Menü
Home » PDF Archiv lapszámok » ab_2011_1

Fő a megfelelő páratartalom

A fűtésszezon sokunk számára igazi rémálom, mert az egyébként is száraz bőr még szárazabbá válik ilyenkor, a nyálkahártya is érzékenyebb, gyakran köhögünk és kiszárad a torkunk. De szerencsére apró trükkökkel sokat javíthatunk a helyzeten.

Egy lakás levegőjének ideális páratartalma 50-60% között van, ám sokunk otthonában télen a fűtés miatt ennél sokkal szárazabb a levegő, így nem ritka a 10-20 százalékos vagy az alatti nedvességtartalom. Ez nem jó sem az egészségünknek, sem a bőrünknek. Ha a lakás levegője túl száraz, minél hamarabb orvosolnunk kell ezt a problémát.

 

Mi utalhat arra, hogy otthonunkban nem megfelelő a levegő páratartalma?

Bőrünk szárazzá, érzékennyé válik és viszket

Jó, ha tudjuk, hogy a száraz, irritált bőr már egy következmény, annak a jele, hogy szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, és nem tudja fenntartani egészséges vízháztartását. A problémát csak tetézi, ha kívülről sem kapja meg a külső hidratálást, a megfelelően párás környezetet a nap 24 órájában. A bőr nedvességtartalmának csökkenésével csökken annak rugalmassága is, sérülékenyebbé válik, és kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben – ami azért különösen veszélyes, mert bőrünk a test első védelmi vonala.

FONTOS TÉLI VITAMINOK GYEREKEKNEK

Kiszárad a légutak nyálkahártyája, ezért folyamatosan köhögünk, kapar a torkunk

Különösen éjszaka válhat krónikussá a helyzet, amikor huzamosabb ideig nem iszunk. A légutaknak ugyanúgy szükségük van az állandó nedvesítésre, mint a bőrnek. Ha száraz levegőt lélegzünk be, a légutakon beáramló levegő a nedvességet a légcső belső faláról és a tüdődből veszi fel, mindenhonnan, ahonnan el tud párologtatni valamennyit. A beszívott száraz levegő szárítja orrunkat, szánk belsejét, a légcsövet, minden felületet, ahol csak áthalad. Ezért érezzük azt, hogy száraz és könnyen sebesedik orrbelsőnk, kapar a torkunk, és állandó köhögési inger és szomjúság gyötör minket.

Gyakrabban vagyunk beteg

A kiszáradó nyálkahártyán jobban meg tudnak tapadni a kórokozók. Érzékenyebb leszünk a fertőzésekre, könnyebben alakulnak ki gyulladások. Megjelennek az állandó allergiás tünetek, ekcéma, rosszabb esetben pedig akár az asztma is.

 

3 bevált módszer az optimális páratartalom beállítására

Párásítsunk napi rutintevékenységekkel

Egy lakás levegőjének páratartalma az ideális szint alá csökken, előbb-utóbb jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Jó hír, hogy a főzés, fürdés, mosás, a fűtőtestre terített nedves ruha mind képes ezt ellensúlyozni. Ha ennél profibb megoldásra vágyunk, használjunk illóolajos párologtatót, ami nem csak kellemes illattal tölti meg otthonunkat, de bizonyos fajtái – például a grapefruit, citrom, rozmaring olaja – fertőtlenítő hatással is rendelkeznek.

Hidratáljunk belülről!

Nem elég, hogy a környezetünkben optimalizáltuk a páratartalmat, a belső hidratálásra is oda kell figyelnünk. Elcsépeltnek tűnő tanács, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű – napi 2-3 liter – folyadék fogyasztásának fontosságát.

Használjunk orrsprayt!

A mikroporlasztású tengervizet tartalmazó izotóniás orrspray természetes segítőnk lehet, ha úgy érezzük, kiszáradt az orrnyálkahártyánk. Az izotóniás oldatok az emberi szervezettel (sejtekben és a vérben lévő sótartalommal) azonos ozmózisnyomásban tartalmazzák a sót, vagyis teljesen “szervezet azonosak”.  Az izotóniás oldatoknak alapvetően orrhigiéniai szerepe van: nedvesítik, tisztítják az orrnyálkahártyát, megelőzve a szennyeződések, allergének megtapadását.

Párásítsunk profi eszközökkel

Egyre több, otthoni használatra alkalmas párásító érhető el a piacon. A szakemberek szerint az ultrahangos hidegpárásító a legjobb, amely a vizet mikroszkopikus méretű cseppekké porlasztja, majd kifújja a levegőbe. Mivel ezek a cseppek nagyon aprók, hihetetlen gyorsasággal el tudnak párologni, így nem csapódnak ki egy hidegebb felületen. Ráadásul az egészség szempontjából is ez a legkedvezőbb, mert nem a forró vízpárát lélegzzük be. Vegyük kézbe az irányítást, egy jól kiválasztott ultrahangos párásítóval ez gyerekjáték lesz.

Home » PDF Archiv lapszámok » ab_2011_1

3 karácsonyi DIY dekortipp

Ha igazán szép, de könnyen elkészíthető karácsonyi dekorációra vágyunk, íme 3 pofonegyszerű tipp hozzá.

Karácsonyi dísz szalagból

Ehhez a díszhez szükségünk lesz színes, mintás szalagokra, gyöngyökre, egy madzagra, tűre és erősebb cérnára. Az elkészítése rendkívül egyszerű. Lényege, hogy a szalagot karácsonyfa formában fűzzük fel egy madzagra a tű és cérna segítségével, majd megtűzdeljük gyöngyökkel. Készítsünk belőle többet, és akasszuk fel őket az ablakokba, de akár a fán is remekül mutatnak.

HAJTOGASSON FENYŐFÁKAT!

Kültéri dekoráció

Az ajtó előtt és az ablakban is nagyon jól mutat ez a végtelenül egyszerűen elkészíthető kültéri dekoráció. Fogjunk egy virágládát, fonott kosarat, kaspót vagy virágcserepet – ami éppen rendelkezésünkre áll –, és rakjuk tele fenyőágakkal, örökzöld bokrok leveleivel. Erre az alapra kerülhetnek a díszek: tobozok, aranyfestékkel lefújt termések – dió, mogyoró, színes selyemszalagok, nem törékeny – leginkább műanyag– karácsonyfa díszek. Ha van kültéri égősorunk, azt is rátekerhetjük a kosár vagy láda külsejére, de szépen el is rendezhetjük a díszek között.

 

Csillámporos mécsestartó

Mindössze egy kisebb befőttesüvegre, ragasztóra és némi csillámporra van szükség ennek a gyertyatartónak az elkészítéséhez. Kenjük át a befőttes üveg külsejét ragasztóval, majd hempergessük meg csillámporban. Ha akad egy szép masnink otthon, akkor azzal is átköthetjük az üveg nyakát. A csillámpor mellé ragaszthatunk rá gyöngyöket vagy csillogó papírból kivágott mintákat is.

+1 Tipp: Aggassunk fényfüzért a tükörre, a szekrényre vagy egyéb berendezési tárgyra. Egy unalmas szobát is ünnepivé varázsol a sok kis izzó csillogó fénye.

Home » PDF Archiv lapszámok » ab_2011_1

Minden(ki) csúszik

A tavak felöltötték téli köntösüket. Ahol nyáron fürdenek, ott télen remekül lehet korcsolyázni. Ez pedig megér egy utat!

Hogyha a télen elég hosszú időn át kitart a jéghideg idő, néhány tó látványos természetes korcsolyapályává válik. Ekkor pedig: rakjuk be a korcsolyákat, és élvezzük a természetes környezetben a korcsolyázást, ameddig még lehet. Persze csak, ha nem tiltott!

