Menü

Magyarország legjobb túrahelyei

Már javában ősz van, ami azt jelenti, elérkezett a legjobb alkalom kipróbálni a szebbnél szebb túrázó helyeket. Szerencsére nem is kell értük messze mennünk. Bár a német erdők és osztrák hegyek köztudottan gyönyörűek az év minden szakában, hazánkban is akad jó pár csodálatos, természetjárásra alkalmas célpont. Mutatunk is hármat.

Bazaltorgonák a Szent György-hegyen

A Balaton szerelmesei biztosan tudják, hogy nem csak a strandolás vagy a jó borok miatt érdemes ellátogatni a magyar tenger környékére, hanem kivételesen szép természeti adottságai is megérnek egy – de inkább több – utat. Ezek közül is a legérdekesebbek a Szent György hegynél található, orgonasípok alakjára hasonlító bazalt képződmények.

UTAZZUNK ÚGY, MINT A PROFIK!

A Tapolcai-medencében megtett túrát kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik, mivel nem túl hosszú, közel 4 kilométeres tanösvény vezet végig rajta, a hegycsúcs legmagasabb pontja pedig 414 méter. A hét állomásos tanösvény magyar és német nyelven mutatja be a táj látványosságait, az ösvényen látható természeti értékeket, illetve a környék flóráját és faunáját.

 

Prédikálószék

Az egyik leginkább csodált és szeretett honi túracélpont a Visegrádi-hegység és környéke, ahol kiemelkedően szép, már-már lélegzetelállító panorámákkal találkozhatunk, bármelyik túraútvonalat is kezdjük követni. Nem csoda hát, ha Magyarország egyik leglátogatottabb kilátópontja, a Prédikálószék is itt található, ahonnan egyszerre belátni a teljes Duna-kanyar hurkot, Visegrádot és a mögöttük tornyosuló Börzsönyt.

A csúcson a fantasztikus panoráma mellett több kihelyezett pad és asztalka biztosítja, hogy pihenésre és piknikezésre is legyen lehetőségünk. A Prédikálószékre vezető túraútvonalat pedig nem csak a végső kilátás miatt éri meg kipróbálni: az útvonal minden szakaszában találkozhatunk izgalmas természeti és kulturális értékekkel, hiszen ha Dömösről indulunk, utunkat keresztezi a Szőke-forrás, a Szentfa kápolna, a Király-kút, az Akasztó-hegy és a Vadálló-kövek is.

 

Aranyásók útja

Ha nem csak a hegycsúcsok magasságai és völgyek lankái, de a történelem és kultúra kincsei iránt is érdeklődünk, nagyszerű választás lehet a Telkibányát és környékét végig járó Aranyásók útja nevű tanösvény. Ahogy a település neve is sugallja, Telkibánya egykor jelentős nemesfém kitermelési központ volt hazánkban, ahol az arany- és ezüstbányászat már a 13. században kezdetét vette. A különböző korszakok technológiai és gazdasági fejlődései és visszaesései folyamatosan befolyásolták a bányászat mértékét és jelentőségét a faluban és környékén, legutóbbi felvirágzása Mária Terézia uralkodásának idejére tehető.

EGYEDÜL UTAZNI

Telkibánya és környéke ennek köszönhetően tele van közép- és újkori bányászattörténeti emlékekkel, így itt, az Aranyásók útja tanösvényen nem csak a táj és a természet értékeivel, hanem változatos történelmi és kulturális látnivalókkal is megismerkedhetünk. Ilyenek például az Érc- és Ásványbányászati múzeum, a kopjafás temető, a Szent Katalin kápolna és Ispotály Romkert.

Halloweeni tökminták kezdőknek, haladóknak és profiknak

Hurrá! Itt az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor minden az igazi őszről, a színpompás levelek közötti sétákról, a sült gesztenye illatáról, a misztikus, ködös éjszakákról és – nem utolsó sorban –a halloweenről is szól. Nincs is szinte semmi, ami úgy vinné tökélyre az otthoni őszi atmoszféra megteremtését, mint egy saját kézzel faragott töklámpás. Cikkünkben ezért hoztunk is pár fantasztikus ötletet, bármilyen is legyen a kézügyességünk.

Kezdőként

Ha ez az első alkalom, hogy halloweeni tököt faragunk, akkor a kezdeti sikerélmény érdekében próbálkozzunk egy egyszerűen elkészíthető, praktikus, mégis dekoratív mintázattal. Elképesztően ötletes – és gyerekbarát – például, ha mézeskalácsformákat használunk halloweeni dekorációnk elkészítésében. Egyszerűen csak nyomjuk oda a tök oldalához, majd egy kalapáccsal óvatosan ütögessük bele egy kicsit a formát. Az így kapott lenyomatot már szuperkönnyen végig is tudjuk vágni. A másik egyszerű, de nagyszerű tipp a fúró. Könnyen és gyorsan használható, a fúróval készített pöttyök méretét, elrendezését és mennyiségét pedig úgy variáljuk, ahogyan csak szeretnénk.

 

  

 

 

VICCES ÉS CUKI HALLOWEENI JELMEZEK KISMAMÁKNAK

 

Haladóknak

Ha már nem először csinálunk ilyet, és van egy kis gyakorlatunk az éles kések használatában, illetve már egész jól ismerjük a tök tulajdonságait, idén vágjunk bele valami izgalmasba. Különféle szem-, száj-, orr- és szemöldökformák kombinálásával például számtalan variációnk van mosolygó, vigyorgó vagy éppen vicsorgó tökfejeket faragni, de a kísérteties arcokon kívül nyúlhatunk más minták után is. Például egy domborító macska, gonosz boszorkány, ijesztő felirat vagy mesebeli kísértetház mind-mind fantasztikusan nézhet ki az éjszaka sötétjében világítva, de ne hátráljunk meg egy igazán kreatív ’tök a tökben’ halloweeni kompozíciótól sem.

 

 

VICCES ÉS CUKI HALLOWEENI JELMEZEK KISMAMÁKNAK

 

Profi tudással

Ha mindenünk a halloween, és már augusztus óta a tökfaragó szerszámainkat élesítjük, akkor a határ a csillagos ég! A durván tekervényes temetői jelenettől a rém bonyolult rémségek portréján keresztül a hatalmas fogak között üvöltő töklámpásig minden terítéken van a kísértetek ünnepén. Ha idén nagyon érezzük magunkban az erőt, akkor pedig nyugodtan fogjunk bele egy igazi műalkotásba – mondjuk egy 3D-s szörnyetegbe.

 

Halloweeni tökfaragás lépésről lépésre

Nemsokára itt a halloween, minden hátborzongató dekorációjával, vicces vagy kísérteties jelmezével és mesterien faragott, ötletes töklámpásaival együtt. Ennek örömére meg is mutatjuk lépésről lépésre a könnyedén elkészíthető ’tökfejet’, mely faragását az egész család élvezheti, és még csak profinak sem kell lennünk hozzá.

  1. A tökéletes tök

Amikor kiválasztjuk kifaragandó tökünket, figyeljünk oda rá, hogy minél kerekebb, szebb formájút keressünk, így a végeredmény is sokkal mutatósabb lesz, mint egy hepehupás, szabálytalan zöldséggel lenne. Ezenkívül vigyázzunk arra is, hogy a tök teljesen ép, friss és mindenhol kemény legyen, hiszen szeretnénk, hogy faragott művünk kitartson legalább két hétig. Viszont ha már eleve megnyomódott, sérült vagy néhol puha, gyorsabban fog összeesni, mint azt gondolnánk.

  1. Tető

Először is körkörös vonalban haladva vágjuk le a tök tetejét. Figyelve rá, hogy legalább akkora lyukat vágjunk, hogy beleférjen az öklünk. Vigyázzunk, a növény elég kemény, így valószínűleg egy igen éles, nagyobb késre lesz szükségünk a művelethez, vagy beszerezhetünk egy kisebb ágfűrészt is hozzá. (De egy sima fűrész nem jó, mert nem lehet vele hajlított vonalakat vágni.) Azért, hogy tökéletesen visszailleszkedjen majd a tök teteje, ne vágjuk teljesen kör alakúra, hanem inkább kissé szögletesre, hogy mindig megtaláljuk a kivágott darab eredeti pozícióját.

 

VICCES ÉS CUKI HALLOWEENI JELMEZEK KISMAMÁKNAK

 

  1. Belezés

Eljött az ideje, hogy kibelezzük a tököt! Használjunk a célra egy nagyobb evőkanalat vagy egy masszív salátakeverő kanalat. Ehhez a feladathoz egy kicsit nagyobb erőbefektetésre is szükség lehet, mivel a tökben lévő magok és szálak eléggé ragaszkodnak helyükhöz. De nem kell óvatoskodnunk, a zöldség bírni fogja a gyűrődést.

  1. A minta

Miután megbirkóztunk a felesleges részek kikaparásával, itt az ideje a minta bejelölésének. Ha biztosak vagyunk magunkban és rajztudásunkban, egy alkoholos filccel nyugodtan rajzolhatjuk is közvetlen a tökre a tervezett arcot vagy motívumokat. Azonban ha inkább nem vállalnánk ezt a felelősséget, nyomtassuk ki a kiválasztott mintát, és ragasszuk a zöldségre a papírt. Ezután egy gombostű, rajzszög vagy bármilyen pici, éles eszköz segítségével jelöljük végig a tök felületét a vonalak mentén (ezt tegyük meg akkor is, ha közvetlenül rajzoltunk rá).

 

DESSZERTÖTLETEK HALLOWEEN ÉJSZAKÁJÁRA

 

  1. Végre faragunk!

Nem is maradt más hátra, mint kifaragni a töklámpást! Óvatosan, kicsi mozdulatokkal haladva vágjuk ki a kis szúrt pontokkal megjelölt részeket. Ha egy darabon körbe értünk, egyszerűen lökjük azt ki belülről. A stabilabb eredmény és könnyebb munka érdekében kezdjük a legkisebb lyukakkal és résekkel, és úgy haladjunk a nagyobbak felé. Azért pedig, hogy a kivágott részek barnulását késleltessük, be is kenhetjük ezeket egy kis vazelinnel.

  1. Fény az éjszakában

Ha készen áll a kifaragott halloweeni töklámpásunk, már csak egy dolgunk maradt: felvillanyozni a művet. Nagyon praktikus – és például gyermekekkel vagy háziállatokkal biztonságosabb – megoldás, ha elemmel működő mécseseket vagy fényfüzért teszünk a tökfej belsejébe. Ha azonban az ’old school’ hívei vagyunk, nyugodtan rakjunk bele hagyományos mécseseket vagy gyertyát, de ez esetben hasznos, ha a tetőre vágunk egy kis ’kéményt’ is a távozó hő számára.

Az alábbi videó is segítségünkre lehet a tökfaragásban!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk