Menü

Horvátország: Paradicsom karnyújtásnyira

Kék és zöld. Hegyek és tenger. Erdők és tavak. Horvátország tökéletes nyaralási helyszín.

Home » Szabadidő » Horvátország: Paradicsom karnyújtásnyira - 04.2017

Horvátországban megtalálunk mindent, ami egy igazán pihentető kikapcsolódáshoz szükséges: kellemes időjárás és gyönyörű környezet. Az év több mint 200 napján élvezhetjük, ahogy az arcunkat melegíti a nap. Ráadásul ehhez még messzire sem kell mennünk. Tehát kalandra fel!

Elképesztő csend. Csak a tücsökciripelést lehet hallani. Árnyak, a fák között tünékenyen táncol a fény. Mezítláb lépked az erdei talajon, orrában a tűlevelek illatát érzi. Aztán előtűnik a kristálytiszta tenger, amely türkizkéken ragyog egy öbölben. Lehorgonyzott egy kis hajó és gyengéden ringatózik a hullámokon. Kellemes, ritka érzés tölti el, könnyedség a neve. Egyedül lenni a természettel, beleszeretni a színekbe és az illatokba, és egyszerűen csak elégedettnek lenni. Belélegezni a pillanatot, és megérkezni előbb Horvátországba, majd önmagához.

Horvátországban minden megvan, ami az igazi pihenéshez szükséges: jó idő és természet. Az év több mint 200 napján süttetheti magát az ember a nappal. Az ország területének összesen tíz százaléka vé­dett. Nyolc nemzeti park és tizenegy natúrpark hívogatja a látogatókat a környék felfedezésére. Vannak helyek, ahol láthatunk fakókeselyűket, vadlovakat, barna medvé­ket és delfineket. Ráadásul az Európai Bizottság szerint a horvát Adria Európa legtisztább tengere. Szigetről szi­getre kirándulhat, mindössze hajóra és időre van szüksé­ge hozzá.

Sveti Ivan. Egy elvarázsolt falucska, amely elbűvöli a látogatókat.

Ami azt illeti, sok időre, mert az Adria horvátor­szági partszakasza mentén 1200 sziget található. Egészen pontosan 66 sziget, 652 kis sziget, 389 szikla és 78 zátony. Horvátország tavait többnyire fehér karsztsziklák és fák övezik. A Crveno jezero, azaz Vörös-tó számos barlangjáról és magas szikláiról ismert. A közelben fekszik a Modro jezero, vagyis a Kék-tó. Dugi Otok szigetén pedig a Mir-tó, egy sós vizű tó található. Először is a Kvarner­öböl szigetei, amelyek földrajzilag a legközelebb fekszenek Magyarországhoz. Krk, Cres, Lošinj és Rab Horvátország északi részének nagyobb szige­tei. Sok a hasonlóság közöttük: zöld erdők, eldugott öblök, türkizkék tenger, ódon települések, valamint mediterrán, sőt szubtrópusi növények átlagon felüli változatossága.

Reggel megveszi a piacon a halat, a fűszernövényeket és a citromot, délben megsüti őket a kerti grillen. Délután keres egy kis öblöt és együtt úszik a halakkal. Vagy sétál a part menti ösvényen, és delfinek után kutatva fürkészi a vizet.

Tipp a szomjazóknak: a csapvizet egész Horvátországban nyugodtan fogyaszthatja.

Lošinj szigetén különösen nagy rá az esély, hogy meg is lát egyet. Este a nyaralók nyugalmával sétálgat az óváros szűk utcáin, és egy hangulatos étteremben megkóstolja Rab szigetének borait. Lošinjt egyébként az illatok szigetének is nevezik. Hogy ez miért van így, azt az illatok kertjébe tett látogatás meséli el a legérzékleteseb­ben. Nemcsak göcsörtös olajfák, hanem illatos citromfák, levendulabokrok, zsálya és más fűszernövények is talál­ hatók itt. A horvát szigetcsoport egészen Dalmáciáig, az ország legdélebbi részéig elnyúlik. A csoportban rengeteg káprázatos gyöngyszem is van, például Korcula szigete, gyönyörű óvárosával.

De Horvátországban nemcsak a tenger várja, hogy fel­fedezzük, hanem az ország belseje is. A tengerpartról tú­raútvonalak százai vezetnek a hegyekhez. A tapasztalt hegymászókat a Velebit­, az Ucka­, a Dinara­ és a Mosor­ hegységek vonzzák. A túrázók megmászhatják a 350 mé­ter magas Anica Kuk­sziklát a Paklenica Nemzeti Park­ban.

Aki tengerre és hegyekre egyaránt vágyik, az álomnyaralást tölthet Cres szigetén, ahol a Tramuntana­ hegység és eldugott kavicsos strandok várják. Vagy Pag szigetén, amelynek kopár, szélfútta holdbéli tájait a leg­jobb kerékpáron felfedezni. Egy csendes öbölben pedig megtalálja majd a nyaralás tökéletes boldogságát is.

