Ételek, amelyek testnek és léleknek is jók!
Kiegyensúlyozott menü
Ha igaz a mondás, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, akkor a legjobb, ha úgy táplálkozunk, ahogy élni szeretnénk: az egyensúlyt megtartva. Olyan ételeket fogyasztva, amelyek energiát adnak, és amelyek a testnek és a léleknek is jót tesznek. Íme ehhez most egy igazán kiegyensúlyozott menü!
Teljes kiőrlésű, karfiolos túrós tarte
Elkészítés
1. Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra, a vajat kockázza fel. A tésztához a konyhai robotgépben dolgozza össze a kétféle lisztet, az útifű maghéj őrleményt, a sót és a vajat darabos keverékké, majd a jeges vizet apránként hozzáadva készítsen sima tésztát. A kész tésztát lisztezett felületen nyújtsa ki kör alakúra, majd frissentartó fóliába csomagolva 30 percre tegye a hűtőszekrénybe pihenni.
2. A karfiolt és a tárkonyleveleket oszlassa el sütőpapírral bélelt tepsin, locsolja meg olajjal, sózza, borsozza és keverje össze. Sütőben süsse 20 percig aranybarnára.
3. A tésztát két réteg sütőpapír között nyújtsa ki 5 mm vékonyra. Egy (24 cm átmérőjű) sütőformát béleljen ki a tésztával és a kilógó széleket vágja le. A tésztaalapot sütőpapírral fedje le, majd helyezzen rá pitesúlyt vagy szárazbabot. 25 perc sütés után a súlyokat és a sütőpapírt távolítsa el, majd a tésztát süsse további 25 perc alatt ropogósra. Vegye ki a sütőformát, és a sütő hőmérsékletét vegye vissza 160 °C-ra.
4. A tojásokat, a tejet, a parmezán sajtot, a sót, borsot és a túró felét keverje össze. A karfiolrózsákat helyezze a tésztaalapra és öntse le a tojásos keverékkel. Oszlassa el a tetején a maradék túrót, majd 30-35 perc alatt süsse készre a tarte-ot.
5. Szeletelje fel és tálalja melegen.
Sültparadicsomos quinoa leves parmezán ropogóssal és bazsalikommal
Elkészítés:
1. Először főzze meg a quinoát: 180 g fehér (vagy esetleg 200 g fekete, ill. vörös) quinoát 300 ml vízben egy csipet sóval forraljon fel, majd az edényt szorosan záródó fedővel azonnal fedje le. Alacsony hőfokon 12 perc alatt (fekete vagy vörös quinoa esetében 15 perc alatt) főzze majdnem puhára. A fazekat vegye le a tűzhelyről, és a magvakat 8-10 percig hagyja a gőzben teljesen megpuhulni. Így 450 g főtt quinoát kap.
2. A sütőt melegítse elő 200 °C-ra. A ropogóshoz a parmezánt keverje össze a borssal, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre evőkanálnyi méretű adagokat helyezzen. A ropogósokat süsse 5-7 percen át aranybarnára, majd hagyja őket kihűlni a sütőlemezen.
3. A paradicsomokat vágja félbe. A bazsalikomlevelekkel és a foghagymával együtt helyezze őket sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd locsolja meg az egészet olajjal. A sütőben 45 percig süsse, míg a paradicsomok megpuhulnak és a bazsalikomlevelek ropogóssá válnak. A quinoát oszlassa el egy sütőpapírral bélelt másik sütőlemezen, locsolja meg olajjal és keverje össze, majd a paradicsom sütési idejének utolsó 15 percére tegye be a sütőbe pirulni.
4. A fokhagymagerezdeket nyomja ki a héjakból és egy edényben a sült paradicsomokkal és a csirkealaplével együtt erős fokozaton forralja fel. Közepes hőfokon 10 percig főzze, végül pürésítse simára. A sütőben megpirult quinoa magokat keverje bele a krémlevesbe, sózza és borsozza meg.
5. A levest merje ki tálkákba, díszítse ropogós bazsalikomlevelekkel és tálalja parmezán ropogóssal.