Egy természetes módon befagyott tavon róni a köröket mindenesetre egészen más érzés, mint amikor ugyanezt az emberi kéz által előállított pályán tesszük. „Aki a műjéghez van szokva, annak kezdetben nehéznek tűnik a természetes jégen való korcsolyázás” – mondja Stefan Lilg, a weissensee-i korcsolyázóegyesület vezetője és a karintiai korcsolyázószövetség alelnöke. Ennek az a fő oka, hogy a befagyott tavakon repedések keletkeznek. Ezek a jég hízásának következményeként jönnek létre. „A repedések viszonylag jól láthatók, de aki nem szokta meg a jelenlétüket, fél tőlük, és mereven siklik a jégen – ez pedig csökkenti a korcsolyázgatás élvezeti értékét” – mondja Lilg. Az ő tippje: „Idővel meg lehet szokni ezeket a repedéseket. A testsúlyunkat pedig érdemes inkább a sarkainkra helyezni, így biztonsággal átsiklunk majd az apróbb rianások felett.”

A természetes jégtakaró különlegessége az úgynevezett fekete jég. Ilyennel akkor találkozhatunk, amikor a tó úgy fagy be, hogy közben nem esik rá hó. A korcsolyázók ekkor a tükörsima felületen keresztül egészen a tó fenekéig lelátnak, és az úszkáló halakat is megszemlélhetik.

A LEGJOBB KARÁCSONYI VÁSÁROK EURÓPÁBAN

Korcsolyaeldorádó

A karintiai Weissensee-t Ausztria határain túl is a korcsolyázók paradicsomaként tartják számon. Ennek az egyik oka a magas fekvése.

A 12 km hosszú tó 945 méteren fekszik és általában december közepétől márciusig be van fagyva. A jégtakarója akár 40 cm-esre is hízhat. 6,5 négyzetkilométeres területével a Weissensee (weissensee.com) télen Európa legnagyobb állandóan befagyott és rendszeresen karbantartott természetes jégfelülete. Egy saját jégmester és csapata tartja karban az akár 25 km hosszú korcsolyakörpályákat. A jég erősségét és minőségét naponta mérik, és természetesen csak ettől függően nyitják meg a pályákat. A Weissensee különlegessége a jégmentőcsapat, mely vészhelyzetben jégbúvárok bevetésével segít az esetleges bajba jutott korcsolyázókon.

Karintia sok tavának köszönhetően máshol is optimális korcsolyázási lehetőségeket kínál (kaernten.at/aktivitaeten/winter/eislaufen). A wörthi-tavi korcsolyázóegyesület (evw.at/eisbahnen) is saját jégmestere segítségével tartja karban a pályákat, aki a Wörthi-tavon és a körülötte fekvő többi kisebb tavon lévő pályákat hivatalosan is megnyitja a korcsolyázók számára.

A Turracher-tó (turracherhoehe.at) 1763 méter magason fekszik, és télen, ha minden jól megy, nagy valószínűséggel be is fagy. „Minden évben december 12-én rendezik meg az úgynevezett jégpróbát, melyen a vízimentők, illetve a tűzoltók felügyelete mellett letesztelik, hogy kellően vastag-e már a jég” – meséli Elke Basler, a helyi turisztikai szövetség munkatársa. A tó egy részét a korcsolyázhatóság szempontjából vizsgálják meg, és hivatalosan is megnyitják, ha megfelel minden elvárásnak. A Turracher-tó egyik különlegessége a See-taxi, ami a sportolókat szállítja a jégen.

Gigantikus jégpálya a Fertő-tavon

A burgenlandi Fertő-tó (neusiedlersee.com) is legalább annyit tud télen kínálni, mint nyáron. A tó 300 négyzetkilométernyi területével a megfelelő téli időjárás esetén Közép-Európa legnagyobb jégpályájává válik. „Az elmúlt két évben így is lett – mondja Stefan Schindler, a Neusiedler See Tourismus GmbH üzletvezetője. – Korcsolyázni itt a legnagyobb valószínűséggel januárban és februárban lehet, de akár márciusban is van erre esély, mint például 2018-ban.”

A strandfürdők parkolóitól pár lépésnyire már a jégen is találjuk magunkat. A befagyott Fertő-tavon a jégvitorlázók, a jégkerékpárosok és a jégszörfösök is hódolhatnak hobbijuknak. Minden időszakban óvatosságra intik
a sportolókat, mert a tó a metángázok és az erős széljárás miatt sose fagy be teljesen.

Határokat átívelő korcsolyapályák

Salzburg

Egy kis szerencsével a Salzburg környéki tavak is korcsolyapályákká alakulhatnak, mint például a Wallersee vagy a Mattsee (salzburger-seen-land.at). Közülük a kisebb Grabensee az, amelyik a legnagyobb valószínűséggel befagy. A tavak átadása a korcsolyázók számára itt hivatalosan nem történik meg, mindenhol fokozott elővigyázatosságra kérik a sportolókat.

A tavakba ömlő folyók miatt a jég nem mindenhol teljesen sima. Vannak telek, amikor a Fuschlsee (fuschlsee.salzkammergut.at) és a Hintersee is befagy. Ezeken a tavakon se takarítják a jeget, és hivatalosan át sem adják a korcsolyázóknak őket. Csak saját felelősségre lehet a jégre lépni.

Tirol

Az Alpbachtalban (alpbachtal.at) található kramsachi Reintaler-tó is befagy – időjárástól függően – december végétől március elejéig. Helyenként letakarítják, viszont hivatalos jégméréseket itt sem végeznek, csak saját felelősségre lehet rámenni. Az Ötztalban fekvő Piburger-tavat (oetztal.com) általában december végétől március elejéig fedi természetes jégtakaró. Ezt egy jégmobillal takarítják, és napi rendszerességgel karbantartják. Időjárástól függően korcsolyázni rajta legalább 1 hónapon át lehetséges, de akár mindhárom téli hónapban birtokba vehetik a jeges sportok szerelmesei.

A tavat a saját jégbizottság nyitja meg a korcsolyázók számára. A kelet-tiroli Tristacher-tó (osttirol.com) minden évben december végétől február közepéig be van fagyva. A jég vastagsága 20–35 cm. A jeget takarítják, és a lienzi önkormányzat nyitja meg a korcsolyaszezont.

A legszebb hazai jégpályák

Budapest

Várhatóan novemberben nyit ki Budapest már-már kultikus korcsolyapályája, a Városligeti Műjégpálya (mujegpalya.hu). A korcsolyaélezéstől a bérlésen át az oktatásig minden megtalálható a Városligetben lévő jégpályán, ahol nem lehet elmenni szó nélkül a környezet mellett sem. Valóban élmény a korizás. Szintén jó választás lehet a Budai Jégpálya (budaijeg.hu), itt azonban érdemes indulás előtt az órarendre vetni egy pillantást, hogy biztosan ne a foglalt sávba akarjunk épp csusszanni egyet. Nem mellesleg a helyszínen oktatás, illetve hokisuli is működik gyerekeknek. Ha pedig némi ünnepi hangulattal vegyítené az élményt, akkor irány az Adventi Ünnep (adventiunnep.hu) a Bazilikánál és persze az előtte felállított műjégpálya, amely idén november 24. és január 1. között várja az érdeklődőket.

Országszerte

A nagyvárosokban, illetve a kisebbekben is számtalan fedett, illetve nyitott jégpálya áll a korcsolyázó közönség rendelkezésére. A Debreceni Jégcsarnok (www.debrecenijegcsarnok.hu) tárt kapukkal várja a korcsolya szerelmeseit fedett pályájával, aktuális programjukról érdemes előzetesen tájékozódni.

A Pécsi Műjégpálya (www.psnzrt.hu/jegpalya) esetében is érdemes előzetesen érdeklődni a nyitvatartásról, hiszen nyitott pálya lévén az időjárás bármikor közbeszólhat. A Szombathelyi Műjégpálya (szova.hu/hu/mujegpalya) nyitott, így csak időszakosan, az időjárás függvényében általában november közepétől február végéig üzemel. A helyszínen ruhatár, korcsolyaélezés, oktatás és büfé is vár a korizókra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk