Menü

Konyhai vészhelyzetek esetére

Hogyan tudjuk helyettesíteni az egyes élelmiszereket?

Home » Gasztro és Sport » Konyhai vészhelyzetek esetére - 08.2017

Hacsak nem abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a szomszédban üzemel egy éjjel-nappal nyitvatartó kisbolt, akkor valószínűleg kerültünk már olyan szituációba, hogy sütés vagy főzés közben derült ki, nincs otthon egy fontos alapanyag. Szerencsére az ilyen konyhai vészhelyzetek is könnyedén orvosolhatók, ha tudjuk, hogy melyik élelmiszert mivel lehet helyettesíteni. Mutatjuk is a legfontosabbakat!

 

Édességek, édesítők

30 gramm étcsokoládé = 3 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál zsiradék (vaj vagy kókuszolaj)

1 csésze barnacukor = 1 csésze nádcukor + 1-2 evőkanál melasz (1 evőkanál, ha világos barnacukrot ír a recept, 2 evőkanál, ha sötétet)

1 csésze melasz = 1 csésze méz

 

Tejtermékek

1 csésze tejföl = 1 csésze joghurt (inkább édességek készítésénél alkalmazható)

1 csésze író = 1 evőkanál citromlé vagy ecet + 1 csésze tej

1 csésze habtejszín = egyharmad csésze vaj + háromnegyed csésze tej

Tojás

1 egész tojás = 2 tojássárgája + 1 evőkanál víz (kekszek, torták készítésénél alkalmazható)

1 egész tojás = 2 tojássárgája (sodók és krémes ételek készítésénél alkalmazható)

1 egész tojás = 3 evőkanál víz + 1 evőkanál chiamag (keverjük össze őket és hagyjuk állni 10-15 percig, amíg zselés állagúvá nem válik, sütésnél alkalmazható)

1 egész tojás = 2 és fél evőkanál tojáspor + 2 és fél evőkanál víz

 

Lisztek, kelesztők és sűrítők

1 evőkanál keményítő (sűrítéshez) = 2 evőkanál liszt

1 evőkanál liszt (sűrítéshez) = fél evőkanál nyílgyökérliszt

1 csésze sütőporos liszt = 1 csésze finomliszt + 1 evőkanál sütőpor + egynegyed teáskanál só

1 teáskanál sütőpor = egyharmad teáskanál szódabikarbóna + fél evőkanál borkő

 

Egyebek

1 csésze konzervparadicsom = másfél csésze kockákra vágott, friss paradicsom, 10 percig főzve

2 csésze paradicsomszósz = háromnegyed csésze sűrített paradicsom + 1 csésze víz

1 kis gerezd fokhagyma = egynyolcad teáskanál fokhagymapor vagy egynegyed teáskanál fokhagymagranulátum

1 evőkanál friss fűszernövény = fél teáskanál szárított fűszernövény

1 evőkanál mustár = 1 teáskanál mustárpor + szükség esetén egy kevés víz

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk