Menü

Kezdődhet a buli!

Útmutató gyermekünk szülinapjának megszervezéséhez

Home » Család » Kezdődhet a buli! - 05.2017

Ha a kicsik nagy partit akarnak csapni, a nagyoknak sok apróságról kell gondoskodniuk. És ezt intézhetjük stresszmentesen! Íme néhány remek tanács a buli megszervezéséhez!

Kalózbuli a szülinapi klubban. Calzonesütés a pizzériában. Gyöngysorfűzés a barkácskuckóban. Éles verseny a gyermekgokartpályán. Foteltervezés a bútormúzeumban. Állatsimogatás a farmon. Hatalmas ugrálóvárazás a szabadidőparkban. Disney-délután a moziban. Vagy nyugis csillaglesés a planetáriumban.

Manapság szinte korlátlanok a lehetőségek, ha a gyermek születésnapjáról van szó. Legyen az vitorlás- vagy lovaglóiskola, lovag- vagy ugrálóvár, tenisz- vagy falmászóklub – már-már úgy tűnik, nem létezik olyan intézmény, ami ne kínálna szülinapi programokat. Nagy a kereslet, főleg ott, ahol a hely adottságai miatt nehezen kivitelezhető 10–15 gyerek leültetése egy asztal körül. És ezenfelül még a bolondozáshoz, játékhoz is helyre van szükség. Ezért is veszik a családok szívesen igénybe a professzionális partihelyszínek nyújtotta szolgáltatásokat.

Az idő is fontos szempont: elsősorban dolgozó édesanyák számára lenne nagy teher a munka után egy tucat gyerek számára büfét berendezni, tortát sütni, a lakást feldíszíteni, játékokat szervezni és a kis vendégek közötti viszályokat lecsendesíteni. Ezenkívül még gyakran előfordul, hogy a gyermekek egy olyan helyen szeretnék ünnepelni a születésnapjukat, ahol hercegnők, kalandorok, kutatók vagy népszerű sportolók lehetnek.

Korkérdés

Mindenképp gondoljuk át jól, hányadik születésnapját ünnepelheti gyermekünk már zsúr formájában. Főleg azért fontos ez, mert a gyermekek elvárásai az idővel csak nőnek, semmint csökkennek. És talán nem mindenki engedheti meg magának, hogy a lurkónak, aki a harmadik születésnapját a barátaival egy gyorsétterem különtermében ünnepelte, a tizenkettedik szülinapjára egy egész éttermet béreljen ki. Másrészről pedig a kisgyerekeket a túl sok vendég, az elhúzódó ünneplés és a túl sok történés túlságosan leterheli, megviseli. És ezt érdemes elkerülni annak érdekében, hogy a szülinapi zsúr igazán szuper élmény lehessen.

Egy óvodás korú gyermek esetében ideális lehet otthonra csak a legjobb barátokat meghívni. Egy örök szabály szerint: annyi barátjával ünnepeljen együtt a születésnapos, amennyi az évei száma. Egy torta, amit akár meg is vásárolhatunk, harapnivaló színes tányérokon, italok, lufik és a meghívottak számára egy-egy apró ajándék, ennél többre nincs is szükség. Az étkezés előttre időzíthetünk olyan játékokat, amiket még a gyerekkorunkból ismerünk, mint például a fülbesúgós szótovábbítás, a székfoglalás, a buborékfújás vagy egy tárgy felismerése bekötött szemmel.

Ahogy belelendülnek a mókázásba, a lurkók általában saját játékötletekkel is előállnak. Ha vaddá kezdenek válni, indulhatunk az asztalhoz. Következhet a szülinapi gyertyák elfújása és a Boldog szülinapot éneklése, ezalatt lenyugszanak egy kicsit a kedélyek. Ezután kibontják az apró kis ajándékokat és kipróbálják azokat. És alighogy elmélyülnek a játékban, az első kis vendégért már meg is érkeznek a szülei. Ennek a korosztálynak még a professzionális zsúrszervezők is csak ritkán terveznek háromórásnál hosszabb ünneplést.

Tipp: A lufikat, a szülinapi gyertyákat és egy szuper buli kellékeit a dm üzletekben is megtalálhatja!

A legideálisabb természetesen, ha egy tavaszi vagy nyári születésnapot kellemes idő esetén a kertben ünneplünk. Ha nekünk nincs kertünk, talán a nagyszülők, a nagynéni vagy a barátnőnk megengedi, hogy pár órára kibéreljük az övét. Vagy akár egy közeli parkba is mehetünk a gyerekekkel. A szabadtér előnyei: mászókázhatnak is és sokkal több hely áll rendelkezésre a játékhoz.

A hátránya: az apró vendégsereg könnyen kikerülhet a kontroll alól. Ebben az esetben jó, ha egy második felnőtt is velünk tart. S mi a helyzet akkor, ha két gyermek együtt tartaná a születésnapját? Ebben az esetben megoszthatjuk a költségeket és így talán egy bábszínház, egy bohóc vagy egy bűvész meghívása is belefér a keretbe. Ennek ellenére természetesen mindkét gyermek kap egy-egy saját tortát.

Szervezőkészség

Egy iskoláskorú gyermek esetén azzal kell számolnunk, hogy a kis vendégek száma gyorsan megugrik. Ha gyermekünk sok zsúrra hivatalos, bizonyára ő is viszonozni akarja a gesztust, és hipp-hopp a fél osztály rá is került a vendéglistára. Ha a lakásunk túl kicsi és nem áll rendelkezésre saját kültéri zóna, sem egy megfelelő közösségi terem, foglalhatunk egy particsomagot fizetett felügyelettel. Azonban ügyeljünk arra, hogy jó előre foglaljunk, mert a nagyon kedvelt helyeket hetekkel vagy akár már hónapokkal előbb elvihetik előlünk.

A gyerekcsapattal elkirándulhatunk akár az állatkertbe vagy az uszodába is. Igaz, ebben az esetben az egész csoport belépőjegyét nekünk kell megvennünk (a csoportkedvezményt érdemes igénybe venni), megspóroljuk viszont az animáció és az étkezés költségeit, mivel a tortát, az uzsonnacsomagot és az italokat otthonról is magunkkal vihetjük. Vagy akár kibérelhetjük egy étterem vagy egy szervezet partihelyiségét az ünneplés céljából. Ilyen helyekre is gyakran vihetünk ételt – sok esetben italt is –, általában még a zenelejátszási lehetőségről is gondoskodnak, sőt még egy kivetítőt is a rendelkezésünkre bocsátanak.

A kisiskolások gyakran még több akcióra vágynak. Ezért előnyös, ha már jó előre kidolgozunk egy koncepciót az ünneplésre. Abból a rengeteg tapasztalatból, amit eddig gyűjtöttünk, nem lesz nehéz egy jó stratégiát összekovácsolni. Segítségünkre lehet egy mottó: kalózok, Jégkorszak, cirkusz, sellők, dzsungel vagy akár popsztárok. Majd együtt ötletelhetünk a szülinapossal, hogy az adott témához milyen dekorációt választana, milyen játékokkal készülne és milyen ételek, italok illenének az alkalomhoz. Egy Jégkorszak-bulin természetesen van fagyi és jégkockaversenyt is lehet rendezni. Egy cirkuszi partihoz szükség van bohócorrokra és egy kis zsonglőrbemutatóval is ki lehet rukkolni. A kis popsztárok pedig diszkófényben akarnak énekelni és táncolni.

Partiarcok

Tizenkét éves kor körül a legtöbb gyermek számára már ciki a felnőttek jelenléte a szülinapi bulin. Nekik csak egy dolog kell: egy csendes kégli, ahol a barátaikkal közösen zavartalanul tudnak zenét hallgatni, táncolni vagy egyszerűen csak beszélgetni. Italokat beszerezni, szendvicseket készíteni az utódok ebben a korban már maguk is képesek, és a meghívókat sem nekünk kell már meghajtogatni – azok ma már Viberen vagy a szociális hálókon érnek el a címzettekhez.

Nagyon fontos, hogy előre egyeztessünk a büdzséről és a vendégek számáról. (Csak hogy biztosra menjünk, és nehogy a partiarc gyermekünk az összes Facebook-ismerősét meghívja a születésnapi bulijára.) A gyermek érettségét figyelembe véve eldönthetjük, hogy a bulipincét, a kertet vagy az egész lakást a rendelkezésére bocsátjuk-e, vagy épp az ifjúsági centrum egy termét, esetleg egy étterem hátsó helyiségét béreljük ki számára.

A szülőknek alapvetően nem kell aggódniuk gyermekükért és megbízhatnak bennük. Néha természetesen a biztonság kedvéért felhívhatjuk őket, hogy hogy érzik magukat. A kicsik nagy partiarcokká cseperedtek, akiknek az ünnepléshez nincs már szükségük a szüleikre. De a tudás, amire az évek során szert tettünk, nem veszik el. Más szülőtársak egész biztosan örülnek, ha segítünk nekik egy gyerekzsúr megszervezésében.

 

Egészséges és kreatív: harapnivalók gyerekeknek

Akár kalózok, akár hercegnők a buli résztvevői, ezeknek a jópofa kelyheknek nem fognak tudni ellenállni! A szülinapi partin különösen praktikusak a banánnal és más, egészséges nassolnivalókkal megpakolt papírtölcsérek, amelyeket a zsúr tematikájához illeszkedően tudunk dekorálni.

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem