Menü

Tavaszi nagytakarítás: Legyen rend az otthonában!

Egy jó rendszerrel gyorsabban célba ér. A cél pedig nem kevesebb, mint egy tiszta otthon.

Home » Életmód » Tavaszi nagytakarítás: Legyen rend az otthonában! - 04.2017

A tavaszi nagytakarítás olyasmi, mint a házimunka mesterműve, a takarítás legfőbb elve. A legjobb, ha ezzel a kihívással egy jó haditervvel felvértezve nézünk szembe, amiben sok apró és reális köztes célt állapítunk meg. Ebben azt is meghatározhatjuk, hogy mindent egy hétvége alatt szeretnénk-e megoldani, vagy hétről hétre egy-egy célt szeretnénk inkább elérni. Ha ez az alap már megvan, akkor szobáról szobára haladhatunk. Természetesen néhány jó tippel gyorsabb az egész.

Alaposan

A tavaszi nagytakarítás során olyan területekre összpontosítunk, amelyeket az év többi részében elhanyagolunk: leszedjük és kimossuk a függönyöket, lemossuk az ablakokat, kiporszívózzuk a kanapét, lepakoljuk és letöröljük a polcokat és így tovább. Ám mielőtt hozzáfognánk, nem árt ellenőrizni a készleteket a takarítószekrényben. A legfontosabb mechanikai segédeszközök közé tartoznak a portörlő, a jó porrongy, az (öko) törlőkendők, egy vödör és egy pár gumikesztyű.

A legtöbb porszívóhoz porzsák szükséges, a legjobb, ha ezekből is van otthon tartalék. Ami pedig a vegyszereket illeti: ezek nélkül is boldogulhatunk. Egy kézi mosogatószer, egy általános tisztítószer és egy vízkőoldó szer (ecetes vagy citromsavas) elegendő ahhoz, hogy otthonát megtisztítsa a piszoktól. Gyakran az is elég, ha mikroszálas kendőket használunk vízzel benedvesítve, vegyszerek nélkül.

Környezetbarát

Ha a tavaszi nagytakarítás közben is óvni akarja a környezetet, ma már nem kell sokáig keresgélnie a megfelelő termékekért. Az öko tisztítószerek már rég nem csak a bioboltokban kaphatók, a többi üzletben is a legjobban látható helyre kerültek. Ezek közé tartoznak a citromsavat tartalmazó tisztítószerek, valamint a koszt és zsírt oldó természetes anyag, a mosószóda.

A mosószóda régóta jól bevált házi szer, amely eltávolítja a makacs szennyeződéseket, lerakódásokat és zsírfoltokat a konyhában és csaknem minden mosható felületen. A mosószóda alapú tisztítószerek általában ott is biztonsággal használhatók, ahol ételt tárolunk vagy elkészítünk. Ha tiszta mosószódát adunk a takarítóvízhez, azzal lágyabbá tesszük a vizet – ez megakadályozza a későbbi lerakódásokat a sima felületeken. A szódás oldattal az olyan nehezen tisztítható tárgyakat is higiénikusan és környezetbarát módon tisztíthatjuk, mint a tejesüvegek (cumisüvegek), tepsik, újrahasznosítható üvegpalackok, vázák vagy termoszok.

Mértékkel

A megfelelő adagolás nemcsak a környezetet óvja, hanem sok pénzt is megtakaríthatunk vele. A legtöbb tisztítószert sok vízzel kell hígítani használat előtt. Ha egy pillantást vetünk a csomagoláson lévő használati utasításra, láthatjuk, hogy mennyire lesz szükségünk. Sok adagolási útmutató teli vödörre vonatkozik, ez körülbelül tíz liter vizet jelent. Akkor se használjunk a javasoltnál nagyobb mennyiséget, ha környezetbarát tisztítószerrel takarítunk, mert a nagyobb adagtól a lakásunk nem lesz a tisztánál is tisztább.

A dm-üzletekben takarítószerek és -eszközök széles kínálata vár Önre, ezek használatával pedig igazi gyerekjáték lesz a nagytakarítás!

Lépésről lépésre a még nagyobb tisztaságért

Frau putzt mit StaubwedelElső lépés: Ne ijedjen meg. A nagytakarítás szó a legtöbb ember számára nagy kihívásként cseng. Ettől valahogy máris nyomás alá kerülnek. Ezt elkerülheti, ha listát ír magának a legfontosabb tennivalókról és reális időkeretet szab meg rájuk.
Második lépés: Mókázzanak együtt. Tegye be kedvcsinálónak a tavaszi nagytakarításhoz a kedvenc zenéjét és szabjon időkorlátot. Így megelőzi, hogy csak letargikusan tegyen-vegyen. Vonja be a családját, ünnepeljenek meg minden egyes elért célt kölcsönös vállveregetéssel. Az egyedülállók összefoghatnak és támogathatják egymást: „Először én segítek neked, aztán te nekem.”
Harmadik lépés: Foglalkozzon külön az egyes helyiségekkel. Az egész lakást rendbe kell tennie, de persze nem egyszerre az egészet. A legjobb, ha minden helyiségre külön szán időt: hálószoba, konyha, nappali, fürdőszoba, gardrób. És ne feledkezzen meg a pincéről sem.
Negyedik lépés: Válogasson. Bármelyik helyiségben takarít is: legyen szigorú a válogatásnál. Ne kegyelmezzen a lejárt élelmiszernek, a hiányzó tetejű tárolódobozoknak, se a poros ajándéktárgyaknak. Ajándékozza el azokat a ruhadarabokat, amelyeket már régóta nem vett fel. A felesleges tárgyakat természetesen az interneten és a bolhapiacon is eladhatja.
Ötödik lépés: Engedje be a napot. Lomtalanítás után így folytatódik a kötelező program: mossa ki a függönyöket és mossa le az ablakokat. A legjobb, ha a belső oldalával kezdi, ami kevésbé piszkos, így jobban motivált marad. És amikor a tavaszi nap akadálytalanul besüt az otthonába, a kötelező program további része már élvezetesebb.

3 karton-technika

Aki igazán nagy fába vágja a fejszéjét és arra vállalkozik, hogy a tárolóhelyiségét, padlását vagy a ruhásszekrényét teszi rendbe, annak segítségére lehet a 3 karton-technika:

  • Az 1. kartonba kerül az, amit meg szeretnénk őrizni
  • A 2. kartonba tegyük azokat a tárgyakat, amikre nekünk már biztosan nem lesz szükségünk, másnak viszont még jó szolgálatot tehetnek – dolgok, amelyeket eladhatunk vagy elajándékozhatunk
  • A 3. kartonba dobjuk a szemetet.

Ha darabról darabra haladunk, meg fogunk lepődni, hány tárgy kerül majd a 2-es és 3-as számú kartonokba.

A lomtalanítás alapjai

Sokan közülünk a felhalmozás nagymesterei, és nehezen veszünk magunkon erőt, ha elérkezett a lomtalanítás ideje. A selejtezést is tanulni kell. A következő alapszabályok segítenek az „elengedésben“:

  • Ne tervezzünk be túl sok mindent. A kezdők kezdjenek csak egy fiók lomtalanításával, a haladók viszont nekiveselkedhetnek a ruhásszekrény átválogatásának is. Aki egyből egy egész szobát vesz célba, könnyen olyan túlterheltnek érezheti magát a feladattól, hogy már fel is adná, mielőtt igazából elkezdte volna a takarítást.
  • Szelektáljunk tudatosan. Még mindig jobb egy fiók vagy a ruhásszekrény tartalmát szívvel-lélekkel kiselejtezni, mint félgőzzel a gardróbban egy kis rendet rakni vagy a felesleges holmikat kiszórni.
  • Szánjunk rá elég időt. Egy fiók rendbetételére szánjuk egy jó órát, a ruhásszekrény kitakarítása egy egész délutánt igénybe fog venni.
  • Ne hagyjuk elterelődni a figyelmünket. A legjobb, ha a televízió, az internet, sőt a telefonok is kikapcsolva maradnak a munka idejére.

Univerzális tisztítószer készítése házilag

Ha épp elfogyott a takarítószerünk, vagy a tavaszi nagytakarítás lehető legtermészetesebb módját választanánk, ezt az univerzális tisztítószert otthon is egyszerűen elkészíthetjük. Igaz, a folyamat egy kevés időt vesz igénybe, viszont környezetkímélő. Amire ehhez szükségünk lesz: citrusgyümölcsök héja, egy nagy, lezárható üvegedény és ecet. És neki is állhatunk: Az edényt töltsük meg citrushéjjal, öntsük fel ecettel és hagyjuk állni kb. 2 hétig. Így készül a hatékony tisztítószer, mely csodás citrusillatot hagy maga után. Szűrjük le egy szűrőn és vágjunk bele!

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk