Menü

Minden, amit a tönkölybúzáról tudni érdemes

Finom és egészséges!

Home » Gasztro és Sport » Minden, amit a tönkölybúzáról tudni érdemes - 11.2017

Egyre több termék összetevői között olvasható, hogy tönkölybúza. De mi is ez gabona, amelyből nemcsak finom, de rendkívül egészséges élelmiszerek kaphatók? Ismerje hát meg közelebbről is a tönkölybúzát, amely nagy valószínűséggel a kedvence lesz!

MI MINDENRE JÓ AZ UBORKA?

Mi is a tönkölybúza?

A tönkölybúza egy ősi gabona, amelyet feltehetőleg már hét-nyolcezer évvel ezelőtt is termesztettek. Az erre vonatkozó első régészeti leleteket a Fekete-tenger közelében találták meg. Egészen a 19. századig nagyon népszerű volt, ekkor kezdtek az emberek áttérni a hagyományos búzára. Szerencsére kedvező élettani hatásainak köszönhetően pedig napjainkban ismét kezd előtérbe kerülni.

Tönkölybúza

MUNKAHELYI NASSOLNIVALÓK

Miért érdemes tönkölybúzát fogyasztani?

A tönkölybúzának nemcsak a sokrétű felhasználhatóság az előnye, de nagyon egészséges is, hiszen rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amely jótékonyan hat a szervezetre. Magas például a rosttartalma, továbbá sok kálium, kalcium, vas, mangán, magnézium, fluor, niacin, réz, szelén és cink van benne. B- és E-vitaminban, valamint aminosavakban is gazdag, a többi búzafajtához képest pedig a tönkölybúzának kiemelkedő a fehérje- és a sikértartalma.

Tönkölyliszt

4 TÉVHIT AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSSAL KAPCSOLATBAN

Mire figyeljünk oda a tönkölyliszttel kapcsolatban?

A tönkölytiszt remekül alkalmazható szinte minden receptben, különösen finom piskótákat, kekszeket, muffinokat, kenyereket, gofrikat, fánkokat és brownie-kat süthetünk vele. Néhány dologra azonban érdemes ügyelni:

  1. Ha tönkölybúzából készült lisztet vásárolunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a csomagolás teljesen száraz.
  2. Hogy frissen tartsuk a tönkölylisztet, tároljuk légmentesen lezárt dobozban, sötét, hűvös helyen, vagy akár a hűtőszekrényben.
  3. A tönkölylisztnek két verziója létezik: a fehér és a teljes kiőrlésű – utóbbi természetesen egészségesebb.
  4. Ha egy recept teljes kiőrlésű lisztet ír, azt nyugodtan lecserélhetjük tönkölylisztre, de elég belőle kevesebbet használni, hiszen magasabb a vízfelvevő-képessége.
  5. Ne keverjük vagy gyúrjuk túl sokáig a tönkölyliszttel készült tésztákat, mert sokkal érzékenyebb, mint a hagyományos búzaliszt.

 

tönkölybúza

dmBio tönkölykeksz citrom & kókusz, 150 g

 

Ízletes ropogtatnivalóra vágysz? Kóstold meg a dmBio tönkölykekszet, melyet a fanyar citrom és a ropogós kókuszpelyhek tesznek egzotikussá. A dmBio termékek az EU előírásnak megfelelő, rendszeresen ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk