Menü

Párkapcsolati tippek gyerekes pároknak

Boldog gyermekhez boldog kapcsolat kell

Home » Életmód » Párkapcsolat » Párkapcsolati tippek gyerekes pároknak - 11.2018

Ha gyermekünk lesz, és megérkezik életünkbe az a mindent elsodró szeretet, amit érzünk iránta, egyáltalán nem nehéz átesni a ló túloldalára, és gyerkőcünket életünk minden más része fölé helyezni. Míg természetes, hogy csemeténknek a legjobbat akarjuk, azért a mindennapok gondjai közt érdemes észben tartani, hogy van a képletben még valaki, aki ’fontos lehet’: kis bogárkánk másik szülője, a párunk, akivel ugyanolyan fontos törődnünk. Mutatjuk, hogyan.

Meséljünk, még ha csak röviden is

A mindennapok tűzoltásai közben, oviból munkahelyre, majd különóráról edzésre rohangálva könnyen átmehetünk egy fogócska-szerű szülői operálásba, ahol épp csak annyira találkozunk egymással, amíg lepasszoljuk a gyereket a másiknak. Ez azonban gyors eltávolodáshoz vezet, és pár év múltán lehet, hogy ismeretlenként tekintünk majd a másikra. Kerüljük ezt el egy-egy okos trükkel, és akár csak a napi 5 percben is, de meséljünk a másiknak. Ha tényleg nincs időnk egész sztorik átbeszélésére, emeljük ki napunk legjobb és legrosszabb pontját, hogy párunk tájékozott maradjon életünkkel, küzdelmeinkkel és örömeinkkel kapcsolatban.

AZ ELSŐ EGYÜTTLÉT SZÜLÉS UTÁN

Ne forrongjunk magunkban

Bár úgy tűnhet, hogy az edzéssel, az iskolával, az ovis barátokkal és még ezernyi más dologgal kapcsolatos problémák tömkelege mellé egyáltalán nem hiányzik még egy ’felnőtt’ konfliktus is, az nem jó stratégia, ha hallgatunk sérelmeinkről. Természetesen sokszor érezhetjük úgy, hogy a gyerekekhez kapcsolódó gondok megoldása áll az első helyen, kapcsolatunkat mégsem érdemes veszélyeztetni azzal, hogy nem dolgozunk saját ellentéteinken, és a konfliktusokat hagyjuk lebegni a fejünk felett. A megoldatlan, kezeletlen sérelmek idővel ugyanis meggyengítik nem csak a partneri, de a szülői szövetséget is. Próbáljuk nyugodtan, a megoldásra koncentrálva felhozni és megbeszélni a problémás témákat – például este, miután a gyerkőcök lefeküdtek. Vagy ha kulturált mederben tudjuk tartani a problémamegoldást, hozzuk fel nyugodtan a gyermekek előtt is, hiszen az egészséges vitáról, kompromisszumokról és a megoldáskeresésről jó példát látva tanulhatnak is tőlünk.

8 APRÓSÁG A BOLDOGABB HÁZASSÁGÉRT

Kissé kevesebb figyelem még túlélhető

Természetesen mindannyian azt szeretnénk, ha gyermekeink szeretetteljes, figyelmes környezetben cseperednének fel, ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a beszélgetéseinket meg kellene szakítanunk azért, hogy megnézzük a huszadik cigánykereket is. Nyugodtan adjuk tudtára gyerkőcünknek, hogy most bizony várnia kell pár percet, mert beszélgetünk. Ez amellett, hogy esélyt ad rá nekünk, hogy egymással foglalkozzunk, a gyermeket is hasznos képességekkel ismerteti meg, mivel ilyenkor türelmet és rugalmasságot tanul, amelyek kiemelkedően jól jöhetnek számára a későbbiekben. Sőt, a szülői privát időt rendszeressé is tehetjük. Például a szombati reggelit követően vezessük be, hogy egy kis jutalom ellenében a gyerekek egyedül játszanak, míg mi végre élvezhetjük egymás társaságát. Mindenki nyugodtabban fogja így kezdeni a napot.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk