Zöld gazpacho
Egy jó gazpacho alapjai a helyi zöldségfélék: csupán paradicsomra, újhagymára és uborkára van szükség. Az étel egzotikus jellegét a koriander adja, az édes ízért pedig a méz a felelős.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 nagy salátauborka
- 6 kicsi vagy közepes sárga paradicsom
- 2 újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék koriander
- 60 ml (sherry) ecet
- 60 ml szűz olívaolaj és még egy kicsi a megöntözéshez
- 80 g napraforgómag
- 1/2 zöld csilipaprika
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 tk. méz vagy nádcukor (ízlés szerint)
Elkészítés
- A salátauborkát vágjuk darabokra, 1 maréknyit tegyünk félre a garnírozáshoz. A paradicsomokat vágjuk négybe, az újhagymát és a fokhagymát pucoljuk meg.
- Az uborkát, paradicsomot, újhagymát, fokhagymát, koriandert, ecetet, olajat, napraforgómagot és csilit egy mixerben pürésítsük egyneműre. Sózzuk és borsozzuk. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis mézet vagy cukrot. Tegyük legalább 30 percre a hűtőszekrénybe.
- A levest a félretett uborkadarabokkal díszíthetjük és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.
Tipp: Sárga paradicsom helyett pirosat is használhatunk a recepthez, abban az esetben viszont kevésbé lesz zöld a levesünk.