Menü

Quinoa saláta chiamagos-citromos dresszinggel

Szuper recept superfooddal

Home » Gasztro és Sport » Quinoa saláta chiamagos-citromos dresszinggel - 08.2017

A pszeudogabona találkozása egy superfooddal és egy citrusgyümölccsel. Quinoa, a chiamagok és citromlé – ez a fogás mindent egyesít, amit egy klasszikus nyári salátának egyesítenie kell. És ezzel még a kínai orvoslás is egyetért.

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 190 g quinoa
  • 65 g tökmag
  • 45 g vörös áfonya
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. chiamag
  • 3 ek. olívaolaj
  • 300 g mángold
  • 1 körte
  • 1 póréhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 salottahagyma
  • 1 gránátalma
  • 1 tk. mustár

Elkészítés:

  1. Tegyük fel a quinoát két és félszeres mennyiségű vízzel egy edényben főni, sózzuk meg kicsit, forraljuk fel és főzzük 15 percig közepes lángon. Hagyjuk további 10 percet duzzadni a szemeket.
  2. Pucoljuk meg a fokhagymát és vágjuk finomra, majd a salottahagymát is kockázzuk fel. Egy serpenyőben a mángolddal együtt pirítsuk őket rövid ideig. Egy másik serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot. A körtét és a póréhagymát szeleteljük fel.
  3. A dresszinghez a citromlevet, az olívaolajat, a sót, a borsot és a mustárt keverjük össze, adjuk hozzá a chiamagokat, és hagyjuk őket kicsit az öntetben megduzzadni.
  4. A zöldségeket és a tökmagot keverjük össze a quinoával és a chiamagos-citromos dresszinggel, majd tálaljuk az ételt pár gránátalmamaggal meghintve.

Tudjon meg többet a hozzávalókról!

Körte
Az alma kistestvére – ugyancsak a rózsafélék családjába tartozó magvas gyümölcs – hasonló jó tulajdonságokkal bír, mint kerekded rokona: rost-, és vitamindús, de főként kimagasló ásványianyag-tartalma teszi igazán értékessé. A késő nyári gyümölcs ugyanis kalciumban és káliumban is igen gazdag. Ügyeljünk arra, hogy a körte könnyen megnyomódik, és lehetőleg hűvös helyen tároljuk, mert hamar túlérik.

Vörös áfonya
Sokáig méltatlanul mellőzték, de egészségre gyakorolt hatása miatt végül mégis a gyümölcsös tányérra tudta verekedni magát. Magas antioxidáns-, és másodlagos növényi anyag tartalmának köszönhetően az áfonyával rokonságban álló kis piros bogyók igazi szupergyümölcsök. Tipp: hólyaghurut kezelésére is alkalmazzák.

Gránátalma
A gránátalma magjai gyümölcsösen savanykásak. Hogy friss ízüket  – főleg salátákban – élvezni tudjuk, először ki kell szabadítanunk őket: a gyümölcs csúcsát a korona alatt vágjuk le, majd a héját fentről lefelé vágjuk be úgy, mintha negyedelnénk a gyümölcsöt. Majd válasszuk szét a gyümölcsöt a vágások mentén – a legjobb egy tál vízben, mert kispirccelhet az erős színű leve –, és így könnyen kiszedegethetjük magjait.

Mentés

Mentés

Mentés

Share
Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem