Zöldellő tányérok
Pasta alla Genovese
A Pasta alla Genovese alapja a zöldpesztó. A bazsalikomos pesztónak pedig a hazája tagadhatatlanul Ligúria. A legfinomabb friss fűszernövényekből elkészítve!
Hozzávalók 4 személyre:
- A tésztához:
- 250 g durumbúzadara vagy búzaliszt
- 8 tojássárgája
- 2 ek. tej
A pesztóhoz (egy 200 grammos üveghez):
- 1 cserép bazsalikom
- ½ meghámozott fokhagymagerezd
- 15 g fenyőmag
- 20 g pecorino
- 50 g parmezán
- 100 ml olívaolaj
- 1 csipet sóvirág
- fekete bors
Ezenkívül:
- 300 g zöldbab
- 1 friss chili
- 300 g lisztes burgonya
- 3 ek. olívaolaj
- 1 fokhagymagerezd héjastul
- 3 ág kakukkfű
- 2 tk. sóvirág
- 1 l tyúkhús-, vagy zöldségalaplé
- némi friss bazsalikom
- 1 csipet fekete bors
Elkészítés:
- A tésztához öntsük a lisztet egy kupacba a munkafelületre, képezzünk a közepén egy krátert, amibe üssük bele a tojásokat és a tejet. Kívülről befelé haladva dolgozzuk tésztává a hozzávalókat – legalább 10 percen keresztül gyúrjuk, hogy a tojások és a lisztben lévő glutén megkössék egymást és ezáltal tésztánk rugalmassá váljon. Formáljuk gömbbé, csomagoljuk folpackba és pihentessük legalább egy órán át a hűtőszekrényben. Ezt követően készítsük el belőle a kívánt formájú tésztát. Ha például orecchiettét szeretnénk készíteni, kicsi, 1 cm-es golyókat formázzunk belőle, amiket a hüvelykujjunkkal tudunk majd kagylóformájúra szétnyomni.
- Ezt követően készítsük el a pesztót: tépkedjük le a bazsalikomleveleket és szabadítsuk meg őket a száruktól. Vágjunk finomra minden hozzávalót, reszeljük le a sajtot. Először a száraz hozzávalókat (fenyőmag, sajt) zúzzuk krémesre, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Az olívaolajat a legvégén adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk.
- A zöldbabot vágjuk 2 cm-es hosszúságú darabokra. Aprítsuk finomra a chilit. Pucoljuk meg a burgonyát és vágjuk 2 cm nagyságú kockákra. Hevítsünk olívaolajat egy nagy serpenyőben. Enyhén pirítsuk meg benne a fokhagymát, a kakukkfüvet, a zöldbabot, a chilit és a burgonyát. A zöldséget csak finoman sózzuk, mert az alaplé is sós.
- A zöldséget öntsük fel az alaplével úgy, hogy épp ellepje. A legmagasabb lángon főzzük addig, amíg a zöldség megpuhul. Ha megpuhultak a zöldségek, a burgonyát villával nyomkodjuk kissé szét. Tartsuk melegen.
- Főzzük meg a tészát egy kevés sós vízben, szűrjük le és tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a meleg zöldséget és a pesztót. Keverjük össze és azonnal tálaljuk. Szórjuk meg a friss bazsalikommal és borsozzuk.
Tipp a szerzőtől: Ha tyúkhúsalaplével készül az étel, erőteljesebb ízt kapunk, ha zöldségalaplével készítjük, könnyebb és frissebb lesz a végeredmény. Ha nagyon gyorsan kész kell lennünk, ezek helyet vizet is használhatunk.