Menü

Vöröscékla-leves tormakrémmel

Egy szemet gyönyörködtető leves

Home » Gasztro és Sport » Vöröscékla-leves tormakrémmel - 12.2017

Aki karácsonykor böjtöl, a hagyomány szerint levest eszik. Mindenki más asztalára is kerül leves ilyenkor, ott viszont az ünnepi menü részeként. Így vagy úgy: mi ezt ajánljuk Önnek.

Mivel az ünnepi készülődés idején sokan szigorú böjtöt tartanak, és ezért kerülik a húsos ételeket, sok országban a december 24-i menü fontos eleme a leves. Lengyelországban jellemzően a vegetáriánus céklalevest fogyasztják ilyenkor, ami különösen jól telít. Magyarországon a leveses tálba inkább halból készült étel kerül – természetesen sok paprikával fűszerezve.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma
  • 1 burgonya
  • 800 ml forró zöldségleves
  • 500 g előfőzött vöröscékla (vákuumcsomagolt)
  • 200 g szójakrém
  • 6 teáskanál asztali torma (üveges)
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

A krutonhoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér

RECEPT – HUMUSZ KÉTSZER

Elkészítés:

  1. Hámozza meg és kockázza fel a hagymát és a burgonyát. Egy nagy edényben forrósítsa fel az olívaolajat és süsse a hagymát és a burgonyát 2 percig. Öntse fel a zöldséglevessel és közepes lángon 20 percig gyöngyözve forralja.
  2. Kockázza fel a céklát, adja a leveshez és főzze 5 percet. Keverje össze a szójakrémet és az asztali tormát, a felét keverje a leveshez. A másik felét tegye félre.
  3. Pürésítse a levest botmixerrel vagy konyhai robotgépben. Ízesítse sóval, frissen őrölt fekete borssal és balzsamecettel.
  4. A krutonhoz forrósítsa fel az olajat egy serpenyőben. Vágja apró kockákra a teljes kiőrlésű rozskenyeret és pirítsa minden oldalát ropogósra.
  5. Tálalja a levest mélytányérokban. Egy kanállal simítsa a maradék szójakrémes-tormás keveréket kör alakban a tetejére, s szórjon rá krutont és petrezselymet.

Kedves gesztus: Lengyelországban eggyel több terítéket tesznek az asztalra, mint ahányan körbeülik, így gondolnak a váratlan vendégre.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk