Menü

Viszlát, jetlag!

Hogyan győzzük le az időeltolódással járó kellemetlenségeket?

Home » Életmód » Viszlát, jetlag! - 06.2017

Ha túlvagyunk már egy hosszú repülésen, akkor valószínűleg tudjuk azt is, mi az a jetlag. Magyarul talán gyors időzóna-átlépésnek lehetne nevezni, de akárhogy is hívjuk, a lényeg, hogy megpróbáljunk minél hamarabb megszabadulni tőle. Ugyanis akár nyaralás, akár üzleti út céljából utazunk messzi helyre, a kimerültségre és az álmatlanságra garantáltan nincs szükségünk.

Aludjunk a repülőgépen!
Persze mondani egyszerűbb, mint kivitelezni – ha csak nem a szuperkényelmes első osztályra szól a jegyünk… De nem is kell elejétől a végéig végigaludni egy 10 órás repülőutat, elég az is, ha néha-néha elszundítunk. Rúgjuk le a cipőnket, takarózzunk be, elő az alvómaszkkal és a füldugóval, és kezdődhet a relaxáció. Lehet, hogy így lemaradunk valamelyik étkezés felszolgálásáról, de őszintén szólva: ezt senki sem bánja.

Hidratáljunk!
Ne csak sok vizet fogyasszunk, hanem nagyon sokat! Próbáljunk annyit inni, hogy szinte idegesítően sokszor kelljen a mosdóba menni. A hidratálást pedig elkezdhetjük már a járat indulása előtt is. Így garantáltan elkerülhetjük, hogy fejfájást okozzon az időeltolódás, illetve a repülőgép száraz levegője kiszárítsa a bőrünket.

Vessük be a B-vitamint!
Vannak vitaminok, amelyek segítik az elalvást. Ilyen a B-vitamin is, amelyet akkor kell bevetnünk, ha már megérkeztünk úti célunkhoz. Érdemes bevenni egy-egy B-vitamin komplexet a megérkezés délutánján, amely estére kellemesen elálmosít és olyan jól tudunk tőle aludni, mintha egyetlen órányi időeltolódás sem lenne.

Mozgásra fel!
Valószínűleg a jetlag mellett nem pont erre vágyunk, de egy kiadós séta, amely alatt felfedezhetjük magunknak az új várost vagy a futás segít, hogy energiát nyerjünk a nap hátralevő részére, illetve estére kellőképpen elálmosodjunk. Elvégre számos kutatás bebizonyította már, hogy a sportolás segíti a jó alvást. És a jó hír: nem kell órákat edzeni, már 15-20 percnyi mozgás is megteszi a kívánt hatást.

Legyen lefekvési rutinunk!
Egy csésze gyógynövényes tea, egy jó könyv vagy egy forró fürdő – mindenkit más kapcsol ki. Mindegy is, hogy mitől tudunk ellazulni, a lényeg, hogy állandóságot vigyünk a lefekvés előtti pillanatokba. Ez különösen akkor fontos, amikor minden változik körülöttünk: más országban vagyunk, egy idegen hotelszobában, ráadásul az időeltolódás is jelentős.

Engedjük be a napfényt!
Mielőtt este elaludnánk, gondoskodjunk róla, hogy a hálószobánkban a függönyök ne legyenek behúzva. Nyilván a függönyöknek épp az lenne a funkciójuk, hogy blokkolják a beszűrődő fényforrásokat, nekünk azonban most arra van szükségünk, hogy a felkelő nap sugarai minket is felébresszenek. Garantáltan könnyebb így kibújni az ágyból, mintha a telefonunk ébresztőjét használnánk.

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk