Active Beauty
Top egészséges köretek

A tápláló fogásokért

Top egészséges köretek

Tengernyi módja van annak, hogy szervezetünk számára biztosítsuk a megfelelő tápanyagokat, és közelebb kerüljünk az egészséges életmódhoz, miközben élvezzük is, amit eszünk. Fantasztikus megoldás erre, ha köreteinket turbózzuk fel. Sokan nem foglalkoznak a fogások ezen részével, pedig rengeteg lehetőség rejlik egy-egy jól komponált körítésben. Mutatjuk is kedvenceinket!

Grillezett kukoricasaláta korianderlevéllel és lime-mal

A kukorica csodálatos rost-, magnézium- és B vitamin forrás. Ezenkívül nem csak a gluténmentes étrend alapja, de a test számára szükséges antioxidánsokban is gazdag. A saláta elkészítése nagyon egyszerű, a köret maradékát pedig felhasználhatjuk hamburgerekben, más salátákban vagy quinoával kombinálva egy újabb körítés készítéséhez.

Hozzávalók:

  • 3 cső kukorica (vagy 2 konzerv)
  • fél evőkanál vaj
  • 1 lime kifacsart leve
  • negyed teáskanál só, ugyanannyi bors
  • 1 csokor friss korianderlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma

Elkészítés

A kukoricákat alufóliába csomagolva készre grillezzük körülbelül 15-20 perc alatt. (Ha konzerv kukoricával dolgozunk, akkor mosás és lecsöpögtetés után egy serpenyőben rájuk pirítunk 5 percet.) Ezután a szemeket még melegen egy késsel levágjuk a csőről, majd tálba önjük őket. Hozzákeverjük a vajat, a lime levét, a sót, a borsot, a felaprított korianderlevelet és az apróra vágott vöröshagymát. Összekeverjük, és fogyaszthatjuk is!

5 EGÉSZSÉGES DZSÚSZ

Mikróban sült cékla mentával és joghurtos balzsamcetes öntettel

A cékla igazi ’super-food’. Telis-tele van antioxidánsokkal, A-, B- és C-vitaminnal, tartalmaz magnéziumot, vasat, foszfort, rezet és kalciumot is. Segíti a máj anyagcsere-folyamatok alatti működését, gátolja a ráksejtek szaporodását, és vérképző hatással rendelkezik. Szerepet játszik a haj növekedésében, a sebek gyógyulásában, és mivel segíti az embrió fejlődését, fogyasztása kismamáknak különösen ajánlott. Az ebből készülő köret elkészítését gyorsítja, hogy hozzávalóit elég a mikróban készre sütni.

Hozzávalók:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 kg cékla
  • 1 görög joghurt
  • 2 teáskanál balzsamecet
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 2 teáskanál kisméretű, friss mentalevél
  • só, bors

Elkészítés

Csomagoljuk sütőpapírba a három fokhagymagerezdet együtt, a céklákat pedig egyesével. Tegyük mikró-álló tálba őket, és süssük 3 percig. Vegyük ki a fokhagymákat, a céklákat pedig tegyük vissza, és 2-3 percenként megállítva süssük őket további 8-10 percig, míg puhák nem lesznek (onnan tudjuk, hogy jó, ha a kés könnyen keresztülfut rajtuk). Amíg a kész céklák kicsit hűlnek, keverjük össze a joghurtot, a balzsamecetet, az olívaolajat és egy kanál vizet, zúzzuk a keverékbe a 3 gerezd puha fokhagymát is, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül hámozzuk meg és vágjuk cikkekre a céklákat, csepegtessünk rájuk az elkészült öntetből, és szórjuk meg friss mentalevelekkel. Tálaljuk a köretet frissen, amíg meleg.

4 TÉVHIT AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL

Karfiolos édesburgonya-püré

A krumplipüré köretek közötti kiemelkedő szerepe tagadhatatlan. Egészségtudatosabb verzióját könnyű szerrel készíthetjük el, az egyszerű krumplit édesburgonyára és kelvirágra cserélve. A recept elkészítésével ugyanazt a jól megszokott, puha, krémes állagot kapjuk, azonban sokkal kevesebb kalóriával.

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya
  • 5 kg karfiol
  • 1-1,5 dl tej
  • 1 görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, petrezselyem

Elkészítés

Hámozzuk meg és vágjuk 2-3 centiméteres kockákra az édesburgonyát, tisztítsuk meg és bontsuk virágaira a karfiolt. A zöldségeket nagy lábasban, 1-2 ujjnyi sós vízben pároljuk vagy gőzöljük puhára, kb. 10-15 perc alatt. Az utolsó 5 percben tegyük melléjük a fokhagymát is. Majd helyezzük a zöldségeket egy nagy tálba, és törjük össze azokat krumpli törővel vagy kézi mixerrel, hozzáadva a tejet és a görög joghurtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Végül a pürét szórjuk meg a felaprított petrezselyemlevéllel. A kívánt állag eléréséhez használhatunk egy kis plusz tejet, vagy joghurtot.

8 EGÉSZSÉGES NASI ESTE 8 UTÁNRA

Ön kóstola már a hummuszt? Az utóbbi években egyre inkább elterjedt, sőt pár éve hazánkban is egyre népszerűbbé vált a csicseriborsóból készült krém, amely bármilyen ételt és köretet is még ízletesebbé és különlegesebbé tud tenni. Bár házilag is könnyű elkészíteni, ha nem akar sokáig a konyhában bíbelődni, akkor válassza az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó dmBio vegán hummusz krémet! (Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó és lehetőleg 7 napon belül elfogyasztandó.)