Horvátország tavait többnyire fehér karsztsziklák és fák övezik. A Crveno jezero, azaz Vörös-tó számos barlangjáról és magas szikláiról ismert. A közelben fekszik a Modro jezero, vagyis a Kék-tó. Dugi Otok szigetén pedig a Mir-tó, egy sós vizű tó található.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Egészen közel a természethez – nemzeti parkok északról dél felé haladva

 

Természetjárás

Természetes
Különféle erdoők, valamint állat- és növényfajok alkotják a Risnjak Nemzeti Parkot. Neve a hiúzból („ris”) származik, amely otthon érzi magát a háborítatlan vadon közepén. Csakúgy, mint a barna medvék, a farkasok és a több mint 140-féle pillangó.

Déli
Az Isztria déli részén található Brijuni-szigetek két nagyobb és tizenkét kisebb szigetből állnak. Ideális, ha Pulából hajókirándulással indulunk a felfedezésükre.

Összekötve
A Plitvicei-tavak az ország leghíresebb nemzeti parkját alkotják, ezen kívül UNESCO-világörökségi helyszín is. 16 kisebb, smaragdzöld tó kapcsolódik össze a mészkő sziklákba vájva.

Jó kilátások
A Premužić-ösvény a leggyönyörűbb túraútvonal Horvátországban. Az Észak-Velebit Nemzeti Park sziklaalakzatai között halad át. Számos pontján pazar kilátás nyílik az Adriai-tengerre és a Kvarner-szigetekre.

Sokoldalú
Szurdokok, amelyek a tengertől a hegycsúcsok aljáig húzódnak – ez a Paklenica Nemzeti Park Zadar régióban. A nagy éghajlati különbségeknek köszönhetően változatos növényvilág fejlődött itt ki.

Félreeső
89 sziget és zátony, mind lakatlan és meredek sziklákkal zsúfolt: a Kornati-szigetcsoport elsősorban a vitorlázóknak való, akik a békét, a természetet, a szelet és a napsütést szeretnék kiélvezni.

Elbűvölő
A Krka folyó vadromantikus, erdős partjaival és hét vízesésével Isztrián található, a Krka Nemzeti Parkban.

Gyönyörű
Mljet szigete
szemet gyönyörködtető látvány: zöld, buja, két tóhoz hasonló öböllel. A nemzeti parkon, amely ugyanezt a nevet viseli, túraútvonalak húzódnak keresztbe-kasul.

Horvát strandszépségek

 

Álomstrandok


Karibi
Ragyogó kék ég, türkizkék víz és fehér homokos, apró kavicsos strand: ez Sakarun. Itt a tenger meleg, sekély és biztonságos a fürdéshez. A naptól fenyőfák védik.

Homokos
Horvátországban a legtöbb strand kavicsos vagy sziklás. Susak szigete egyike a néhány kivételnek. Itt a kikötőben sekély homokos strand csábít a csobbanásra. Rab szigetén is több homokos strand húzódik, például Loparban.

Magányos
Ha meg szeretné közelíteni St. Ivan strandját Cres szigetén, akkor gyalogolnia kell vagy csónakba szállnia. Gyalog Lubenice hegyi falu felől közelíthető meg. Itt igazi békét lelhetünk a természetben.

Zenés
A mulini strand Isztrián, Rovinj közelében elegáns és szépen rendben tartott – az elmaradhatatlan parti bárokkal és lounge zenével.

Idilli
Ha képeslapra illő környezetben szeretne úszni, messze délre kell utaznia, Dalmáciába. A Baška Voda nevű csinos faluban a Biokovo-hegység és a türkizkék öböl festői hátteret biztosítanak.

Élménytipp: természetesen Horvátország

 

A napsütéssel, a tengerrel és a természet gazdagságával sosem lehet betelni

Az olívaligetek varázsa
A Flos Olei olívaolaj-gyűjtemény 2016-ban az Isztriai-félszigetet a világ „legjobb olívaolaj régiói“ közé sorolta. Kóstolni és vásárolni az „olívaolaj utca“ termelőinél lehet. Pulában 2017-ben olívaolaj múzeum nyílik.

Magabiztosan a rengetegben
Erdők, tavak, cseppkőbarlangok, hegycsúcsok és vadpatakok. Eredetiség, természet és csend. A Gorski kotar fennsík a Kvarner-öböl mögött húzódik, melyet egy ideje már mountainbike-kal is felfedezhetünk.

Szelek szárnyán a natúrpark irányába
8 nemzeti parkja mellett Horvátország 11 natúrparkkal is büszkélkedhet. Az egyik ezek közül a Lastovo-Archipel. A Lastovo-sziget az ország szárazföldtől legtávolabb fekvő lakott szigete. Odavarázsolni ugyan nem tudjuk magunkat, de Splitből komppal 3-4 óra alatt elérhetünk a kis szigetre.

További hasznos linkek:

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk