Menü
Home » PDF Archiv lapszámok » ab_2011_1

5 tökös lakásdekoráció halloweenra

Közeledik halloween ünnepe. A futótűzként terjedő angolszász szokásokról megosztóak a vélemények. De ha nem is indulunk gyerekeinkkel ’Csokit vagy Csalunk’ körútra a szomszédságban, azt biztosan nem tagadhatjuk, hogy a tökös dekorációk egészen egyedülálló hangulatot teremtenek, bárhol is látjuk őket. Hoztunk most 5 ötletet, hogy mi magunk is otthonunkba csempészhessünk egy kis halloweent – akár ünnepeljük, akár nem.

Színes egyéniség

Akkor sem kell lemondanunk a halloweeni dekorációról, ha nem kedveljük a hátborzongató hangulatot: dobjuk fel tökünket egy kis színnel, és a kísérteties növényből máris vidám őszi zöldséggé változik. Először is fessük le fehér festékkel, hogy jobban mutassanak az árnyalatok, majd hajszárító segítségével olvasszunk rá egy zsírkrétakészletet. Gyönyörű színek, egyedi mintázat. Akár a gyerekszobába is tökéletes őszi dekorelem.

 

VICCES ÉS CUKI HALLOWEENI JELMEZEK KISMAMÁKNAK

 

A csillagok szerelmeseinek

Faragnánk tököt, de nincs kedvünk vele órákat eltölteni, és utána még takarítani is? Gond egy szál se! Próbáljuk ki ezt a fantasztikusan dekoratív, mégis nagyon egyszerű ötletet: faragjunk csillagképeket a töklámpásunkba. Ha igazán autentikus univerzum-hatást szeretnénk elérni vele, faragás előtt le is festhetjük feketére, sötétlilára vagy sötétkékre, ezekhez pedig mind passzol, ha kocsányukat divatos metálszínűre fújjuk. A stílusos és hangulatos kinézethez ezután már csak egy rést kell vágnunk, ahol betehetjük a mécsest, aztán pedig nem kell órákig szenvedni egy félelmetes arc formálásával. Pár vonal és pötty kivájásával már készen is vagyunk.

 

DESSZERTÖTLETEK HALLOWEEN ÉJSZAKÁJÁRA

 

Töklámpás

Csodálatosan idő- és energiatakarékos tökös dekor lehet az üvegfalú lámpásokban és gyertyatartókban felhalmozott mini tökök hada. Azon kívül, hogy nagyon aranyosak az ici-pici növények, a különféle fajták vegyítésével igazán dekoratív, különleges és színpompás díszítőelemeket kaphatunk. Kombináljuk ’hagyományos’ lámpásokkal a fantasztikus összképért.

 

Környezetbarát kaspó

Szuper ötletes őszi díszítés, amivel nem csak gyönyörködni tudunk a tökös dekorációban, hanem haszna is van annak: kaspóként funkcionál. Csak vágjuk le a tök tetejét és belezzük ki, majd ültethetünk is. Ha különleges darabot szeretnénk, fessük le előtte a halloweeni zöldséget, és már tehetjük is az ablakba, az erkélyre vagy a lépcsők mellé, de akár az ebédlőasztalon is fantasztikusan mutat.

Home » PDF Archiv lapszámok » ab_2011_1

Tombol a kuponmánia

Mára divatossá váltak a különböző kuponnapok és villámakciók, ami nagyon jó hír, hiszen ilyenkor egy kis szemfülességgel rengeteg pénzt spórolhatunk meg. Mégis: a kuponozás – bár egyre elterjedtebbé válik – hazánkban még mindig gyerekcipőben jár néhány országhoz képest. Reméljük, ami késik, nem múlik.

Tényleg olcsóbb?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kuponozás egyre népszerűbbé válik, többen és többen veszik igénybe a velük érvényes akciókat, és követik nyomon a különféle engedmények időpontjait. Vásárlóként persze elgondolkozhatunk: miért éri ez meg a boltoknak? Szerencsére a kereskedők mai gyakorlata azt mutatja, hogy a nagy átverések korszaka lejárt, vagyis tényleg nem szemfényvesztésről van szó, valóban kevesebbért kapjuk meg a kuponos termékeket. Az üzletek pedig nem másért hajlandók lemondani bevételük ezen részéről, mint a jó reklámért. Amikor kuponnal vásárlunk, jó élménnyel távozunk a boltból – hiszen pénzt spóroltunk –, ha pedig tetszett a termék, a kezdeti pozitív löket sokakat ösztönözhet arra, hogy legközelebb is ugyanott és/vagy ugyanazt a terméket válasszák.

 

INTERJÚ TÓTH MÓNIVAL

Itthon

Itthon még főként a szezonális leárazások alkalmával ’nyerhetünk’ a legtöbbet vásárlás közben, azonban egyre népszerűbbek – főleg a bevásárlóközpontokban – a heti szintű kuponakciók is. Bizonyos plázákban például a hónap egy kijelölt napján jó pár üzlet ad kedvezményt vásárlóinak a pláza saját kuponfüzetében található kuponok ellenében. Ezen kívül jelen vannak a mára már mindenki számára ismerős, népszerű női magazinok által kihirdetett kuponnapok is: ilyenkor 30-50 százalék engedménnyel is hozzájuthatunk bizonyos termékekhez és szolgáltatásokhoz.

Megszokott dolog még, hogy a hiper- és szupermarketek, illetve nagyobb üzletláncok hetente megjelenő, postán kiküldött kiadványokba foglalják következő heti engedményeiket, vagy konkrét kuponfüzetet küldenek az akciós árukra. Egy-egy nagyobb kedvezmény alkalmával érdemes résen lennünk, mert a remek ár-érték arány meglehetősen sokakat vonz, így ha nem kelünk korán, könnyen lemaradunk a jó üzletről. Ma már azonban nem csak papíralapon kuponozhatunk, hiszen egyre több erre szakosodott weboldalt is fellelhetünk egy gyors keresés alkalmával. Ezek legtöbbje vagy webshopok kuponkódjait kínálja, vagy kedvezményes utazásokat, élményeket és szolgáltatásokat gyűjt egy helyre.

És itt sem ér véget a sor, hiszen nem csak cetlikkel és kódokkal spórolhatunk pénzt, hanem kártyákkal is. Egyre népszerűbbek a különféle cashback és payback rendszerek – mint amilyen a dm hűségprogramja is. Ezek lényege, hogy egy üzletlánc, vagy egy, több üzletláncot és márkát tömörítő, pontgyűjtő rendszerekkel foglalkozó cég kártyákat bocsát ki vásárlói részére. Azokkal aztán vagy bizonyos összegek elköltése után, vagy minden vásárlásuk értékének bizonyos százalékában kvázi visszakapják pénzünk egy részét. Ezt az összeget pedig gyűjthetjük, és későbbi vásárlásaik alkalmával felhasználhatják. Máris megéri hűségesnek maradni, nem igaz?

 

MINDENT A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL

És kint

Igaz, ha szemmel tartjuk az akciókat, itthon is sokat tudunk spórolni egy-egy kuponos engedménnyel, néhány külföldi országban azonban egészen hihetetlen méreteket öltött a kuponozással való megtakarítás. Az USA-ban például a kuponozást már-már életvitelnek nevezhető szintre emelkedett: kuponfüzetek és akciókat tartalmazó üzletlánci kiadványok tucatjaira lehet előfizetni, vagy letölteni azokat az internetről, az igazán tapasztalt kedvezményvadászok pedig dupla vagy tripla engedményeket is kihasználhatnak. A fanatikusok heti több órát is eltöltenek újonnan érkezett kuponjaik vagdosásával, rendszerezésével és beváltásával, ami persze sokak számára meg is éri, hiszen heti 2-3 óra kuponozással, valamint okos és alapos tervezéssel akár több száz dollárt is spórolhatnak bevásárlásaik alkalmával.

Home » PDF Archiv lapszámok » ab_2011_1

5 felesleges dolog, amit bepakolunk utazáshoz

Általában a nyaralás, utazás, kiruccanás vagy hosszú hétvégi kirándulás utolsó napján fogalmazódik meg bennünk a gondolat: ’Mi a fenéért hoztam ennyi mindent?’ Akkor már persze késő változtatni, így beletörődünk, hogy már megint potyára cipeltük bőröndünk tartalmának körülbelül a felét. Hogy ez legközelebb ne így legyen, összeszedtük mi az az 5 teljesen felesleges dolog, amit nyugodtan otthon hagyhatunk a következő út előtt.

  1. A második pár…

Hacsak nem hetekre, hónapokra utazunk el, valószínűleg nem lesz szükségünk két ugyanolyan pár cipőre. Télen és nyáron eleve adott a hőmérséklet, így bőven elegendő egy pár, az időjárásnak megfelelő cipő és egy papucs, esetleg, ha tudjuk, hogy valamilyen alkalomra készülünk (esküvő, rendezvény, színházi előadás, évfordulós ünneplés), akkor még egy alkalmi cipő. A második pár bármiből is azonban tízből tízszer bizonyul hasznavehetetlennek, de legalábbis nélkülözhetőnek.

KIRÁNDULÓIDŐ

  1. Rengeteg ruha

Itt is hasonló a helyzet, mint a cipőknél. Ha például egy mediterrán tengerpartra készülünk nyaralni, nem valószínű, hogy szükségünk lesz az estélyinkre – háromra főleg nem –, így nem is érdemes megutaztatni. De ha mindenképp ragaszkodunk hozzá, hogy legyen alkalmi viseletünk, vigyünk el egy darab ilyen kategóriájú outfitet, mellette azonban koncentráljunk a kényelmes, jól viselhető darabokra, amelyek nem gyűrődő anyagból készültek. Az általános hüvelykujj szabály, hogy amikor megbecsüljük utazási szükségleteinket, a jó válasz: fele annyi ruha, kétszer annyi pénz.

  1. Hatalmas fényképezőgép

Természetesen, ha profin vagy hobbiszinten rendszeresen foglalkozunk fotózással, indokolt, hogy gyönyörű úti célunkra is magunkkal vigyük a felszerelést. Azonban egy családi nyaraláson általában felesleges. Amikor 3 gyerek után rohangálunk és próbáljuk őket külföldön, a turisták tömegében szem előtt tartani, nem fogunk örülni annak, ha egy 4 kilós táskát is magunkkal kell hurcolni az úton. A végeredmény általában az, hogy a harmadik naptól már csak a telefonnal fotózunk, hiszen az is teljesen megfelel.

  1. Több kilónyi szépség

Ne pakoljuk be egész üveg samponunkat, balzsamunkat, tusfürdőnket, testápolónkat, nappali és éjszakai arckrémünket…. Rengeteg helyet foglalnak, arról nem is beszélve, hogy egyrészt a nagy kiszerelések, másrészt a krémek és parfümök különleges üvegei miatt borzasztó nehéz lesz tőlük csomagunk. Ruházzunk be egy praktikus utazó pipere-tartó szettre. A kis műanyag tégelyekben és könnyű tubusokban pontosan elfér az arra a pár napra szükséges adag mindenből.

EGYEDÜL UTAZNI

  1. Könyvek

Nincs is annál jobb érzés, mint mikor a pihentető nyaralás alatt kiolvasunk egy, két, akár három könyvet. Azonban olvasmányaink sajnos nagyon nehezek, és hatalmas helyet foglalnak. Válasszuk inkább az e-bookot, ami helyben és súlyban is kedvezőbb opció, egyszerre több történet is ráfér, és még egyéb funkciókkal is rendelkezik. Az sem utolsó szempont, hogy nem lesz akkora lelkiismeret furdalásunk, ha a végén mégsem olvasunk egy percet sem.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk