Menü
Home » PDF Archiv lapszámok » 2016 Mart

5 könyv őszre, amely visszarepít a nyárba

Bármennyi fantasztikus tulajdonsága is van az ősznek, időnként sokunkat elkap a nosztalgia. Ilyenkor semmi másra nem vágyunk jobban, mint egy-két napra visszarepülni a nyár melegébe. Hiszen kinek ne hiányozna néha a korán kelő és későn nyugvó nap vagy a vakáció kalandos hangulata? Ezzel az 5 könyvvel szerencsére seperc alatt a gondtalan hőség kellős közepére varázsolhatjuk magunkat.

Mark Lamprell: Találkozzunk Rómában!

A Rómában játszódó, több szálon futó kalandokat elmesélő történet igazán lebilincselő. A 19 éves Alice a ’boldogító igen’ előtti utolsó, egyedüli vakációjára érkezik a városba, amely azonban nem várt romantikus meglepetést tartogat számára. Alec és Meg omladozó házasságuk utolsó köreit futják, mikor embert próbáló kalandokba csöppennek; Constance és Lizzie pedig megboldogult rokonuk, Henry több évtizedes titkára keresik a választ az olasz fővárosban.

HA ELMÚLT A NYÁR

Erica James: Nyár a Comói-tónál

Ebben a csodálatos regényben igazán megmutatkozik a sors hívó szava, méghozzá egy vonzó nyári környezetben. Floriana esküvőre készül: élete szerelme egy másik nővel köt házasságot a nyáron, míg Esme szívét egy elmúlt szerelem emléke húzza vissza Itáliába. Véletlenek sorozatának vagy a végzetnek köszönhető, hogy Floriana és Esme végül együtt néznek szembe a múlt fájdalmaival? Ráadásul nem is akárhol: a festőien gyönyörű, Comói-tónál.

Tasmina Perry: Ház medencével

Jem Chapman Hamptonsba készül nyaralni, méghozzá egy fantasztikus lehetőséget megragadva. Azonban sötét titkot tartogat a bérelt nyaraló, és annak minden vakációt élvező lakója. Valaki hazudott, valaki meghalt. De mi történt igazából tavaly nyáron? Ahogy Jem egyre közelebb kerül nyaralótársaihoz, nyilvánvalóvá válik, hogy itt bizony mindenkinek van valami rejtegetni valója…

Nicky Pellegrino: Olaszország, szeretlek!

Csodálatos történet a szerelem és az itáliai konyha titkairól. Ez az igazi nyári könyv három különböző idősíkon keresztül repít minket el Itália romantikus hangulatú, fülledt melegébe: 1964-ben egy dél-olaszországi faluban lehetünk részesei az olasz asszonyok esti pletykáinak, majd 1980-ban a fővárosba, Rómába érkezve pillanthatunk bele egy teherbe esett lány küzdelmeibe, végül a történet 2005-ig vezet minket, amikor Londonból Dél-Olaszországba érkezik egy fiatal nő.

HOGYAN CSEMPÉSSZÜNK EGY KIS NYARAT AZ ŐSZBE?

Fejős Éva: Csak egy tánc

Izgalmas, fordulatokkal teli történet szerelemről, titkokról, féltékenységről, amely a nyár egyik legszeretettebb helyszínén, a Balaton parton játszódik. A sikeres és híres balerina, Heléna már elvált nő, aki úgy érzi, új esélye lehet a boldogságra. Azonban nem biztos, hogy új párját valóban tiszta szándékok vezérlik. De mi lesz, amikor a júliusi eljegyzés után nyoma vész az újdonsült vőlegénynek?

Home » PDF Archiv lapszámok » 2016 Mart

Hogyan csempésszünk egy kis nyarat az őszbe?

Bár sokak kedvenc évszaka az ősz, azt mégsem tagadhatjuk, hogy  időnként ránk tör a nyár végi szomorúság. A hűvös megérkeztével gyakran érezzük a napsütés, a medencepart, a vidám nyári ruhák és a színes koktélok hiányát. Hoztunk ezért pár tippet arra, hogyan ’tegyünk félre őszire’ egy kicsit ebből az örömteli évszakból.

Tartsuk fenn a várakozást!

A nyári időszak egyik legjellemzőbb velejárója az izgatottság a közeledő nyaralás miatt. Már hetekkel az indulás előtt számoljuk vissza a napokat – főleg, ha egy hosszabb utat terveztünk –, és alig várjuk, hogy a bikiniket és strandpapucsokat pakolhassuk végre a bőröndbe. Juttassunk ebből az élményből egy kicsit az őszbe is, és foglaljunk le egy utazást, amit hasonló lelkesedéssel várhatunk. Persze most fürdőruhák helyett kötött pulóverek kerülnek a táskába, de ez az élményen nem ront egy cseppet sem.

5 ŐSZI ASZTALI DEKORÁCIÓ

Nyári színek

Nagyszerű módja egy kis nyári hangulat konzerválásának, ha egy-két nyári színt mindig magunk mellett tartunk. Menjünk el szoláriumba, hogy viszont lássunk magunkon egy kis vakációs barnaságot, vagy használjunk nyári üdeséget adó sminkeket. Egy mértékkel felvitt bronzosító csodákra képes. Öltözködésünkbe is becsempészhetjük a nyári fuvallatot: egy korall vagy türkiz színű kiegészítő pillanatok alatt visszarepít a tengerpartra.

Hagyjuk elöl a bohó fesztiválruhákat!

Nem kell megválnunk minden nyári darabtól, ahogy más hónapot ír a naptár. Kísérletezzünk, próbáljuk ki nyári kedvenceinket különböző outfitekben. Biztosan találunk olyan összeállítást, ami máris beleillik az őszi viseletbe. Egy bohó stílusú blúz például tipikusan jól passzol egy szőrme mellényhez, vagy a hosszú farmer és bokacsizma kombóhoz.

ŐSZI BŐRÁPOLÁSI RUTIN

Legyen egy szertartásunk!

Mindenki élete tele van kisebb-nagyobb szertartásokkal. Egyeseknél a reggeli kávé, másoknál az esti forró fürdő az, ami szent és sérthetetlen. Mivel a nyár – még ha be is csempésszük elemeit az őszbe –sehol sem tarthat örökké, gondoljunk ki egy olyan tevékenységet, amely segítségével pozitív élményekkel búcsúzhatunk el tőle a következő viszontlátásig. Egy, a már gyengülő, de még meleg napsütésben közösen eltöltött vízparti nap, egy utolsó családi fagyizás vagy egy egzotikus koktélozás a barátokkal, de akár egy első ’pulóveres-dzsekis’ városnézés is mind-mind jó ötlet. A nyárbúcsúztató szertartásunk után sokkal nagyobb örömmel vágunk majd neki az ősz sava-borsának.

Home » PDF Archiv lapszámok » 2016 Mart

Szellőztetési kisokos

Szellőztetni mindig kell! Hangulatunk, közérzetünk rögtön pozitívabb lesz, gyorsabban tudunk gondolkodni, és jobban tudunk fókuszálni, ha friss levegőt engedünk az irodába vagy otthonunkba. Az állott benti levegőben pedig nem csak a frissesség hiánya miatt érezhetjük rosszul magunkat, hanem a páralecsapódás következtében szaporodó penész és allergének is megbetegíthetnek minket.

Míg nyáron a kánikula, addig télen a hideg idő okán vonakodunk, ha szellőztetésre kerül a sor. Pedig a levegőcserét elhanyagolni egyáltalán nem ajánlatos. Alapvető higiéniai és egészségügyi szükségletünk, hogy friss, tiszta levegő vegyen körül minket, mivel az állott, elhasználódott levegő rendszeres belélegzése légúti és allergiás problémákat is okozhat, a rossz közérzetről és bágyadtságról nem is beszélve. A penész és allergének burjánzásának megakadályozása miatt az ablaknyitás a hidegebb időszakban különösen fontos, mivel a kinti alacsonyabb hőmérséklet miatt a benti meleg párája nagyobb mértékben csapódik le a falakon, ablakokon és nyílászárókon, ami – az egészségügyi problémákon kívül – otthonunk esztétikájában és minőségében is gondokat okozhat.

SZIPPANTSUNK FRISS LEVEGŐBE OTTHON IS!

Szellőztetés nyáron

A nyári forróságban hajlamosak vagyunk inkább ki sem nyitni az ablakot, különösen, ha bent megy a ventilátor vagy a légkondi. Azonban az elhasználódott levegőt muszáj kicserélni ilyenkor is, ezt pedig legjobb az esti vagy a reggeli órákra időzíteni, amikor mégiscsak egy kicsit hűvösebb az idő. De ne hagyjunk semmit egész nap nyitva, mert ezzel folyamatosan melegítjük a lakást. A hőség ellen pedig érdemes árnyékolással is küzdenünk: ahol órák hosszat süti a nap ablakainkat, húzzuk le a redőnyt vagy be a sötétítő függönyt.

Szellőztetés télen

Az enyhébb téli napokon, amikor kint 10-15°C van, nyugodtan szellőztessünk. Ilyenkor még nem hűlnek ki drasztikusan falaink, bútoraink, ha kinyitjuk az ablakot. A kemény hideg alatt aztán naponta többszöri, gyors szellőztetés ajánlott. 5-15 perc tökéletes arra, hogy a benti pára miatti nedvesség eltűnjön, és kicserélődjön az állott levegő – különösen, ha tudunk kereszthuzatot csinálni. Ha lehetőségünk engedi, mosás után ne bent teregessünk ki, és ha a fürdőszobában van ablak, zuhanyzás után nyissuk ki, a csempét pedig töröljük szárazra. Naponta többször szellőztessünk: este lefekvés előtt, reggel, ébredés után, főzés közben és takarítás után is.

ZÖLD TAKARÍTÁS

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk