Menü
Home » PDF Archiv lapszámok » DM1809_smallres_1

Minden(ki) csúszik

A tavak felöltötték téli köntösüket. Ahol nyáron fürdenek, ott télen remekül lehet korcsolyázni. Ez pedig megér egy utat!

Hogyha a télen elég hosszú időn át kitart a jéghideg idő, néhány tó látványos természetes korcsolyapályává válik. Ekkor pedig: rakjuk be a korcsolyákat, és élvezzük a természetes környezetben a korcsolyázást, ameddig még lehet. Persze csak, ha nem tiltott!

Egy természetes módon befagyott tavon róni a köröket mindenesetre egészen más érzés, mint amikor ugyanezt az emberi kéz által előállított pályán tesszük. „Aki a műjéghez van szokva, annak kezdetben nehéznek tűnik a természetes jégen való korcsolyázás” – mondja Stefan Lilg, a weissensee-i korcsolyázóegyesület vezetője és a karintiai korcsolyázószövetség alelnöke. Ennek az a fő oka, hogy a befagyott tavakon repedések keletkeznek. Ezek a jég hízásának következményeként jönnek létre. „A repedések viszonylag jól láthatók, de aki nem szokta meg a jelenlétüket, fél tőlük, és mereven siklik a jégen – ez pedig csökkenti a korcsolyázgatás élvezeti értékét” – mondja Lilg. Az ő tippje: „Idővel meg lehet szokni ezeket a repedéseket. A testsúlyunkat pedig érdemes inkább a sarkainkra helyezni, így biztonsággal átsiklunk majd az apróbb rianások felett.”

A természetes jégtakaró különlegessége az úgynevezett fekete jég. Ilyennel akkor találkozhatunk, amikor a tó úgy fagy be, hogy közben nem esik rá hó. A korcsolyázók ekkor a tükörsima felületen keresztül egészen a tó fenekéig lelátnak, és az úszkáló halakat is megszemlélhetik.

A LEGJOBB KARÁCSONYI VÁSÁROK EURÓPÁBAN

Korcsolyaeldorádó

A karintiai Weissensee-t Ausztria határain túl is a korcsolyázók paradicsomaként tartják számon. Ennek az egyik oka a magas fekvése.

A 12 km hosszú tó 945 méteren fekszik és általában december közepétől márciusig be van fagyva. A jégtakarója akár 40 cm-esre is hízhat. 6,5 négyzetkilométeres területével a Weissensee (weissensee.com) télen Európa legnagyobb állandóan befagyott és rendszeresen karbantartott természetes jégfelülete. Egy saját jégmester és csapata tartja karban az akár 25 km hosszú korcsolyakörpályákat. A jég erősségét és minőségét naponta mérik, és természetesen csak ettől függően nyitják meg a pályákat. A Weissensee különlegessége a jégmentőcsapat, mely vészhelyzetben jégbúvárok bevetésével segít az esetleges bajba jutott korcsolyázókon.

Karintia sok tavának köszönhetően máshol is optimális korcsolyázási lehetőségeket kínál (kaernten.at/aktivitaeten/winter/eislaufen). A wörthi-tavi korcsolyázóegyesület (evw.at/eisbahnen) is saját jégmestere segítségével tartja karban a pályákat, aki a Wörthi-tavon és a körülötte fekvő többi kisebb tavon lévő pályákat hivatalosan is megnyitja a korcsolyázók számára.

A Turracher-tó (turracherhoehe.at) 1763 méter magason fekszik, és télen, ha minden jól megy, nagy valószínűséggel be is fagy. „Minden évben december 12-én rendezik meg az úgynevezett jégpróbát, melyen a vízimentők, illetve a tűzoltók felügyelete mellett letesztelik, hogy kellően vastag-e már a jég” – meséli Elke Basler, a helyi turisztikai szövetség munkatársa. A tó egy részét a korcsolyázhatóság szempontjából vizsgálják meg, és hivatalosan is megnyitják, ha megfelel minden elvárásnak. A Turracher-tó egyik különlegessége a See-taxi, ami a sportolókat szállítja a jégen.

Gigantikus jégpálya a Fertő-tavon

A burgenlandi Fertő-tó (neusiedlersee.com) is legalább annyit tud télen kínálni, mint nyáron. A tó 300 négyzetkilométernyi területével a megfelelő téli időjárás esetén Közép-Európa legnagyobb jégpályájává válik. „Az elmúlt két évben így is lett – mondja Stefan Schindler, a Neusiedler See Tourismus GmbH üzletvezetője. – Korcsolyázni itt a legnagyobb valószínűséggel januárban és februárban lehet, de akár márciusban is van erre esély, mint például 2018-ban.”

A strandfürdők parkolóitól pár lépésnyire már a jégen is találjuk magunkat. A befagyott Fertő-tavon a jégvitorlázók, a jégkerékpárosok és a jégszörfösök is hódolhatnak hobbijuknak. Minden időszakban óvatosságra intik
a sportolókat, mert a tó a metángázok és az erős széljárás miatt sose fagy be teljesen.

Határokat átívelő korcsolyapályák

Salzburg

Egy kis szerencsével a Salzburg környéki tavak is korcsolyapályákká alakulhatnak, mint például a Wallersee vagy a Mattsee (salzburger-seen-land.at). Közülük a kisebb Grabensee az, amelyik a legnagyobb valószínűséggel befagy. A tavak átadása a korcsolyázók számára itt hivatalosan nem történik meg, mindenhol fokozott elővigyázatosságra kérik a sportolókat.

A tavakba ömlő folyók miatt a jég nem mindenhol teljesen sima. Vannak telek, amikor a Fuschlsee (fuschlsee.salzkammergut.at) és a Hintersee is befagy. Ezeken a tavakon se takarítják a jeget, és hivatalosan át sem adják a korcsolyázóknak őket. Csak saját felelősségre lehet a jégre lépni.

Tirol

Az Alpbachtalban (alpbachtal.at) található kramsachi Reintaler-tó is befagy – időjárástól függően – december végétől március elejéig. Helyenként letakarítják, viszont hivatalos jégméréseket itt sem végeznek, csak saját felelősségre lehet rámenni. Az Ötztalban fekvő Piburger-tavat (oetztal.com) általában december végétől március elejéig fedi természetes jégtakaró. Ezt egy jégmobillal takarítják, és napi rendszerességgel karbantartják. Időjárástól függően korcsolyázni rajta legalább 1 hónapon át lehetséges, de akár mindhárom téli hónapban birtokba vehetik a jeges sportok szerelmesei.

A tavat a saját jégbizottság nyitja meg a korcsolyázók számára. A kelet-tiroli Tristacher-tó (osttirol.com) minden évben december végétől február közepéig be van fagyva. A jég vastagsága 20–35 cm. A jeget takarítják, és a lienzi önkormányzat nyitja meg a korcsolyaszezont.

A legszebb hazai jégpályák

Budapest

Várhatóan novemberben nyit ki Budapest már-már kultikus korcsolyapályája, a Városligeti Műjégpálya (mujegpalya.hu). A korcsolyaélezéstől a bérlésen át az oktatásig minden megtalálható a Városligetben lévő jégpályán, ahol nem lehet elmenni szó nélkül a környezet mellett sem. Valóban élmény a korizás. Szintén jó választás lehet a Budai Jégpálya (budaijeg.hu), itt azonban érdemes indulás előtt az órarendre vetni egy pillantást, hogy biztosan ne a foglalt sávba akarjunk épp csusszanni egyet. Nem mellesleg a helyszínen oktatás, illetve hokisuli is működik gyerekeknek. Ha pedig némi ünnepi hangulattal vegyítené az élményt, akkor irány az Adventi Ünnep (adventiunnep.hu) a Bazilikánál és persze az előtte felállított műjégpálya, amely idén november 24. és január 1. között várja az érdeklődőket.

Országszerte

A nagyvárosokban, illetve a kisebbekben is számtalan fedett, illetve nyitott jégpálya áll a korcsolyázó közönség rendelkezésére. A Debreceni Jégcsarnok (www.debrecenijegcsarnok.hu) tárt kapukkal várja a korcsolya szerelmeseit fedett pályájával, aktuális programjukról érdemes előzetesen tájékozódni.

A Pécsi Műjégpálya (www.psnzrt.hu/jegpalya) esetében is érdemes előzetesen érdeklődni a nyitvatartásról, hiszen nyitott pálya lévén az időjárás bármikor közbeszólhat. A Szombathelyi Műjégpálya (szova.hu/hu/mujegpalya) nyitott, így csak időszakosan, az időjárás függvényében általában november közepétől február végéig üzemel. A helyszínen ruhatár, korcsolyaélezés, oktatás és büfé is vár a korizókra.

Home » PDF Archiv lapszámok » DM1809_smallres_1

4 tanács fázósaknak

Mindannyian ismerünk valakit – vagy talán pont mi magunk vagyunk azok –, aki még a kellemes nyári estéken is pulóverben üldögél, és a bevásárlóközpontok túlfűtött boltjaiban sem lesz soha melege. De mit csináljunk fázósként, hogy kicsit melegebben tartsuk magunkat télen? Hoztunk 4 tippet, ami biztosan segít.

Ahogy anyu mondta

A réteges öltözködés előnyeiről valószínűleg 3 éves korunk óta hallgatjuk az otthoni kiselőadást, vagy már mi magunk tartjuk azt gyermekeinknek. Azonban bármennyire is elcsépeltnek tűnik, valóban hasznos. A rétegek mintegy csapdába ejtik a testünkből megszökni próbáló hőt, így pedig melegen tartanak minket. a ’rétegelés tudományának’ pedig fortélyai is vannak. A legjobb, ha egy szintetikus kevert anyagból álló, gyorsan száradó, szűk darabbal kezdjük az öltözködést, erre veszünk rá egy hosszú ujjú felsőrészt, majd egy – már természetes anyagból készült – kardigánt és/vagy pulóvert. A téli kabát kerül felülre, és persze fázósként a sapkáról és sálról sem feledkezünk meg.

 

5 KÖLTSÉGHATÉKONY TIPP A FŰTÉSI SZEZONRA

Takarózás okosan

Nem csak az öltözködésnél figyelhetünk oda a rétegek hatékony sorrendjére, hanem akkor is, amikor az esti alváshoz készülődünk. A legmelegebb ágyikót úgy érhetjük el, ha flanel lepedőt húzunk a matracra, téli időszakra ajánlott, meleg paplant használunk, arra pedig sűrűn szőtt vékony takarót terítünk. Az extra melegért ne habozzunk beruházni egy pihe-puha borítással rendelkező forró vizes palackra sem. Ha az ágyunk egy külső fal mellé lenne tolva, a téli hónapokban húzzuk pár centivel beljebb. Nem is gondolnánk, milyen sokat számít ennyi távolság.

Sapka

Otthon ugyan meg van a lehetőségünk rá, hogy feltekerjük a fűtést, akár annyira, hogy már bikiniben is jól érezzük magunkat, de gazdaságosabb megoldás, ha inkább egy kicsit jobban felöltözünk. Annak ellenére pedig, hogy már bizonyítottan tévhit lett, hogy a testhő 80 százaléka a fejünkön keresztül távozik, azért egy sapka sokat segít. Így, ha már rajtunk van a polár pulcsi, a melegítőnadrág és a bundás mamusz is, mégis úgy érezzük, fázunk, ne tétovázzunk felvenni egy jó meleg sapkát otthon sem. Ha nem is ott veszítjük el a hő több mint kétharmadát, legtöbbször fejünk az egyetlen testrészünk, amelyet nem ’öltöztetünk fel’ az otthoni pihenés közben.

MELEG LÁBAK TÉLEN IS

Gyömbér

Ha fázósak vagyunk, nagyszerűen kihasználhatjuk a téli sütemények és italok egyik leggyakoribb összetevőjét, a gyömbért. A gyömbér fűszeressége ugyanis stimulálóan hat szervezetünkre és serkenti a vérkeringésünk, ezzel pedig belülről melegíti fel testünket. Vigyázat, ez nem igaz minden erősebb fűszerre. Egy pikáns chilipaprika például sokszor csak azt éri el, hogy izzadni kezdjünk, ami végül még jobban lehűt minket.

Home » PDF Archiv lapszámok » DM1809_smallres_1

5 tipp, hogy ne pirosodjon ki az orrunk a sok fújástól

Nem elég, hogy minden második héten meg vagyunk fázva, és a zsebkendők gyorsabban hullnak körülöttünk, mint ősszel a falevelek, a folyamatos orrfújás is igen sok kellemetlenséget okozhat az orron és környékén lévő bőrön. Sőt, még a kinézetünket is könnyedén elronthatja. De tehetünk valamit ellene?

  1. Szárazzal a szárazság ellen

Borzasztó érzés, amikor már a negyedik napja fújjuk az orrunkat, de szenvedéseink végét még egyáltalán nem látjuk, a következő, bőrünket irritáló zsebkendőtől viszont annál jobban rettegünk. Sajnos azonban bármennyire is ódzkodunk az újabb száraz zsebkendő érzetétől kiszáradt és érzékeny bőrünkön, bőrgyógyászok szerint azzal csak rosszabbat teszünk, ha nedves zsebkendőt használunk. Ha ugyanis benedvesedik a bőrünk, az a folyadék elpárolgásával csak még jobban kiszárítja azt. Figyeljünk oda ezért, hogy mindig száraz zsebkendőért nyúljunk, amikor szükségünk van rá. Hosszútávon jobbat teszünk vele.

13 GYÓGYÍTÓ ÉTEL, AVAGY MIT EGYEN, HA BETEG?

  1. A párásító csodája

A bőr kiszáradásának és így a kipirosodott orr elkerülésének egyik legjobb módja, ha párásító berendezést használunk otthonunkban vagy munkahelyünkön. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, akkor legalább a fűtést vegyük vissza egy kicsit, hogy ne száradjon ki teljesen a lakás levegője. Jó megoldás lehet még a radiátorokra helyezett, vízzel töltött tálka vagy ugyanoda egy vizes törölköző is.

  1. Figyeljünk szépség-rutinunkra

A téli időszak alatt a hideg, száraz levegő miatt amúgy is ajánlott kímélőbb bőrápoló termékeket használni – különösen igaz ez az arctisztító készítményekre. Ha pedig éppen egy náthás periódusunkon megyünk keresztül, fokozottan figyeljünk rá, hogy orrunkon és annak környékén kerüljük az erős arctonikok, bőrradírok és tisztítókendők használatát, és voksoljunk inkább egy lágyabb arctisztítótejre vagy ápoló olajokkal gazdagított termékre.

  1. Ápolás, ápolás, ápolás

Persze könnyebb mondani, mint megcsinálni, de az orr kipirosodása ellen azzal küzdhetünk a leghatékonyabban, ha minden orrfújásunk után ápoljuk megfáradt bőrünket. Mindig tartsunk magunknál egy kis tubus hidratáló arcápoló krémet, és miután a zsebkendőt eltettük, vegyük elő, hogy bekenjünk vele az igénybe vett területet. Ezen kívül bőrünk biztosan meghálálja, ha a hideg hónapok alatt nappali és éjszakai krémünket is egy gazdagabb összetételű, extrán hidratáló fajtájúra cseréljük.

HOGYAN VÉDEKEZZÜNK A MEGFÁZÁS ELLEN?

  1. Kívül-belül

A folyamatos orrfújás nem csak állandó dörzsölésnek kitett bőrünket viseli meg, hanem az orr belsejében lévő finom bőrszövetet és nyálkahártyát is, ez pedig legalább annyira kellemetlen érzést tud okozni, mint a külső kipirosodás. Erre a különféle bőrápoló termékek helyett azonban a legjobb megoldást a gőz nyújtja. Készítsünk egy jó meleg fürdőt, cseppentsünk bele akár pár cseppnyi illóolajat, vagy vegyünk egy forró zuhanyt, esetleg gőzöljünk pár percig kamillával, hogy beindítsuk az orrunkban a természetes nedvesítő folyamatokat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk