Menü

Az intimhigiéniáról

Dr. Armin Witt nőgyógyász, egyetemi docens ad tippeket

Home » Életmód » Egészség » Az intimhigiéniáról - 07.2017

Dr. Armin Witt egyetemi docens, bécsi nőgyógyász-szülész szakorvos ad tippeket az intim ápoláshoz.

Mire kell különösen figyelni az intim területek ápolásánál?

Nem vagyok a túlzásba vitt intimhigiénia híve. Bőven elegendő, ha az intim területeket külsőleg, meleg vízzel és enyhe, pH-semleges mosakodóhabbal gyengéden tisztítjuk. A szappanokat és az illatanyagot tartalmazó kozmetikumokat kerülni kell. A szárításhoz a legjobb, ha külön törölközőt használunk az intim területekre, és két-három naponta cseréljük. A hagyományos mosdókesztyűk melegágyai a kórokozóknak, így az intimhigiéniához nem megfelelőek – jobb, ha speciális, eldobható mosdókesztyűt használunk. Ajánlatos természetes rostokból, például pamutból készült fehérneműt hordani –  higiénikusabb és 60 fokon mosható is.

Azt lehet tudni, hogy miért olyan érzékeny a nők intim testtája?

Optimális feltételek között a hüvelyflóra savas kémhatású, 3,8 és 4,5 közötti pH-val. Számos tényező lehet hatással a normál hüvelyváladékra, így például az antibiotikumos kezelések, a hormonális változások, a túl sok fizikai inger, vagy akár a túlzásba vitt intimhigiénia. Ha kevés a tejsavképző baktérium, a hüvely pH-értéke 4,5 fölé emelkedik. Így a gombák és a káros baktériumok elszaporodnak, a hüvely és a medence könynyebben, illetve akár gyakrabban elfertőződhet. Ha ezt a fertőzést antibiotikummal vagy antimikotikummal, esetleg gombaellenes szerrel kezelik, a fontos tejsavképző baktériumok mennyisége csak még tovább csökken a hüvelyben.

Mik a tünetei a hüvelyi fertőzésnek?

A nők nem kevesebb, mint 90%-a szenved hüvelyi fertőzéstől életében legalább egyszer. A leggyakoribb ok a hüvelyben lévő baktériumok összetételének megváltozása. A leginkább jellegzetes, felismerhető tünetek a hüvelyi folyás és az égető érzés. Gyakoriak a gombás fertőzések, amelyeket általában a Candida albicans okoz. Ez a fertőzés viszkető, vizelés közben kellemetlen, égető érzéssel, valamint fehér hüvelyváladékkal jár. Nagyon fontos a gyors és pontos diagnózis, ezért a fent tapasztaltak esetén érdemes mielőbb felkeresni egy nőgyógyász szakorvost. Sajnos azonban sok esetben a szükséges vizsgálatokat (mikroszkopikus vizsgálat, hüvelyváladék-tenyésztés) a szakorvosok nem mindenhol végzik el.

Komfortzóna

Ez egy személyes, de ugyanakkor nagyon fontos téma. Ha az intim területen nem érezzük magunkat maradéktalanul komfortosan, az az általános közérzetünkre is erősen rányomja bélyegét.

Vissza az oldal tetejére
Mint minden weboldal, az activebeauty.hu is használ cookie-kat, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen része, amikor az oldalunkon jár. Az “Értem” gomb lenyomásával hozzájárulását adja, hogy elfogadja őket. További tudnivalókat a cookie-król Adatvédelmi szabályzatunkban talál. Értem