Active Beauty
Őz-steak almaszeletekkel és sütőtökös árpával

A vendégeknek csak a legjobbat

Őz-steak almaszeletekkel és sütőtökös árpával

Nagy befektetés, nagy hatás? Lehet, hogy az őz-steak almaszeletekkel és sütőtökös árpával egy kicsit több időt igényel tőlünk a konyhában, de mindez sokszorosan megtérül, amikor felszolgáljuk ezt a mennyei fogást.

Hozzávalók 4 személyre:

A karamellizált almához:

  • 4 kicsi, piros alma
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. cukor
  • 1⁄2 ek. kakukkfűlevél
  • 1 ek. vaj

Az édes-savanyú szószhoz:

  • 2 ek. bodzavirágszörp
  • 2 ek. sülthús-szaft alappor
  • 1 ek. balzsamecet
  • 200 ml víz
  • 100 ml tejszín
  • frissen őrölt bors, só

Az őz-steakhez:

  • 8–12 szelet őzhússzelet (egyenként kb. 50 g)
  • 1 tk. frissen őrölt bors, só
  • 1 ek. sült vaj vagy ghí vaj

KÓKUSZOS ÉDESBURGONYA-LEVES

A sütőtökös árpához:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 400 g sütőtök
  • 1 ek. vaj
  • 250 g árpa
  • 1 tk. őrölt koriander
  • 3 ág kakukkfű
  • 200 ml fehérbor
  • 700 ml zöldségalaplé
  • 100 g reszelt sajt (pl. gruyére)
  • frissen őrölt bors, só

Elkészítés:

  1. A karamellizált gyümölcshöz vágjuk az almákat egyenként 12 szeletre. Egy edényben keverjük össze a citromlével, a cukorral és a kakukkfűlevélkékkel. Olvasszuk meg a vajat sütőserpenyőben. Karamellizáljuk meg az almákat 4 perc alatt.
  2. A szószhoz keverjünk össze minden hozzávalót egy edényben egy habverő segítségével. Forraljuk fel a keveréket, és alacsony lángon főzzük további 2 percig. Az almát és a szószt tegyük félre.
  3. A sütőtökös árpához passzírozzuk át a fokhagymát, a hagymát pedig vágjuk apróra. Hámozzuk meg a tököt, távolítsuk el a magjait, és kockázzuk fel. Melegítsük fel a vajat egy edényben. Adjuk hozzá a fokhagymát, a hagymát, az árpát és a koriandert, és pároljuk benne. Majd adjuk hozzá a kakukkfűleveleket is. Öntsük fel a borral és az alaplével, forraljuk fel, és közepes lángon, keverés mellett főzzük 30 percig. Adjuk hozzá a sütőtökkockákat, és főzzük további 15 percig, míg a tökös árpa keverék krémes állagúvá válik. Keverjük hozzá a sajtot, sózzuk és borsozzuk.
  4. Az őzszeleteket sózzuk, borsozzuk. Forrósítsuk fel a sütővajat egy serpenyőben, és adagonként süssük meg benne a hússzeleteket, mindkét oldalukon 2-2 perc alatt. Belül még pirosnak kell lenniük.
  5. Melegítsük fel a szószt és az almákat. Tegyük a tányérra a húst és az árpát, körítsük az almaszeletekkel, valamint díszíthetjük a kakukkfűágacskákkal.