Menü

Szakáll 1×1

Minden szakáll másféle ápolást igényel.

Home » Szépség » Szakáll 1×1 - 06.2017

Önmagában a szakáll viselése még nem tesz stílusossá egy férfit.  Ahhoz, hogy önazonosak lehessünk viselésével, meg kell találnunk a hozzánk illő fazont és megfelelőképpen ápolnunk kell azt.

Kezdjük a rossz hírrel: ahol ma szőr se nő, ott holnap sem sarjad szakáll – ezt mindenképpen tartsuk fejben, ha szép szakállat szeretnénk növeszteni: a genetika határozza meg a stílust. Ez szabja meg, hogy egy hippis teljes szakáll, egy cool háromnapos borosta, egy állszakáll vagy egy büszke bajusz lesz az arcunk ideális ékszere.

Amíg még a szőr sem pelyhedzik, addig ráérünk a stílusválasztással. A szakállszőr naponta 0,3–0,5 mm-t nő. Ez egy hónapban kb. 1 cm-t jelent. Ha ez néhány férfinál lassabban megy, egy teljes szakáll növesztéséhez szükség lehet akár 6 hétre is.

Ápolás

A szakállnak komolyabb ápolásra van szüksége az egyszerű borotválásnál. Főleg, ha a bőr nincs hozzászokva ahhoz, hogy szőrzet borítja, meglehetősen gyorsan kiszárad és sok esetben viszketni kezd. A nyugtató szakállápoló olajok és folyadékok ezt a kellemetlen érzést hivatottak enyhíteni. És ne felejtsük el: a szakállat is mosni kell, a legjobb ezt a mindennapos zuhanyzás alkalmával megtenni. A szakállsamponokat az arc ezen érzékeny területének tisztítására fejlesztették ki, intenzív hidratáló hatással rendelkeznek, így az arcszőrzetet sem szárítják. A benne lévő olajok bársonyossá teszik a szakállt és szép csillogást is kölcsönöznek neki.

Vágás

Csak a rendszeresen vágott arcszőrzet nő egyenletesen és – nem utolsósorban – kelt ápolt hatást. Ha szakállnövesztésre szánjuk el magunkat, hagyjuk először pár napig nőni a szőrt, hogy a szálakat majd egységesen hosszúra vághassuk. Vágáskor – ami mindig szárazon történik – a kívánt szakállforma kontúrjait rajzoljuk meg. Ízlés kérdése, hogy elektromos szakállvágót vagy esetleg egy szakállvágó ollót választunk-e mindehhez. Ami viszont biztos, hogy a két eszköz közül az egyiket 2-3 naponta használnunk kell. És mivel a borotválás és vágás mindig fájdalmat jelentenek a bőr számára, használjunk bőrnyugtató after shave termékeket, melyekkel a borotválkozás utáni kipirosodást is megelőzhetjük.

Formázás

Jó tudni, hogy a szakáll is egyfajta frizura, amit be kell lőni. Stylingtermékek nyújtanak gyors segítséget a formázáshoz, legyen szó kicsi vagy nagy szakállról. Szakállwaxszal vagy szakállolajjal szép formát adhatunk arcszőrzetünknek, sőt még kis „szakállfrizurákat” is formázhatunk a segítségükkel.

A teljes szakáll

Az arc igazi éke lesz, ha sikerül egyszer ilyen hosszúra megnövesztenünk – a szakállak királya címet is kiérdemli. Legalább 4–6 hétnyi türelemre lesz szükség, amit az erős viszketés újra és újra próbára tesz. A várakozási idő kellemetlenségeit szakállápoló olajjal tudjuk enyhíteni. Puhábbá teszi a szőrszálakat, amik ezáltal kevésbé karcolják a bőrt. Ennél a stílusnál mindig ügyeljen arra, hogy a nyaki résznél minden esetben szép vonalban legyen borotválva. A vágáshoz nyugodt kezekre lesz szüksége.

 

Tipp: Az olajozáshoz használjon szakállkefét is. Szép formát adhatunk vele arcszőrzetünknek, ráadásul masszírozza is az arcbőrt és ezáltal a faggyú mirigyek termelését is fokozza.

A háromnapos borosta

Ez a szakállforma különösen férfias kinézetet kölcsönöz viselőjének. Habár a megfogalmazás kissé félrevezető: néhány férfinak két nap is elég egy vagány borostához, másoknak akár 7 napot is kell várniuk rá. A háromnapos szakáll is viszkethet az elején, ilyenkor használjunk szakállolajat, ami bársonyossá teszi a borostát. A pre-shave készítmények, mint a borotvaolaj vagy a borotvazselé, előkészítik a bőrt a borotválkozásra.

A bajusz

Sok szinonimája létezik és akadnak köztük nem túlságosan kedvesek is. Az egyik manapság előszeretettel használt előkelő elnevezése a „moustache”. Számos variációja létezik: lefelé vagy felfelé ívelt, pödört, hosszú vagy rövid, felfelé állított vagy teljesen egyenes. Szakállpomádé vagy szakállwax segítségével a legváltozatosabb bajuszstílusokat hozhatjuk létre és arathatjuk le a dicséreteket.

A kecskeszakáll

Egy igazi szakállklasszikus, angol megfelelője a goatee. Előnyei: pikk-pakk növeszthető, rengeteg formázási lehetőséget rejt magában és nagyon könnyen kezelhető. Alapvetően mégis az íratlan szabály érvényes erre a stílusra is: minél hosszabb, annál vagányabb. A precíz borotválás és a tiszta kontúrok kötelezőek, de ha ezek adottak, akár be is fonhatjuk a szakállat. Ezenkívül a kecskeszakáll optikailag nyújtja az arcot és elrejti a tokát. Ennek a formának a vágásához ajánlatos átlátszó borotvazselét használni, mert így a szakállforma szélei jobban láthatóak.

Az Henri Quatre

IV. Henrik francia király után kapta a nevét, a szakállstílusok királyának is nevezhetjük. Az Henri Quatre egy állszakállból és egy bajuszból áll, melyeket egy vékony vonal köt össze. Szinte olyan, mint egy építészeti alkotás az arcon, melyet a szimmetria jellemez és alkotói ügyességet kíván. Fontos azonban, hogy ennek a szakállnak mindig tökéletesen ápoltnak és precízen megformázottnak kell lennie, mivel az első borosta megjelenésével máris annyi a királyi külsőnek.

 A chin puff (állpamacs)

A szakállvágás tudományában nem túl jártasak számára a legtökéletesebb kezdő modell. Egy extravagáns száj alatti szakáll, amit könnyű megformázni és túlzott ápolást sem igényel: egy jó borotválkozószett elég a karbantartásához.  A chin puff az ajkak alatt kezdődik és az áll alatt végződik. A legjobban önmagában érvényesül.

 

Tipp: Mindig száraz állapotban vágja a szakállát. Így látja a legjobban, hogy merrefelé állnak a szőrszálak.

Inspiráció az Instagramról

Mentés

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem