirosodást, enyhíti a gyulladást, és összességében finomíthatja a bőrképet. És a legjobb, hogy minden bőrtípus ápolására alkalmas.

 
A kamillaolaj hasonló hatású, mint a levendula: a kamilláról általánosságban úgy tartják, hogy jótékony hatást gyakorol a testre és a lélekre. Az olaj kedélyjavító hatása mellett segíthet a belső nyugtalanság és az alvászavarok enyhítésében.
  
Citrom: az citrom illóolaja életet lehel belénk. Segíti a koncentrációt, fáradtság esetén éberebbé tesz és revitalizál. Ha tehát nyomott és fáradt vagy, akkor citromolajjal javíthatsz az állapotodon.

Narancs: hmmm, van-e jobb a „karácsonyos”, friss narancshéjak illatánál? Azonnal jókedvre derülünk tőle. A narancsolaj tehát kedélyjavító, nyugtató hatású, és az émelygést is enyhíti.
 
 
Borsmenta: a borsmentaolaj igazi csodaszer fejfájás és koncentrációs problémák ellen. Élénkítő testolajat készíthetsz például mandulaolaj – mint vivőolaj –, valamint borsmenta-, citrom- és rozmaringolaj összekeverésével. Szükség esetén masszírozd a bőrödbe.
 
 
Kakukkfű: a kakukkfű bizonyítottan segít egy hurutos megbetegedés, a hörghurut és a szamárköhögés kezelésében. Élénkítő hatású, tehát energiát ad kimerültség esetén vagy hosszú betegeskedés után. Ezenkívül a kakukkfű erőt és bátorságot is adhat nekünk, valamint erősítheti az önbizalmunkat.

 
Citromfű: ugyan citromos illatú, hatása mégsem egyezik a citroméval, a citromfűolaj ugyanis nyugtató és félelemoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezért a levendulaolajhoz hasonlóan az elalvásban is segíthet. Állítólag a bélizomzatot is képes ellazítani, így enyhíti a puffadást és a teltségérzetet. Mindemellett a kutatók azt is bebizonyították, hogy citromfűvel egy bizonyos herpesztípus is hatékonyan kezelhető.