Menü

Vegaburger

A burger és a grill összetartoznak.

Home » Gasztro és Sport » Receptek » Vegaburger - 07.2017

Éljen a vegaburger! Persze semmi kifogásunk a sajtburger ellen, de ez a zöldségpogácsás verzió még a húsimádókat is leveheti a lábáról.

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 g quinoa
  • 100 g üveges csicseriborsó
  • 2 evőkanál finom zabpehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • egy kevés ketchup
  • 180 ml víz
  • 1/5 teáskanál só
  • 1 sárgarépa
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustárkrém
  • 1/3 teáskanál só
  • 1/3 teáskanál fűszerpaprika
  • ½ lila hagyma
  • 4 hamburgerzsemle
  • 4 ropogós salátalevél
  • 4 szelet egy nagy paradicsomból

Elkészítés:

  1. Reszelje le a répát, hámozza meg és vágja nagyobb darabokra a fokhagymát, pucolja meg és karikázza fel a hagymát, szeletelje fel a paradicsomot.
  2. Tegye a quinoát egy szűrőbe és mossa meg. Egy serpenyőben forraljon fel 180 ml vizet egy kis sóval. Vegye kis lángra és gyöngyözve főzze kb. 20 percig, amíg a quinoa megpuhul.
  3. Tegye a csicseriborsót egy szűrőbe és folyó víz alatt mossa le. Konyhai robotgépben pürésítse a reszelt répával, a tojással, a zabpehellyel, a fokhagymával, a sűrített paradicsommal, a mustárral, a sóval és a fűszerpaprikával. Tegye egy tálba és keverje össze a főtt quinoával. A tésztának nedvesnek, ugyanakkor formálhatónak kell lennie. Ha túl folyós lenne, adjon hozzá még egy kis zabpelyhet.
  4. Ossza a tésztát négyfelé, vizes kézzel formáljon belőle gombócokat, majd lapítsa el őket, hogy olyan formája legyen, mint a hamburgerpogácsának.
  5. Kenje ki a grilltálcát egy kevés olajjal, és grillezze meg a pogácsákat közepes lángon. A lila hagyma karikáit keverje el 1 teáskanál olívaolajjal, és tegye a grilltálcára sülni.
  6. Vágja fel a grillzsemléket, kenje meg ketchuppal, tegyen rá 1 salátalevelet, a quinoás burgert, 1 szelet paradicsomot és egy keveset a hagymából, majd tegye rá a zsemle tetejét.

Tipp: A vegaburger nemcsak látványban, hanem ízben is utoléri a klasszikust. A quinoa szintén nagyon tápláló, mert sok élelmi rostot tartalmaz.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A mustárt három különböző állagként találhatjuk meg az élelmiszerboltok polcain. Magként, melyet elsősorban savanyúságok eltevéséhez, keleties ételekhez, valamint különféle pácok ízesítésére használják. Szárított porként is megtalálható, amely húsok és szószok ízesítésére alkalmas. Legismertebb formája a mustárkrém, amely tökéletes választás lehet a különféle kolbászokhoz. A dmBio mustárkrém elkészítéséhez megfosztják a magot a benne található olajától, majd lisztté őrölve, különféle fűszerekkel, ecettel és sóval keverik össze. Íze enyhén csípős, amely ideális grillekhez, mártogatósok, szószok és öntetek ízesítéséhez.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk